Segmentasyonun günümüz perakende işletmeleri açısından önemini anlatmadan önce kısaca “segmentasyon nedir” sorusuna cevap vermek gereklidir. Hedef kitlenin daha iyi tanınması ve benzerlik gösteren niteliklerine göre sınıflandırılarak daha isabetli pazarlama stratejilerinin geliştirilmesini sağlayan gruplama yöntemine segmentasyon adı verilmektedir. Esasında müşterileri tanıma isteği, işletmeler açısından her daim önem arz eden bir husustur. Ancak teknik yetersizlikler nedeni ile klasik pazarlama döneminde bu konuda çok fazla başarı elde edilememiştir.

segmentasyonnedir

Günümüzde ise bilgisayar teknolojilerinin zirve noktaya ulaşmış olması, segmentasyon konusunda çok geniş olanakları da beraberinde getirmiştir. İşletmeler, zaman zaman içerisinde bulundukları hedef pazardaki müşteri potansiyelinden tam anlamıyla yararlanamamaktadır. Bu durumun temelinde de hedef kitle ile etkin bir iletişim kuramama ve onları kazanamama durumu vardır. Müşteri segmentasyonu ise bu iletişimsizlik durumunun ortadan kaldırılmasını ve hedef kitlenin oldukça küçük parçalara ayrılmasını öngörmektedir. Bu sayede kitlesel pazarlama yöntemleri ile ulaşılamayan hedef kitle üyelerine, uygun pazarlama stratejileri ile temas etmek olanaklı hale gelmektedir.

İlginizi Çekebilir: Segmentasyon Analizi ile Hasta Profili

Segmentasyon Pazarlama Nedir?

Segmentasyon pazarlama ya da pazarlama segmentasyonu olarak adlandırılan kavram, hedef kitlenin segment adı verilen ve her biri diğerine oranla benzersiz olan gruplara ayrılmasını ifade etmektedir. Müşteri segmentasyonu yaparken çok sayıda grup oluşturmak mümkündür. Ancak işletmeler için hedef kitlenin çok fazla gruplara ayrılması bazen de dezavantajlar yaratabilmektedir.

Ayrılan her grup için ayrı pazarlama stratejisi uygulayacak bütçenin bulunmaması ya da organizasyon üzerine büyük bir yük oluşturması gibi nedenlerden dolayı, oluşturulacak grup sayısını ideal bir seviyede tutmak yararlıdır. Müşteri segmentasyonunu olanaklı hale getiren temel etken lokasyon bazlı teknolojilerdir. Özellikle bilgisayar teknolojilerinin zirve noktası olarak kabul edilen yapay zekâ teknolojilerinden beslenen lokasyon teknolojileri, segmentasyon işleminin yapılabilmesi adına büyük olanaklar barındırmaktadır. Müşteri segmentasyonu yapılırken genellikle ilk gruplandırma ölçeği, demografik özelliklerdir.

perakendecilericinsegmentasyon

Hedef kitlenin yaş, cinsiyet ve gelir durumuna göre ayrıştırılmasını ifade eden demografik segmentasyon, kimi işletmeler için tek başına yeterli olabilmektedir. Ancak genellikle demografik özelliklerin yanı sıra hedef kitlenin tüketim alışkanlıklarına da odaklanılmaktadır. Bireylerin kredi kartı verileri, internet gezintileri ve alışverişleri, farklı mağazalarda sergilemiş olduğu tüketim davranışları neticesinde elde edilen ve geniş veri tabanlarında depolanan kişisel verilerden yararlanılarak yapılan analizlerin neticesinde, hedef kitlenin tüketici profili ortaya çıkarılabilmektedir. Bu da pazarlama stratejileri geliştirirken, her gruba kendilerini etkileme gücü yüksek yaklaşımların benimsenmesi anlamına gelmektedir. Bunlara ek olarak kişinin coğrafi konumu ile benimsemiş olduğu yaşam tarzı da müşteri segmentasyonu açısından göz önünde bulundurulan faktörlerdir. Başarılı bir pazarlama segmentasyonunun yolu, detaylı bir lokasyon analizinden geçmektedir.

Perakendeciler Segmentasyon Pazarlamasını Nasıl Uygular?

Perakende sektöründe faaliyet gösteren işletmeler, segmentasyon pazarlaması yaparken belirli bir stratejiyi takip etmektedir. Segmentasyonun uygulama aşamalarını şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

segmentasyonpazarlama
  • Tasarımı ve Mesajları Özelleştirme: Pazarlama segmentasyonunda hedef kitle homojen bir bütün olarak görülmediğinden dolayı, iletilecek olan mesajların ve bu mesajlarının tasarımının da özelleştirilmesi gereklidir. Hedef kitlenin segmentlere ayrılmasının ardından her bir grup için, o grubun özelliklerine hitap edecek nitelikte kampanya tasarımları yapılmaktadır.
  • Promosyon Teklifleri Sunma: Hedef kitlenin geçmiş özellikleri incelenerek, farklı promosyon türlerine vermiş oldukları tepkiler değerlendirilmektedir. Promosyondan etkilenerek satın alma eyleminde bulunan kişilerin yer aldığı segment için etkileyici promosyon teklifleri hazırlanmaktadır.
  • İletişim Kanalını Belirleme: Hedef kitlenin yaşı, demografik özellikleri ve coğrafi konumları gibi etkenler, işletmenin kampanyalarına farklı araçlarla erişim sağlamalarına neden olmaktadır. Bu durumda hazırlanacak pazarlama kampanyalarının hangi araçla iletileceğine de özen gösterilmektedir. Örneğin, gençlerin yoğun olduğu bir segmentasyon grubu için araç olarak sosyal medya kullanılırken; internetin olmadığı kırsal bölgeler için de radyo ya da televizyon gibi araçlar tercih edilmektedir.
  • Müşteri Sadakatini Sağlama: Müşteri segmentasyonun en önemli amaçlarından biri de sürekliliği sağlamaktır. Yani uygulanan stratejiler neticesinde işletme ile ilişkiye giren ve satın alma davranışını gerçekleştiren bireyler, kalıcı olarak müşteri haline getirilmelidir. Bu doğrultuda üyelik kartları, bir sonraki alışverişte kullanmak üzere verilen indirim kuponları gibi bağlayıcı yöntemlere başvurulmaktadır.
  • Yeni Müşteriler Kazanma: Pazarlama segmentasyonu ile yalnızca var olan müşteri kitlesine ya da hedef kitleye değil, potansiyel müşteri kitlesine yönelik faaliyetler de düzenlenmektedir. Bu sayede pazarda var olan potansiyele bütünüyle erişilmesi hedeflenmektedir.

Segmentasyonun faydalarından yararlanıp, işletmenizi büyütmek istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.