Teknoloji dünyasında yaşanan gelişmeler, insan hayatının neredeyse her alanında büyük değişimlerin yaşanmasına sebep olmuştur. Bu gelişmeler, insan hayatını olduğu kadar ticari hayatı da etkilemiştir. Yeni ve akıllı teknolojilerin sahneye çıkması ile birlikte reklam ve pazarlama alanlarında geleneksel ve modern gibi ayrımlar ortaya çıkmıştır. Daha çok kitleyi hedef alarak faaliyet gösteren geleneksel pazarlama, günümüzde yerini grup bazlı ve hatta birey bazlı pazarlamaya bırakmıştır. Kitlelerin birebir aynı özelliklere sahip olan insanlardan meydana gelmemiş olması, pazarlamanın mantığında da değişiklikler yapılmasını zorunlu kılmıştır. Bu değişimler neticesinde segmentasyon kavramı, ortaya çıkmıştır. Segmentasyon sayesinde işletmeler ticari hedeflerine daha kolay bir şekilde erişebilme olanağına kavuşmuştur. Telekomünikasyon sektörü de yeni teknolojilerin doğurduğu bu yeni yöntemden yoğun olarak yararlanan sektörlerden biri olmuştur.

Segmentasyon Ne Demek?

Segmentasyonun işletmelere ve özellikle de telekomünikasyon sektörüne sağlamış olduğu yararlardan söz etmeden önce segmentasyon nedir? Kavramına yoğunlaşmak daha doğru bir davranış olacaktır. Segmentasyon, hedef pazarda bulunan potansiyel müşteri kitlesinin ya da aktif müşteri kitlesinin farklı özelliklerine göre ayrılması ve herkese kendi özellikleri ile ihtiyaçları doğrultusunda pazarlama yapılmasıdır. Büyük veri tabanlarından ve yapay zekâ teknolojilerinden beslenen bu yöntem sayesinde, müşteriler yalnızca ilgilendikleri ürünlerin pazarlama faaliyetleri ile karşılaşmaktadır. Bunun işletmelere sağlamış olduğu yarar son derece büyüktür.

Segmentasyon analizi yapılırken hedef pazardaki bireylerin demografik özellikleri, sosyo ekonomik durumları, coğrafi konumları, satın alma ve tüketim harcamaları, gelir düzeyleri, yaşam alışkanlıkları ve çevresel faktörler dikkate alınmaktadır. Bu sayede, pazarda herkes satın alma gücüne ve ihtiyaçlarına göre ürünler ile karşılaşmaktadır. Müşteri segmentasyonu, ulusal ya da küresel pazarda belirli özelliklere sahip olan geniş bir kitleye uygulanabildiği gibi, çok daha dar bir çevrede daha kısıtlı kişiye karşı da kullanılabilmektedir. Örneğin küresel bir fast food zincirinin hedef kitlesi genellikle lise ve üniversite çağında olan, fast food tüketim kültürünü benimsemiş kişilerdir. Bu hemen hemen dünyanın tüm bölgelerinde geçerlidir. O halde bu firma için segmentasyon alanının geniş tutulmasında herhangi bir sakınca yoktur. Bu durum aynı zamanda segmentasyondan yararlanacak firmanın hinterlant alanı ile de alakalıdır.

Segmentasyon Ne Demek

İlginizi çekebilir: Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Kamuda Kullanım Senaryoları

Segmentasyon Analizi İşletmelere Ne Sağlar?

Segmentasyon ne demek sorusuna gerekli olan cevabı verdikten sonra, segmentasyonun işletmelere ne gibi katkıları olduğundan da söz etmek önemlidir. Segmentasyon analizinin sağlamış olduğu yararlardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

Segmentasyon Analizi İşletmelere Ne Sağlar

Daha Düşük Maliyetli Pazarlama Olanağı

Kitlesel niteliğe sahip olan geleneksel pazarlama yöntemleri, büyük bir maliyet gerektirmektedir. Bu maliyetin karşılanması, ürün satışından elde edilen gelirin daha düşük olmasına neden olmaktadır. Müşteri segmentasyonu ise pazarlamanın daha küçük gruplara, daha düşük maliyetli araçlarla yapıldığı için fiyattan tasarruf sağlamaktadır.

Satış Oranlarında Yükselme

Müşteri segmentasyonu ile pazarlanmak istenen ürün, yalnızca o ürüne ilgili olanlarla buluşturulduğu için, gösterim başına satış oranlarında gözle görülür bir artış yaşanmaktadır.

İlginizi çekebilir: Lokasyon Teknolojileri ile Tarım Kredi Birlik’te Market Yer Seçimi

Zamandan Tasarruf

Geleneksel pazarlama yöntemlerinde pazarlama stratejisinin oluşturulması, uygun kanalların belirlenmesi ve uygulanması uzun bir zaman dilimini kapsamaktadır. Müşteri segmentasyonu, akıllı teknolojiler sayesinde daha hızlıdır ve bu haliyle de zamandan tasarruf sağlamaktadır.

Telekomünikasyon Sektöründe Segmentasyon

Telekomünikasyon sektörü segmentasyon analizinden en çok yararlanan alanlardan biridir. Mobil cihaz satışları, internet paketi satışları, SIM kart satışı gibi pek çok ürünün başarılı bir şekilde pazarlamasını yapabilmek amacıyla telekomünikasyon sektörü bu yöntemden yararlanmaktadır. Bu alanda satışı yapılan ürünlerin kitlesel pazarlama yöntemi ile insanlara tanıtılmaya çalışılması, maliyetlerin artmasına ve buna karşın pazarlamada başarının düşmesine neden olmaktadır. Örneğin, business özellikler taşıyan ve aylık ücreti normal tarifelere oranla daha yüksek olan bir SIM tarifesini, içerisinde öğrenciler ve düşük gelirli insanların da bulunduğu geniş bir kitleye pazarlamak, yüksek pazarlama maliyetleri ödemenin dışında herhangi bir avantaja sahip değildir. Oysa müşteri segmentasyonu sayesinde bu tarifeyi alabilecek ekonomik düzeye sahip olan ve bu tür tarifelere ilgilenen kişilere doğrudan pazarlama yapabilme olanağı söz konusudur. Bu olanak neticesinde hem pazarlama için daha az ücret harcanması ve hem de harcanan ücretin geri dönüşünün yüksek olması söz konusudur. Ayrıca segmentasyon yapılacak yatırımlara yön verme konusunda da telekomünikasyon sektörüne yardımcıdır.

Telekomünikasyon Sektöründe Segmentasyon

Segmentasyon analizinin imkanlarından sizler de yararlanmak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Yapay Zekâ ve Veri Analitiği ile Tahminleme