Hem müşteriler açısından seçeneklerin ve farklı markalara ulaşmanın kolaylaşması hem de rekabetin küresel hale gelme perakende sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin pazarlama stratejilerinde birtakım değişiklikler yapmalarını zorunlu hale getirmiştir. Ulusal ve küresel pazarlarda oldukça yüksek pazar payına sahip olan perakende sektöründe başarıya ulaşabilmek ve bu başarının devamlılığını sağlayabilmek adına teknolojinin sağlamış olduğu imkanlardan maksimum ölçüde yaralanmak önem arz etmektedir. Özellikle lokasyon teknolojileri olarak adlandırılan ve hem işletmenin ilk kuruluş aşamasında hem de faaliyet aşamasında büyük olanaklar tanıyan yenilikçi yöntemler, perakende sektörünün yeniden yapılandırılmasında en etkili aktörlerden biri haline gelmiştir.

Lokasyon Zekâsı ile Planlama

Lokasyon-Zekâsı-ile-Planlama

Lokasyon zekâsı ile planlama konusunun hemen öncesinde “lokasyon ne demek” sorusuna kısa bir yanıt vermek, konunun daha iyi anlaşılması adına gereklidir. Dünya üzerinde yer alan herhangi bir coğrafi bölgeyi ya da alanı ifade etmek için bu kavrama başvurulmaktadır. Perakende sektörü, tek bir sektör olarak adlandırılsa da içerisinde onlarca farklı iş dalını barındırmaktadır. Bu da perakende sektörü için uygulanabilir tek bir başarı modelinin oluşturulmasının ne derecede zor olduğunu gözler önüne sermektedir. Market ya da süpermarket alanlarında hizmet veren perakende mağazaları ile konfeksiyon konusunda hizmet veren mağazaların aynı yöntemi uygulayarak başarıya ulaşabilmesi söz konusu değildir. Hatta aynı iş kolu içerisinde faaliyet gösteren farklı markaların ya da aynı markaların farklı şubelerinin bile geçerli tek bir yöntem ile sınırlandırılması mümkün değildir. Bu yüzden de her şube açma kararında yeni stratejiler geliştirilmeli ve perakende sektörü içerisinde yer alan her iş kolu için ayrı bir yol haritası çizilmelidir. Şube sayısı fazla olan firmaların bu konuda zorlanmadan planlama yapabilmeleri için lokasyon bazlı teknolojilere başvurulmaktadır. Zengin veri tabanlarına sahip olan bu teknolojiler, sürekli olarak toplanan verileri kendi yapay zekalarında depolamakta ve gerekli olan her anda güncelleme yaparak detaylı raporlar hazırlamaktadır. Yapay zeka teknolojilerinden beslenen lokasyon analizi yöntemi ile hazırlanan raporlar neticesinde, perakende sektöründe faaliyet gösteren şirketlere isabetli planlamalar yapabilmeleri olanağı doğmaktadır.

Genişleme

Herhangi bir sektörde faaliyet gösteren her işletmenin en temel amaçlarından biri kârlılığını artırmak ve yeni şubeler açarak genişlemektir. Genişleme işletmelerin markalaşma süreçlerine ve mali yönden güçlenmelerine katkı sunan bir durumdur. Ancak plansız ve başarısız genişleme girişimlerinin de tam tersi bir etki yaratma olasılığı mevcuttur. Genişleme için yatırım maliyeti ile potansiyel iş hacminin iyi dengelenmesi gereklidir. Yeni bir şube açmak için çok yüksek maliyetler gerektiren bir lokasyon, bu maliyeti karşılamaya yetecek kadar iş potansiyeline sahip değilse, yapılan yatırımın kâra dönüşme hızı düşük olacaktır. Hatta bazı durumlarda tamamıyla zarar etmek de mümkündür. Genişleme kararı almadan önce lokasyon analizi yönteminden yararlanmak, farklı bölgelerde var olan iş potansiyeli ile yatırım maliyetlerinin belirlenmesine ve en uygun lokasyonun seçilmesine kapı aralamaktadır.

Optimizasyon

Perakende sektöründe ağ planlaması yapılırken şubeler arası optimizasyon da önem arz eden bir husustur. Satış rakamları ve organizasyon yapısı ile büyük başarı edebilmiş mağazalarda uygulanan stratejiler ile bu mağazaların bulunduğu konumların özellikleri dikkate alınarak, yeni açılacak işletmelerde de aynı şekilde uygulanabilmektedir. Özellikle segmentasyon açısından büyük ölçüde aynı özelliklere sahip olan tüketicilerden meydana gelen lokasyonlarda bu yöntem ile başarılı sonuçlara ulaşılabilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Perakende ve Restoran Zincirlerinin Değişen Müşteri İhtiyaçlarına Karşı Atması Gereken 4 Adım

Tahmin

Perakende sektöründe faaliyet gösteren işletmeler, mevcut durumlarının yanı sıra geleceğe dönük olarak da bazı planlamalar yapmalıdır. İşletmenin bulunduğu lokasyonda gelecekte ne gibi değişikliklerin meydana geleceği ya da müşteri kitlesinde nasıl bir dönüşüm yaşanacağı gibi hususların önceden düşünülmesi ve alternatif senaryolar geliştirilmesi, işletmenin uzun vadede varlığını sürdürebilmesi için elzemdir. Lokasyon teknolojilerinin sunmuş olduğu tahminleme olanağı sayesinde, ilgili lokasyonlarda geleceğe dönük rasyonel verilere dayanan tahminler yapabilme imkânı vardır. Yapılan analizler ile elde edilen tahminler neticesinde işletmeler geleceğe dönük yeni stratejiler geliştirmelidir. Çocuk nüfusun, toplam nüfusa oranla oldukça büyük paya sahip olduğu bir lokasyonda, gelecek 10 ya da 20 yıl içerisinde en büyük hedef kitlenin gençler olacağını tahmin etmek ve gelecekte işletmenin ürün çeşitliliği arasına gençlere yönelik ürünleri dahil etmek bu hususa bir örnektir.

Perakende sektöründeyseniz ve planlama stratejilerini merak ediyorsanız. Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.