Günümüzde akıllı teknolojilerin yaygınlaşması hayatın pek çok alanında olduğu gibi, yatırım stratejilerinde de önemli bir role sahiptir. Yalnızca karar aşamasında değil, karardan sonraki süreçte de akıllı teknolojiler işletmelerin faaliyetlerini büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır. Modelleme olanağı sayesinde müşteriler tüketim türlerine ya da farklı kalemlere göre gruplandırılabilmektedir. Segmentasyon adı da verilen bu yöntem, işletmelerin ürünlerini daha verimli bir şekilde tüketiciye kavuşturmasını sağlamaktadır. Tahminleme yöntemi ile müşterilerin yalnızca şimdiki değil, gelecekteki davranışları için de veriye dayalı analizler yapılmakta ve işletmenin bu senaryoya uygun kendini hazırlaması sağlanmaktadır. Klasik pazarlama anlayışının çok ötesine geçmeye olanak tanıyan ve yapay zeka teknolojilerinden beslenen bu yöntemler, işletmelerin kendi pazarları içerisinde ön plana çıkmaları açısından büyük fırsatlar sunmaktadır. Tabi ki burada gis ve lokasyon kavramları önem arz etmektedir. Peki gis nedir, lokasyon ne demek, bu kavramların önemi nedir? 

Coğrafi Bilgi Sistemleri / Gis Nedir?

Yapılacak olan yatırımlarda yol gösterici olan bir diğer akıllı teknoloji ise coğrafi bilgi sistemleri Türkçe kısaltması ile cbs adı verilen uygulamadır. İngilizcede “gis” olarak ifade edilen bu kavram, günümüzde bu adıyla da bilinmektedir. Gis nedir bilmeyenler için ifade etmek gerekirse, Geographic Information Systems kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kavramdır.  Coğrafi bilgi sistemleri nedir yani gis nedir sorusuna verilebilecek en basit cevap, daha sonra belirli sorunları çözmek amacı ile yeryüzüne ait coğrafi verilerin toplanması şeklindeki tanımlamadır. Toplanan bu veriler bilgisayar ortamına aktarılarak analiz edilir ve sosyal, ekonomik ve daha pek çok konuda kullanılır. Gis nedir sorusuna örnekle; Turizm işletmeleri açısından CBS, potansiyeli en yüksek olan alanları belirlemek için gereklidir. Hangi bölgenin hangi özelliklere sahip olduğu ve turistler tarafından ne amaçla bu bölgelerin tercih edildiğinin belirlenmesi, yatırım konusunda atılacak adımın da yönünü belirlemektedir.  

coğrafi bilgi sistemleri gis nedir

İlginizi çekebilir: Geleneksel Pazarlama ile Lokasyon Bazlı Pazarlama Arasındaki 3 Fark

Lokasyon Nedir?

Lokasyon ne demek diye merak edenler için söylemek gerekirse, harita üzerinde koordinat olarak belirli bir karşılığı olan yer şeklinde bir tanımlama yapmak doğru olacaktır. Lokasyon günümüz pazarlama dünyasının en önemli bileşenlerinden biridir. Bu kavramının gücünü fark eden işletmeler, bu gücü kendi bünyelerine dâhil ederek gelişimlerini ve kârlarını yükseltmektedir. Özellikle yatırım maliyeti yüksek olan işletmelerde kâra dönüşümü sağlamak ve hızlandırmak açısından lokasyon hizmetinin sunduğu avantajlardan yaralanmak, işletme açısından itici bir güç oluşturmaktadır. Klasik pazarlama yöntemlerinde işletmeler önce yatırımı yapıp, daha sonra müşterileri işletmeye çekmeye gayret etmektedir. Lokasyon ise “müşteriler nerede, neyi talep ediyorlar” sorusunun cevabını bulduktan sonra talebe göre yatırım yapılabilmesini olanaklı kılar. Bu nedenle de daha işletme faaliyetlerine başlamadan önce kârlılığı ve talep göreceği garanti altına alınmış olur. İşletmeler açısından lokasyon gücü, artık görmezden gelinemeyecek bir boyuta ulaşmıştır. Lokasyon ne demek dedikten sonra lokasyon analizi kavramını anlamak daha yerinde olacaktır.

lokasyon nedir, lokasyon ne demek, lokasyon ne manaya gelir

İlginizi çekebilir: Uzmanından Önerilerle Büyük Veri ve Önemi

Lokasyon Analizi Nedir?

Akıllı teknolojiler arasında günümüzde sıklıkla kullanılanlardan biri olan lokasyon analizi kurulacak işletmeler için en uygun yeri bulmaya ve dolaylı olarak yapılan yatırımın kâra dönüşümünü kolaylaştırmaktadır. Fizibilite raporu hazırlanırken artık lokasyon analizi sıklıkla kullanılan bir yöntem haline gelmiştir. Mobil cihazlarının kullanımının yaygınlaştığı böylesi bir dönemde, daha kişiselleştirilmiş deneyimler sağlamak ve lokasyon üzerinde bulunan potansiyelleri tespit etmek amacı ile mobil cihaz vb. elde edilen verilerin analiz edilmesi popüler bir uygulama haline gelmiştir. Kullanıcıların dijital dünyada bıraktıkları ayak izlerinden yola çıkarak yapılan bu analizler, hem işletmelerin daha etkin ve tercih edilebilir hizmetler sunması açısından; hem de müşterilerin çok fazla aramaya gerek kalmadan istedikleri hizmetin ayaklarına kadar getirilmesi açısından lokasyon analizi kolaylaştırıcıdır.

lokasyon analizi nedir, lokasyon ne demek

İlginizi çekebilir: Nesnelerin İnterneti – IoT ile İş Zekâsı Geliştirme

Sağlık Sektöründe Lokasyon Ne Demek?

Kamu veya özel sektör farketmeksizin bir sağlık hizmet binası yapılacağında veya mevcut yerinden başka bir yere taşınacağında yer seçimi çok önemlidir. Yapılması planlanan veya taşınılacak sağlık tesisinin ulaşım durumu, çevredeki benzer sağlık kurum ve kuruluşları ile olan uzaklığı ve diğer çevre faktörleri (gürültü vb.) önem arz etmektedir. Bunun için de lokasyon kavramının önemini çok iyi anlayıp, verimli bir şekilde lokasyon analizi yapmalıyız veya yaptırmalıyız. Doğru yapılan lokasyon analizi sayesinde; bölgedeki hastalık türü, hasta oranı, hasta potansiyeli, ulaşım ve sağlık kurum ve kuruluşu sayısına göre uygun yer seçimi yapılmış olacak ve sağlık tesislerinden maddi-manevi yüksek verim alınabilecek. Örneğin; Fabrikaların çok çalıştığı yani hava kirliliğinin fazla olduğu bölgelerde akciğer sorunları yüksek olabilir. Bu benzeri durum ve durumlar iyi analiz edilerek o bölgeye özel dal hastane yapılması uygun olabilir.

sağlık sektöründe lokasyon ne demek

Sağlık Kuruluşları İçin Doğru Yer Seçimi

İnsan nüfusunun hızla artması, şehir planlamasının da aynı hızla yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Şehir planlama içinde önemli bir yere sahip olan sağlık kuruluşlarının nerelere konumlandırılacağının belirlenmesi açısından coğrafi bilgi sistemlerinden yararlanılmaktadır. Sağlık kuruluşları son derece stratejik merkezlerdir. Bu yüzden de bir sağlık kuruluşunun inşasına karar vermeden önce çok yönlü değerlendirme yapılması gereklidir. Toplu taşıma hatlarına yakın olması, ulaşım olanaklarının fazla olması ve nüfusun büyük bir kısmına hitap eden bir lokasyonda bulunması, dikkat edilmesi gereken hususların başında gelmektedir. Tüm bu soruları cevaplamak için coğrafi bilgi sistemleri gerekli olan verileri sunmaktadır.

Acil Sağlık Hizmetlerinin Koordinasyonu

Sağlı sektöründe önem arz eden konulardan biri de acil sağlık hizmetleridir. Özellikle ambulans hizmetleri bu hususta ilk sırada yer almaktadır. Ambulans merkezlerinin hangi noktalarda kurulacağının belirlenmesi için coğrafi bilgi sistemlerinden yararlanmak, en doğru kararı verebilmek için büyük potansiyel barındırmaktadır. Acil bir durum yaşandığı zaman hastaya en kısa sürede ulaşabilmek ve yine onu en kısa yol üzerinden sağlık merkezine ulaştırmak gereklidir. Bu durum, ambulans merkezlerinin nereye kurulacağı ile birlikte, kullanılacak navigasyon ya da harita sistemlerinin de planlanmasını zorunlu kılmaktadır. Coğrafi bilgi sistemleri hem rota optimizasyonu hem de yer belirleme konusunda en iyi olanakları sunmaktadır. Ayrıca beklenmeyen durumlarda anlık alternatif rota seçenekleri de mevcuttur.

Sizler de lokasyon ne demek, gis nedir, önemini anlamak istiyor ve eğer sağlık sektöründeyseniz ve doğru konumu bulmak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz. Ayrıca Maptriks ürünü olan Nevo uygulamasından da size en yakın sağlık kurum veya kuruluşlarını görebilirsiniz.

Nevo Google play >> Nevo App Store