Bilgisayar ve internetin insan hayatına girmesinden sonra, bu alandaki teknolojik devrimler art arda gelmiştir. Özellikle yapay zekâ teknolojilerinde görülen ilerleme, insanlığı tamamen farklı bir boyuta geçirmiştir. Yani insan hayatı içerisinde neredeyse dokunmadık bir alan bırakmamıştır. İnternetin ve ona bağlı olarak gelişen dijital teknolojilerin sağladığı avantajlar hem sosyal hayatta, hem de iş dünyasında yoğun olarak kullanılmaktadır. Ancak iş dünyası teknolojinin nimetlerinden daha iyi yararlanarak, iş hacimlerini artırmak için her geçen gün yeni yollar denemektedir. Bu yolların en yenilerinden biri de Geofence teknolojisidir.

Geofence nedir diye düşünenler için şöyle bir tanım yapmak yerinde olacaktır: Türkçeye sanal çit olarak çevrilebilen bu kavram, belirli bir coğrafi konum üzerinde gerçekte var olmayan sınırlar çizmektedir. Yani belirli bir alanın sanal bir şekilde çitlerle çevrilmesine olanak tanımaktadır. Bu sayede belirlenmiş olan alana giriş çıkış yapanlar daha kolay bir şekilde tespit edilebilmektedir. İşletmelerin yanı sıra emniyet güçleri de bu teknolojiden yararlanmaktadır. Nesnelerin interneti teknolojisi ile geofence teknolojisi, daha da güçlenmektedir. Nesnelerin interneti ise insana gereksinim duymadan, farklı dijital veri kaynaklarından elde edilen verileri bir merkezde toplayan ve önceden belirlenmiş amaçlar doğrultusunda analiz eden bir teknolojidir. Bu teknolojinin nesnelerin interneti olarak adlandırılmasının nedeni, internet bağlantısı sayesinde tüm dijital araçların birbirlerine bağlanarak faaliyet gösterebilmesidir.

Geofence Teknolojisi

Geofence kavramı, belirlenen sınırlar içerisine, belirlenen hedef kitlenin giriş çıkışını kontrol etmek ve hedeflemek amacıyla kullanılmaktadır. Bu durum, bireylerin dijital ortamlarda bıraktıkları ayak izleri sayesinde mümkün olmaktadır. İnsanlar gün içerisinde internette ve sosyal medya mecralarında gezinmekte ve çeşitli aramalar yapmaktadır. Müşterilerin bu dijital ayak izleri, büyük veri oluşumu için de kaynak oluşturmaktadır. Her gün bu ayak izlerinin toplanması neticesinde binlerce terabaytlık veri ortaya çıkmaktadır. Bu veriler ise müşteri gruplama için olanak sağlamaktadır. Genfence, işte bu gruplanan müşteri hedef kitlelerinin hareketlerini analiz eden ve kendisini ilgilendiren bölgenin içine girdiği zamanda ilgili yerleri bilgilendiren teknolojidir. Örneğin bazı bankalarda, müşteriler şubeye adımını attığı anda cep telefonlarına şube içerisinde kullanabilecekleri wi-fi şifresi gönderilmektedir. Bu, banka alanının dijital bir çit ile çevrili olduğunun ve mesaj alan kişinin de bankanın hedef kitlesi içinde yer aldığının kanıtıdır.

geofence teknolojisi nedir ve geofence teknolojisi nasıl yapılır

İlginizi Çekebilir; Korona Virüsü Covid-19 ile Birlikte İşletmeler Ne yapmalı?

Geofence Nasıl Belirlenir?

Geofence teknolojisinin kurulabilmesi için genelden özele doğru giden bir yol izlenmektedir. İlk olarak Türkiye fiziki haritası ele alınmaktadır. Bu harita üzerinden Türkiye nüfus haritası belirlenmektedir. Daha sonra ilçeler bazında bölünmeler yapılarak ilçeler haritası çıkarılmaktadır. Bu detaylı haritalar üzerinden, Geofence kurmak isteyen firmanın faaliyet alanları ve hedef kitleleri belirlenir. Bu duruma göre özele doğru ilerleyiş devam eder. Örneğin, firma İstanbul’un Anadolu yakasında hizmet veriyorsa, İstanbul Anadolu yakası haritası özeline inilir. Çitin daha da daraltılması isteniliyorsa, semtlere ve hatta mahallelere kadar inmek mümkündür. Tabi özele inmek derken firma lokasyon bilgileri ve hedef kitlesine göre bir özelleme yapılıyor. Aslında kısacası lokasyon analizi kavramının önemli olduğunu burada açık bir şekilde anlamış oluyoruz.

geofence nasıl belirlenir

İlginizi Çekebilir; Korona Virüsü Covid-19 Hastalığında Risk Nerede?

Geofence Teknolojisi ve IoT / Nesnelerin İnterneti

Geofence, genellikle coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak inşa edilmektedir. Coğrafi bilgi sistemi, yeryüzü şekillerinin belirli bir amaç doğrultusunda toplanması ve kullanılmasıdır. CBS ve GIS olarak da adlandırılan coğrafi bilgi sistemleri, coğrafi çitlerin hangi alanı kapsayacağının belirlenmesinde yardımcı olmaktadır. Son zamanlarda adı sıkça duyulmaya başlanan nesnelerin interneti ya da IoT teknolojisi de çitin kusursuz olarak çalışması için olanak sağlamaktadır.

Burada Iot nedir sorusunu cevaplamak yerinde olacaktır. IoT İngilizce Internet of Things kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçeye de nesnelerin interneti olarak çevrilmektedir. Bu teknoloji sayesinde insan eli değmeden bir noktada elde edilen veriler, başka bir noktadaki bilgisayarlara aktarılmaktadır. Daha doğrusu anlık olarak cihazlar, nesneler birbirleri senkronize olabilmektedirler. Yani bir kişinin kullanmış oldukları cihazlar, (yasal çerçevede) verileri otomatik olarak merkez bilgisayarlara aktarmaktadır. IoT / nesnelerin interneti teknolojisi sayesinde elde edilen veriler, mevcut ve değişen müşteri istekleri veya potansiyel müşterileri görmede fayda sağlar. İşte geofence teknolojisinde de bu veriler kullanılarak hem müşteri segmentasyonu yapılır hem de müşterilerin belirlenen geofence bölgesine (çit) gelip gelmediği anlaşılıp ona göre anlık sms yollanabilir.

geofence ve ıot / nesnelerin interneti

İlginizi Çekebilir; Veri Analitiği ve Endüstri 4.0 Devrimine Katkıları

Lokasyon Analizi ve Yararları

İşletmeler gerek ilk defa kurulacaklarında olsun, gerekse şube açma veya şube kapatma zamanında olsun lokasyon teknolojileri ile lokasyon analizi yaptırmadan bu işe girişmemelidirler. Lokasyon analizi sayesinde, yatırım yapılması düşünülen bölgenin, gerçekten uygun olup olmadığı kontrol edilmekte ve incelenmektedir. Potansiyel müşteri sayısı tahmini için de zemin hazırlayan bu yöntem, belirlenen alanda işletmenin mal ve hizmetlerinden faydalanma potansiyelleri olan kişilerin sayısını belirlemektedir. Ayrıca lokasyon analizinin yanı sıra, diğer fizibilite çalışmaları da yapılmalı ve ortaya çıkan fizibilite raporu esas alınarak hareket edilmelidir. Günümüzde pek çok firma tarafından kullanılan lokasyon analizi, firma sermayesinin boşa gitmesinin önüne geçmektedir. Ayrıca şirketlerin ölü yatırımlardan korunmasını da olanaklı kılmaktadır.

lokasyon analizi ve yararları

Hedef Kitle ile Tam Zamanında İletişim

Pazarlama stratejisi geliştirilirken üzerinde en çok durulan hususlardan biri de müşteri ile doğru zamanda irtibata geçmektir. Zira bu durum, müşterinin satın alma davranışına yönelmesi açısından önemlidir. Geofence teknolojisi, hedef kitlenin işletmenin sınırları içerisine girdiği zaman tespit edilmesine olanak sağlamaktadır. Ürün reklamlarının ve pazarlama faaliyetlerinin bu esnada yapılması, etki oranının yüksekliği bakımından önemlidir. Bu noktada dikkate alınması gereken konulardan biri de pazarlama mesajının hangi yolla iletileceğidir. Coğrafi çitin kapsama alanı içerisinde yer alan reklam panoları ya da çitin içine girdikten sonra bireylerin cep telefonlarına kampanya mesajlarının gönderimi gibi olanaklar söz konusudur.

Müşterileri Daha Yakından Tanıma Olanağı

Küresel ekonominin büyük ölçüde rekabete dayandığı günümüz dünyasında, rekabette avantajlı konuma gelebilmenin temel koşullarından biri de hedef kitlenin daha yakından tanınmasıdır. Özellikle tüketim ürünlerinin sayısında yaşanan artışın, tüketicilerin satın alma davranışlarını daha hızlı değiştirdiği bu dönemde, hedef kitlenin sürekli takip edilmesi ve ihtiyaçlarının tespit edilmesi gereklidir. Nesnelerin interneti ile bu tanıma işlemini daha kolay ve düşük maliyetli bir şekilde yapabilmek mümkündür. Kullandıkları dijital araçlarda bıraktıkları ayak izlerinin yani kullanıcı verilerinin toplanması ve işletme amaçları doğrultusunda analiz edilmesi, işletmelerin müşteri kitlelerini daha yakından tanımasına olanak sağlamaktadır.

Sizler de lokasyon teknolojileri, lokasyon analizi ve geofence teknolojilerinden yararlanmak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.