Harita en ilkel çağlardan beri kullanılan ve göstergelerdir. Değişik zaman dilimlerinde, değişik amaçlar doğrultusunda kullanılan haritalar, zaman içerisinde teknik alanda meydana gelen gelişmelere bağlı olarak daha modern yöntemlerle oluşturulmaya başlanmıştır. Bilgisayar ve dijital iletişim teknolojilerinin son yıllarda yaşamış olduğu büyük ivme, haritaların da dijitalleşmesine neden olmuştur. Bu doğrultuda ortaya çıkan Google Haritalar platformu, geleneksel harita formlarının ötesinde pek çok işlevi yerine getirmektedir. Bu platform haritaların genel kullanım amaçlarına sağlamış olduğu katkının yanı sıra işletmeler için de bir dizi avantaj sunmaktadır.

Harita Nedir ve Harita Ne İşe Yarar?

Haritalardan söz ederken öncelikli olarak harita nedir sorusuna yanıt vermek gereklidir. Yeryüzünün belirli bir kısmının coğrafi, ekonomik, siyasi ve daha farklı pek çok unsura göre ayıran, gerçek boyutun belirli bir oranda ölçeklenerek küçültülmesi ile oluşturulan kuşbakışı çizimlerdir. Önceki dönemlerde çizilen haritalar, imkanların yetersizliğinden dolayı daha yüksek hata payı barındırırken; günümüzde dijital teknolojilerin de yardımı ile hazırlanan haritalar daha büyük isabet oranına sahiptir. Haritaların işlevleri de zaman içerisinde büyük bir değişime uğramıştır. Önceleri yalnızca yol bulmak ve seyahat etmek için kullanılan haritalar, günümüzde bir bölgenin yeryüzü şekilleri hakkında bilgi sahibi olmak, yeraltı ve yerüstü zenginliklerinin dağılımını tespit etmek, ormanlık alanları belirlemek, askeri alanların sınırlarını çizmek gibi çok çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Bu işlevlere ek olarak ticari amaçlarla kullanılan harita çeşitleri de bulunmaktadır.

İlginizi çekebilir: İş ve Günlük Hayatta Coğrafi Bilgi Sistemleri Kullanmanın 19 Yolu

Harita Çeşitleri Nelerdir?

Haritaların çeşitlendirilmesi, daha çok kullanım amacı ile alakalıdır. Bu doğrultuda haritaları genel olarak şu şekilde sınıflandırmak mümkündür:

  • Siyasi ve İdari Haritalar: Bu harita türü, haritaların en eski kullanım amaçlarından birini teşkil etmektedir. Siyasi haritalar, bir ülkenin diğer ülkeler ile arasındaki sınırların belirlenmesi için kullanılan haritalardır. İdari haritalar ise ülkenin kendi içinde şehirlerini, ilçelerini, kasabalarını ve köylerini ayırmaya yarayan haritalardır.
  • Beşerî ve Ekonomik Haritalar: Beşerî haritalar, harita ne işe yarar sorusuna verilebilecek en kapsamlı yanıtlardan biridir. Ülke içerisinde bulunan nüfus, hayvan sayısı, sanayi ve turizm bölgeleri gibi pek çok beşerî ve ekonomik faktörü göstermeye yarayan haritalardır.
  • Fiziki Haritalar: Daha çok yeryüzü şekillerini, yükseltileri ve çukur noktaları gösteren haritalardır.
  • Özel Haritalar: Özel haritaların kapsamı oldukça geniştir. Herhangi bir özel amaç doğrultusunda hazırlanan ve genellikle sadece ilgili kişiler ile paylaşılan haritalardır.

Haritada Ölçek Nedir? Harita Ölçek Hesaplama Nasıl Yapılır?

Haritalar hazırlanırken en önemli hususlardan biri ölçektir. Fiziki bir noktanın belirli oranda küçültülerek kâğıda aktarılması anlamına gelen ölçek, haritadaki 1 santimetrelik çizginin gerçekte kaç kilometreye denk geldiğini ifade etmektedir. Harita kullanılarak yapılacak planlamaların isabetli olması için, harita çiziminde kullanılan ölçek alt tarafta belirtilmektedir.

İlginizi çekebilir: Lokasyon Zekâsı ve Müşteri Analitiği ile Başlayın

Google Haritalar ile Yapılabilecekler

Google tarafından hazırlanmış olan Haritalar uygulaması lokasyon zekâsı kullanılarak geliştirilmiş ve koşulların değişmesine bağlı olarak sürekli değişen dijital bir harita platformudur. Bu platform üzerinden yapılabilecek işlemler oldukça çeşitlidir. Google Haritalar sayesinde ilk kez ziyaret edilen bir ülkede ya da şehirde otobüs, tren ya da tramvay gibi toplu taşıma hatlarını bulmak ve bu hatların birbirleri ile olan bağlantısını görmek mümkündür. Coğrafi bilgi sistemleri tarafından sağlanan veriler ile varlığını sürdüren bu platform, aynı zamanda bireysel araç ile seyahat etmek isteyenler için en kısa mesafeli ve en güvenli rotaları sunmaktadır. Ayrıca iki nokta arasındaki mesafenin ne kadar olduğunu göstermekte ve sesli yönlendirme özelliği sayesinde de araç kullanırken telefon ekranına bakmadan seyredebilmeyi olanaklı hale getirmektedir. Ek olarak bu platform üzerinden 3 boyutlu sanal gezinti yapabilmek de mümkündür. Ayrıca Google Maps API ile de çeşitli imkanlardan yararlanabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Google Maps Platform Nedir? Google Maps API Nedir? Uzmanından Öğrenin!

Google Haritalar’ın Gücü

Google Haritalar yukarıda bahsedilen özelliklerine ek olarak işletmeleri için de büyük avantajlar sunmaktadır. İşletmelerin bu platforma kaydolmasına olanak tanıyan Google, firmaların müşteri hareketliliğini arttırma konusunda Google Maps API ile birlikte önemli bir rol oynamaktadır. Bir yeri ilk kez ziyaret eden bireyler, ihtiyaç duydukları hizmetleri Google üzerinden aramakta ve Google’da Haritalar servisi üzerinde kayıtlı olan en yakın işletmeye yönlendirme yapmaktadır. Üstelik müşterilerin bu platform üzerinden işletmelere yorum ve değerlendirme yapabilmesi, iyi hizmet veren işletmelerin daha kolay bir şekilde öne çıkmasına destek sağlamaktadır.

Google partneri Maptriks ile daha fazla imkan için iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Google Maps Platform ve Google Map API nedir?