Özellikle 21. yüzyıldan itibaren tüketicilerin isteklerindeki değişimler çok daha ivmelenmeye başladı. Bu ivmelenmenin her geçen gün artması, teknolojinin ve dijitalleşmenin gelişmesi ve dünyanın küreleşmesinden dolayı da sektörlerdeki rekabetler de kızışmaya başladı. Covid-19 ile birlikte de bu kızışma daha arttı. Bireylerin ev içi alanda daha fazla zaman geçirmelerini mecburi kılan bu durum, aynı zamanda tüketim alışkanlıklarında da bir dizi değişimlerin yaşanmasına neden olmuştur. Normal koşullar altında dışarıda tüketilen pek çok ürün, bu dönemde evde tüketilir hale gelmiştir. Bu süreç de işletmeler açısından yeni potansiyellerin ortaya çıkması anlamına gelmektedir. Ancak bu potansiyellerden tam olarak yararlanabilmek hem bölgeyi hem de hedef kitleyi daha iyi tanımak ile mümkündür. Lokasyon teknolojileri bu doğrultuda önemli araçlar sunmaktadır. Özellikle perakende ve ingilizce kısaltması FMCG olan hızlı tüketim ürünleri sektöründeki şirketler bu rekabet ve değişim ortamında ayakta kalabilmek için; yapay zeka teknolojisinin gelişmesiyle birlikte coğrafi bilgi sistemleri (CBS) gibi lokasyon analizi teknolojilerine başvurmaya başladılar.

Müşterin İhtiyaçları Çok Kolay Değişebiliyor

evde ekmek yapımı 1 haftalık google trend verisi

Google’ın Think with Google sitesinde “Belirsiz zamanlarda tüketici ihtiyacını anlamanıza yardımcı olacak iç görüler” başlıklı yazısında anlık ihtiyaçlar, günden güne değişenler ve yeni alışkanlıklar alt başlıkları altında belki daha önce trend olmayan ama şimdi trend olan kelimeler açıklandı.

Örneğin; “evde ekmek tarifleri” arama terimi 23 Mart tarihinde 100 de 7 değer alırken sadece 5 gün sonra 28 Mart tarihinde 100 de 100 değerine ulaşarak maksimum değere ulaşmıştır. Bu gibi durumlar da zincir market benzeri firmalara stok yetersizliği gibi sorunlar doğurabilmektedir. Bu tip sorunları minimize etmek içinse lokasyon teknolojileri devreye girmektedir.   

İlginizi Çekebilir: CBS (GIS) ile Korona Virüsü (Covid – 19)

Değişen İhtiyaçları Takip Edebilme

Tüketim ürünlerinin sayısının büyük ölçüde artmış olması, günümüz tüketicilerinin ilgileri ile ihtiyaçlarının sürekli olarak değişmesine neden olmaktadır. Bunun üzerine bir de Covid-19 salgını nedeni ile uygulanan karantina tedbirleri eklendiğinde, bireylerin tüketim profillerinde büyük değişimler meydana gelmiştir. Değişen müşteri ihtiyaçlarını sürekli olarak tespit edebilmek ve bunları karşılayacak ürünleri sunabilmek, işletmelerin bu süreçte varlıklarını devam ettirebilmeleri adına son derece önemlidir. Yapay zekâ tabanlı lokasyon teknolojileri, değişen müşteri ihtiyaçlarının anlık olarak takip edilmesine ve ihtiyaç gruplarına göre müşterilerin sınıflandırılmasına katkı sağlamaktadır. FMCG sektörü başta olmak üzere gündelik yaşamda gereksinim duyulan ürünlerin perakende satışını yapan tüm sektörler açısından bu teknolojiler avantajlıdır.

Lokasyon Teknolojileri ve CBS

Büyük veri ve veri analizi kavramlarının yaygınlaşması ve bu sebeple yapay zeka teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte daha da önem kazanan coğrafi bilgi sistemleri ve lokasyon teknolojileri şirketlere; müşteri segmentasyonu, müşteri gruplama, rakip analizi, mekânsal olarak uygun yer seçimi, rota planlama ve rota optimizasyonu gibi bir çok alanda modelleme yaparak yardımcı olmaktadır. Örnekle; lokasyon teknolojilerinden olan geofence teknolojisi ile; önceden belirlenmiş bölgeye hedef kitle analizi yapılmış müşteriler geldikten sonra bu belirlenen kitleye anlık olarak sms atılmasını sağlamaktadır. Özellikle zincir marketlerin haftalık veya günlük bölgesel indirimlerinin reklamı için çok verimli bir teknolojidir. Maptriks firması da bu alanda müşterilerine hizmet vermektedir.

lokasyon teknolojileri ve cbs

Maptriks Firması ile FMCG Sektörü

2009 yılında kurulan Maptriks, lokasyon teknolojilerinin gücünü göstermek için; perakende, akaryakıt, bankacılık & finans ve FMCG gibi birçok sektöre tahminleme, rota optimizasyonu, müşteri segmentasyonu ve yer seçimi çözümleri sunarak danışmanlık hizmeti vermektedir. Bu hizmetlerini; Türk mühendisler tarafından oluşturulmuş yerli ve milli, yapay zeka ile güçlendirilmiş ürünleri ile vermektedir. Bu ürünlerden;

Hızlı Tüketim Ürünleri (FMCG) Sektöründe Lokasyon Teknolojilerinde nevo ve mt explorer uygulamaları

MT Explorer mobil uygulaması ile; akıllı telefonunuz ile anlık demografi ve nokta sorguları, veri setinizi anlık takip edebilme ve güncelleyebilme ve sadece cep telefonunuzdan kapsamlı veri analizi yapabilmektesiniz.

Korona covid-19 pandemi hastalığının baş gösterdiği bu günlerde de tamamen ücretsiz Nevo uygulaması ile de mekânsal olarak zincir marketlerin yoğunluğunu, markalara özel görebilecek ve istediğiniz markaları da favorilere ekleyebileceksiniz. Ayrıca Maptriks firması yine pandemi hastalığına destek amaçlı halkı daha da bilgilendirmek için vaka sayılarını gösteren coronamap haritası oluşturmuştur.

Peki lokasyon teknolojileri ile özellikle korona pandemik hastalıklarıyla iyice değişen müşteri istekleriyle nasıl rekabet edebiliriz?

Nevo AppstoreNevo Google Play

Mt Explorer Google PlayMt Explorer Appstore

1- Stok Kontrolüne Göre Rota Optimizasyonu

istanbul evde ekmek yapımı google trend verisi

Yukarıda özellikle korona virüs etkisiyle “evde ekmek yapımı” teriminin trend olduğundan bahsettik. Bu trend olan aramanın sadece İstanbul aramasına göz atacak olursak; 23 Mart tarihinde İstanbul İli için “evde ekmek yapımı” arama terimi 100 üzerinden 0 değerini alırken bu değer sadece 6 gün sonra 29 Mart gününde %100’lük artışla 100 değerine ulaşarak maksimum seviyede trend olmuştur. Bu durum perakende, FMCG sektörünü ve zincir marketleri etkilemektedir. Özellikle zincir market markalarının İstanbul şubelerindeki ekmek yapımında kullanılan ürünlerinin stok doluluğundan emin olması gerekir. Bu zincir market benzeri sektördeki firmalar, Maptriks ürünlerinin rota optimizasyonu hizmetini kullanarak mesafe/süre olarak en uygun güzergahı ayarlayıp hem zamandan hem de yakıttan tasarruf sağlayarak hem stoklarını rahat bir şekilde doldurabilir hem de ürünlerini müşterilerine ulaştırabilir.

2- Yeni Şube Doğru Lokasyon

Hızlı Tüketim Ürünleri (FMCG) Sektöründe uygun yeni şube açma fırsatı

Maptriks ile; Perakende, FMCG sektörü ve zincir marketler için aday lokasyon bölgelerinin hızlı analizi yapılıp özellikle marketlere, uzak bölgelere yeni şube açma veya uygun olmayan yerlerde şube kapatma tavsiyesinde bulunulabilmektedir. Böylelikle rakiplerinizden önce potansiyel bölgeye şube açmış olacaksınız. Ayrıca Pazar ve müşteri segmentasyonuna göre oluşturduğunuz kampanyaları da bölgelere özel görebilirsiniz.

3- Saha Personel Takibi

saha personel takibi

Maptriks ile; yöneticilerin saha satış temsilcilerine görev atamalarını ve temsilcilerinizin o bölgelere ziyaret edip etmediklerini, ziyaret edilen lokasyonlardaki geri bildirimlerin yöneticilere ulaşıp ulaşmadığını görebilir, aynı zamanda saha satış ziyaretleri sonucu yapılan analizlerin yöneticilere raporlanabildiğini görebileceksiniz.

4- Servis Ağını Güçlendirme

Covid-19 salgını ile birlikte başlayan karantina uygulamaları, evlere servise duyulan gereksinimin büyük ölçüde artmasına neden olmuştur. Zira evden çıkamayan bireyler, tüm gereksinimlerini dışarıdan sipariş yolu ile karşılamaktadır. Servise olan talebin bu denli arttığı bir dönemde, daha hızlı servis yapabilmek da önemli hale gelmiştir. Özellikle dağıtım ağı geniş olan büyük markalar açısından bu durum iki kat daha önemlidir. Coğrafi bilgi sistemleri ve loaksyon teknolojileri kullanılarak geliştirilen haritalar sayesinde kuryelerin zaman kaybı yaşamadan dağıtım yapabilmeleri mümkün hale gelmektedir. Hedef kitlenin varlık gösterdiği alana göre daraltılabilen bu işlevsel haritalar sayesinde, karantina sürecinde değişen müşteri ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde temin edebilmek söz konusudur. Bunu da Google-Maptriks iş birliği ile çok rahat yapabilirsiniz.

Özetle Maptriks firmasının yerli ve milli teknolojisi ile değişen müşteri istekleriyle kolay bir şekilde rekabet edebilirsiniz. Siz de bu rekabeti yakalamak, tahminleme ve modelleme imkanlarından yararlanmak isterseniz iletişim sekmesinden ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka Tabanlı Lokasyon / Konum Analizi