Haritalar, çok eski zamanlardan beri insanların yön bulmak için kullandıkları araçlardandır. Geleneksel haritalar, gerçek bir alanın belirli bir ölçek çerçevesinde küçültülerek yeniden çizilmesi ile ortaya çıkmaktadır. Ancak teknolojik alanda yaşanan gelişmeler, harita hazırlama konusunda bir dizi yeniliği beraberinde getirmiştir. Haritaların dijitalleşmeye başlaması navigasyon sistemi olarak adlandırılan yeni yön bulma araçlarının tasarlanmasına olanak sağlamıştır. Navigasyonların sağlamış olduğu avantajların herkes tarafından idrak edilmesi, daha gelişmiş navigasyon uygulamalarının hazırlanmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu doğrultuda Google Haritalar platformunun sunmuş olduğu navigasyon hizmeti, günümüz dünyasının en modern ve en işlevsel navigasyonları arasında yer almaktadır. Coğrafi bilgi sistemleri tarafından sunulan bilgiler sayesinde hazırlanan ve yaşanan coğrafi değişimlere sürekli olarak ayak uyduran Google Haritalar navigasyonu, yabancı bölgelere seyahat edecekler için büyük kolaylık sağlamaktadır.

Navigasyon Nedir? Navigasyon Ne İşe Yarar?

Navigasyon ne işe yarar sorusu, navigasyonun daha iyi anlaşılabilmesi için mutlaka cevap verilmesi gereken sorular arasında yer almaktadır. Aslında navigasyonun ne işe yaradığı, gelişmişliği ile alakalıdır. En basit işlevi, bünyesindeki canlı ve güncel haritalarla gidilmek istenen bir yerin adresini göstermektir. Özellikle ilk kez gidilecek ve yeteri kadar bilgi sahibi olunmayan yerlerde navigasyon kullanılarak yol bulmak mümkündür. Buna ek olarak gelişmiş bir dizi özelliklere sahip olan navigasyonlar da vardır. Ekrana bakmaya gerek kalmadan ses ile yol tarifi yapan navigasyonlar, gidilecek yer için en kısa rotayı bulan navigasyonlar, bölgelere göre trafik yoğunluğunu belirten navigasyonlar bunlardan bazılarıdır. Navigasyonlar donanım, yazılım ve harita olmak üzere üç unsurun birleşiminden oluşmaktadır. Donanım, navigasyon bilgilerinin aktarıldığı cihazdır. Yazılım, navigasyon cihazında yer alan bilgilerin toplanması, aktarılması, sesli tariflerin yapılması ve daha pek çok işlevi yerine getiren kodlamadır. Harita ise lokasyon zekâsı ve coğrafi bilgi sistemlerinin sunmuş olduğu verileri kullanarak oluşturulmuş olan yol şekilleridir.

İlginizi çekebilir: Google Maps Platform Nedir? Google Maps API Nedir? Uzmanından Öğrenin!

Navigasyon Sistemi Nasıl Çalışır?

Navigasyon cihazlarının işleyiş mantığı son derece basittir. Temelinde GPS teknolojisi bulunan navigasyonlar, uydu fotoğrafları ve taramaları ile elde edilen verileri haritalara aktarmaktadır. Lokasyon analitiği sayesinde gelişmiş karasal verileri toplayan navigasyon yazılımları, daha sonra bunları işleyerek gidilmek istenilen yeri tarif etmektedir. Bunun için öncelikle navigasyon cihazına gidilmek istenilen konumun bilgisi girilmektedir. Konum bilgisini alan navigasyon, GPS sinyalleri sayesinde en uygun rotayı belirlemekte ve seyir esnasında sürekli olarak aynı sinyallerle denetim yaparak gidilen yolun, belirlenen rotaya uygun olup olmadığı takip edilmektedir. Başta belirlenen rotanın dışına çıkıldığı durumlarda, navigasyonlar anında yeni bir rota belirlemesi yapmaktadır. Bu durum, hedefe ulaşıncaya kadar devam etmektedir. Navigasyonlar, araçlar için adres defteri işlevi görmektedir.

Navigasyon Sistemi Nasıl calisir

İlginizi çekebilir: Harita Nedir? Google Haritalar’ın Gücünü Keşfedin!

Navigasyon ile Rota Bulmak

Rota bulmak ya da ilk kez gidilecek bir noktada ulaşılmak istenen adrese doğru bir şekilde gidebilmek için navigasyon cihazları büyük kolaylıklar sunmaktadır. Bu rota bulma işleminin temelinde, uydulardan çekilen GPS fotoğrafları bulunmaktadır. Yolların şekilleri, hız sınırları, yoğunluk durumları tespit edilerek navigasyona aktarılmaktadır. Navigasyon sistemi ise gidilmek istenen rota doğrultusunda bu bilgileri analiz etmekte ve rota oluşturmaktadır. Navigasyon ile rota bulurken başlangıç noktası daima mevcut konumdur. Ayrıca gelişmiş navigasyonlarda hedefe kaç kilometre mesafede olunduğu bilgisi de yer almakta ve seyahat esnasında sürekli olarak bu bilgi güncellenmektedir. Araç kullanırken sürekli etrafa bakmanın dikkat dağıtıcı olmasından dolayı, navigasyonlara ses özelliği de eklenmiştir. Böylece kavşak ve dönemeç gibi yerlere yaklaşırken navigasyon sesli ikaz yapmaktadır.

Navigasyon ile Rota Bulmak

İlginizi çekebilir: Maptriks Farkı ile AVM Açma Kısıtı Olan İlleri Öğrenin!

Google Haritalar ile Navigasyonun Gücü

Google Haritalar platformu tarafından sunulan navigasyon sistemi günümüzdeki en gelişmiş navigasyonlardan biridir. Bir navigasyonda bulunması gereken tüm özellikleri bünyesinde barındıran bu yazılım yön bulma, yol tarifi ve mesafe hesaplama gibi işlevlerinin yanı sıra yakın lokasyonlarda bulunan ATM, alışveriş merkezi, sağlık kuruluşu, eczane ve restoran gibi sürekli olarak ihtiyaç duyulabilecek kuruluşları da göstermektedir. Google Haritalar platformu tarafından sunulan ve temelinde coğrafi bilgi sistemleri yatan bu navigasyon, dünyanın en çok bölgesini gösteren ve dünyada en yaygın biçimde kullanılan navigasyon uygulamasıdır. Özellikle ilk kez ziyaret edilecek lokasyonlarda ya da bilinmeyen bir işletmeyi ararken bu uygulama büyük kolaylıklar sunmaktadır.

Maptriks ile Google Haritalar Platformu özelliklerinden faydalanmak için iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.