Lokasyon teknolojileri küreselleşen dünya ve küresel ekonomilerin gereksinim duydukları yol göstericilik vazifesini üstlenen, yapay zekâ tabanlı teknolojilerdir. Coğrafi bilgi sistemlerinin sunmuş olduğu verilerden aldığı destek ile pek çok sektöre gereksinim duydukları verileri sağlayan bu teknolojiler, aynı zamanda kamu hizmetlerinde de önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Son dönemlerin kamusal trendleri arasında yer alan akıllı şehirler de büyük ölçüde lokasyondan beslenmektedir.

Akıllı Şehir Nedir?

Akıllı şehir kavramı, kentin genel işlerinde verimliliği artırmak ve hizmet kalitesini daha üst düzeye taşımak amacı ile bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanmayı ifade etmektedir. Günümüzde kentsel sistemler büyük ölçüde akıllı sistemlere entegre edilmekte, bu sayede kent sakinleri için de daha yaşanılabilir bir şehir yaratılmaktadır.

Akıllı Şehir Teknolojileri

Akıllı şehirlerde kullanılan ve her geçen gün bir yenisi eklenen çeşitli teknolojiler bulunmaktadır. Akıllı enerji teknolojileri, bunlar arasında önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle kentin kamusal alanlarında kullanılan ışıkların ve enerji tüketen diğer cihazların akıllı şekilde yönetilmesi ile büyük enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Akıllı ulaşım, akıllı altyapı, akıllı hareketlilik ve akıllı IoT cihazları da bu teknolojiler arasında yer almaktadır.

İlginizi çekebilir: Başarılı TensorFlow Örnekleri – TensorFlow Nedir?

Akıllı Şehir Kavramı Lokasyon Teknoloji Kavramını Üst Düzeye Nasıl Çıkarır?

Daha önce de ifade edildiği gibi, akıllı şehirlerin varlığını olanaklı kılan şey lokasyon analizi teknolojisidir. Kentsel ihtiyaç analizi yapılması için gerekli olanakları sunan bu teknolojiler, kentsel sistemlerin birbirlerine bağlanması ve daha kolay yönetilmesi gibi bir dizi avantaj barındırmaktadır. Bu sistemde tüm akıllı teknolojiler, akıllı sensorlar, insansız hava araçları ve otonom araçlar kentsel verilerin toplanması için lokasyondan yararlanmaktadır.

Lokasyon Tabanlı Servis Örnekleri

Akıllı şehirlerde lokasyon teknolojisinden beslenen pek çok servis bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Suçu Önlemek İçin Sosyal Medya Takibi: Anlık olarak milyonlarca gönderinin paylaşıldığı sosyal medyanın takip edilmesi, suçu işlenmeden önce önlemek adına büyük bir potansiyel barındırmaktadır. Belirli bir alan içerisinde yaşayan bireylerin sosyal medya hesaplarının, belirli anahtar kelimeler doğrultusunda izlenmesi ile suç eğilimlerini önceden engellemek mümkündür.
  • Güvenliği Sağlamak İçin Geofencing: Kayıp kişilerin daha kolay bulunabilmesi ya da suçluların kendilerine çizilen alanın dışına çıkmamalarını kontrol altında tutabilmek için coğrafi çit teknolojisinden yararlanılabilmektedir. Güney Kore’nin Seul kentinde bu durumun başarılı bir uygulaması sergilenmektedir.
  • Park Yönetimi: Özellikle trafiğin kalabalık olduğu ve araçlar için park yeri bulmanın büyük bir zahmet haline geldiği yerlerde, daha kolay bir şekilde park alanı bulabilmek için akıllı teknolojilerden yararlanma olanağı vardır.
  • Acil Sağlık Hizmeti: Belirli bir alan içerisinde kurulacak olan acil sağlık ağı, giyilebilir teknolojilerden alınan sağlık verileri doğrultusunda, acil sağlık desteğine ihtiyacı olan bireylere daha kolay ulaşabilme imkânı tanımaktadır.

İlginizi çekebilir: İşletmenizde Lokasyon Analitiği ile Devrim Yaratın

Lokasyon Tabanlı Teknolojilerin Gereksinimleri

Akıllı şehirlerin yaratılışı, anlatımda son derece kolay görünmektedir. Ancak esasında bu tür sistemlerin hayata geçirilebilmesi için çok uzun süreli ön çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Gerekli fizibilite raporu hazırlandıktan sonra duyulan gereksinimlerden bazıları da şunlardır:

  • Gelişmiş Altyapı: Akıllı şehirler inşa edebilmek için 4G ve 5G internet altyapısına sahip olmak zorunluluktur. Bununla birlikte gelişmiş IoT altyapısı da önem arz eden hususlar arasındadır.
  • Şehrin Acil Sorunlarını Anlamak: Etkili bir eylem planı oluşturmak ve öncelik sıralaması yapmak, akıllı kentlerden istenilen verimi elde edebilmek için gereklidir. Suç oranlarının yüksek olduğu bir kentte, öncelik suçların engellenmesine yönelik teknolojilere verilmelidir.
  • Toplum Bilinci: Akıllı kent projelerini başarılı bir şekilde uygulayabilmek adına hem kent yöneticilerinin hem de kent sınırları içerisinde yaşayan bireylerin bu konuda bilinçli olması önem arz etmektedir. Bu bilincin sağlanabilmesi adına bilgilendirme programlarının uygulanması alternatif bir yoldur. Bu sistemlerin ve yöntemlerin önemini yeteri kadar idrak edemeyen bireyler, akıllı şehirlere uyum sağlama konusunda büyük problemlerin yaşanmasına neden olabilmektedir.

İlginizi çekebilir: Lokasyon Analitiği ile “Nerede” Sorusunun Gücü

  • Yatırım Finansmanlar: Akıllı şehir projelerini hayata geçirebilmek için en büyük gereksinimlerden biri de bütçedir. Yani bu sistemleri hayata geçirebilmek için bir dizi yatırımın yapılması ve projeler için finansman sağlanması gereklidir. Bu finansman bazen yerel yönetimlerden, bazen hükümet merkezinden ve bazen de özel sektörden sağlanabilmektedir. Yeteri kadar finansman kaynağı bulunmayan projelerde bazı hususlar eksik kalabilmektedir.

Akıllı şehirler ile ilgili daha fazlası için Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.