Bilgisayar ve internet teknolojilerinde yaşanan hızlı evrim, insanoğlunu yeni pek çok teknoloji ve kavram ile karşı karşıya getirmiştir. Özellikle son 20 yılda büyük bir ivme kazanan ve adından sıklıkla söz ettiren yapay zekâ teknolojileri hem gündelik hayatta hem de iş hayatında pek çok kolaylıkları birlikte getirmiştir. İnsan kapasitesinin çok üzerinde veri toplayabilme ve bu verileri işleyerek farklı hizmetler sunabilme yetisine sahip olan yapay zekâ teknolojilerinin, yakın gelecekte pek çok sektörde insana duyulan ihtiyacı minimum düzeye indirileceği düşünülmektedir. Derin öğrenme ya da makine öğrenmesi diye adlandırılan yöntemler sayesinde sürekli olarak kendini geliştirebilen yapay zekâ robotları, her geçen gün daha fazla işlevi yerine getirmektedir. Bu yeni teknoloji sayesinde insanoğlu tarihinde hiç görmediği kadar büyük boyutlara sahip olan veriler ile karşı karşıya kalmış ve bu yeni çağı da büyük veri çağı ya da bilgi çağı olarak adlandırmıştır. Yapay zekâ sistemlerinin öğrenmesini kolaylaştıran sistemlerden biri de tensorflow denilen açık kaynak kütüphanesidir. Bu kütüphane sayesinde farklı işlevleri bulunan yapay zekâları daha iyi bir şekilde eğitme ve daha yararlı hale getirebilme olanağı söz konusudur. Tensorflow açık kaynak kütüphanesinden yararlanılarak geliştirilmiş olan çok sayıda başarılı örnek bulunmaktadır.

TensorFlow Nedir?

Tensorflow kavramının ne olduğuna bakmadan önce, kısaca deep learning ya da diğer adıyla derin öğrenme kavramına kısaca bir göz atmak gereklidir. Derin öğrenme, yapay sinir ağları ile öğrenmeyi ifade etmektedir. Bu yapay sinir ağlarını, insanların beyinlerinde bulunan sinir ağlarına benzetmek mümkündür. Yapay zekâ robotları, kendilerinde bulunan bu yapay sinir ağları sayesinde farklı bilgi kaynaklarından kendilerini geliştirebilmek için gerekli olan bilgi ve becerileri temin etmektedir. Tensorflow da açık kodlu bir derin öğrenme kütüphanesidir.

Python kullanılarak geliştirilmiş olan Tensorflow kütüphanesi kullanılarak çok farklı yazılım dalında işlem yapabilmek mümkündür. Herkese açık bir şekilde erişim olanağı tanıyan Tensorflow sayesinde internet tarayıcıları üzerinden yapay zekâları eğitme ve geliştirme olanağı mevcuttur. Tensorflow kütüphanesinin kullanım alanları oldukça yaygındır. Bu kütüphaneyi popüler hale getiren hususların başında, her platform için ayrı bir kütüphane sağlıyor olması gelmektedir. Mobil uygulamalar, IoT cihazları ve web uygulamaları için Tensorflow içerisinde ayrı ayrı geliştirilmiş kütüphaneler mevcuttur. Tensorflow.js web uygulaması geliştirmek için gerekli olan veri kütüphanesidir. Tensorflow Lite versiyonu ise IoT cihazlarında ve mobil uygulama geliştirmek için hazırlanmıştır.  

Tensorflow Nedir

İlginizi çekebilir: Haritalama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri – CBS Nedir?

Başarılı TensorFlow Örnekleri

Tensorflow açık kaynak kütüphanesinden yararlanılarak ortaya çıkarılmış çok sayıda örnek bulunmaktadır. Bu örnekleri metin tabanlı uygulamalar, ses tabanlı uygulamalar, görsel tanıma uygulamaları, zaman serileri ve video algılama uygulamaları olmak üzere beş temel başlıkta ele almak mümkündür. Sıralanan başlıklar için aşağıdaki örneklerden söz etmek mümkündür:

Metin Tabanlı Uygulamalar

Metin tabanlı Tensorflow uygulamalarının en başarılı örneği Google Translate uygulamasıdır. Aynı anda 100 civarında dilden karşılıklı olarak çeviri yapabilen bu uygulama, derin öğrenme sayesinde sürekli olarak kendini geliştirmektedir. Bu gelişimin temelinde ise Tensorflow açık kaynak kütüphanesi bulunmaktadır.

İlginizi çekebilir: Lokasyon Analitiği Corona Virüs Etkilerine Karşı Hükümetlere Nasıl Yardımcı Olur?

Ses Tabanlı Uygulamalar

Ses tabanlı uygulamalara verilebilecek en iyi örnek arabalarda ya da telefonlarda kullanılan ses tanıma uygulamalarıdır. Cihaz sahibinin sesini tanıyarak, başta arama yapmak olmak üzere farklı komutları yerine getiren uygulamaların geliştirilmesinde de Tensorflow kullanılmaktadır.

Görsel Tanıma Uygulamaları

Görsel tanıma uygulamalarının en başarılı örnekleri, sokaklarda yürüyen insanların yüzlerini tanımlayabilen mobese kamera sistemleridir. Kolluk kuvvetleri tarafından kullanılan bu sistemler, geniş veri tabanlarında sürekli olarak eğitilerek tanıma kabiliyetleri artırılmaktadır. Bu eğitilme işleminde de yine Tensorflow açık kaynak kütüphanesi öne çıkmaktadır.

tensorflow görsel tanıma

Zaman Serileri

Tensorflow kullanılarak ortaya çıkarılan en başarılı uygulamalardan biri de zaman serileridir. Zaman serilerinin en büyük örneği, bireylerin internet üzerinden yapmış olduğu aktivitelerden ya da alışverişlerden yola çıkarak benzer tavsiyelerin sunulmasıdır. Big data denilen büyük veri tabanlarında depolanan verileri işleyen yapay zekâ robotları, bu sayede daha etkin ve isabetli pazarlama yapılabilmesini olanaklı hale getirmektedir. Hem dünyada hem de Türkiye de e ticaret siteleri bu yönteme sürekli olarak başvurmaktadır.

İlginizi çekebilir: Yeni Pazarlara Girmek İçin 6 Adım

Video Algılama Uygulamaları

Hareketli görüntüyü algılayarak karşı tepki oluşturabilen yazılımların geliştirilmesi amacıyla da Tensorflow açık kaynak kütüphanesinden yararlanılmaktadır. Özellikle günümüzde online üniversitelerde bu yöntem sıklıkla kullanılmaktadır. 

Yapay zeka teknolojileri ve daha fazlası için Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.