Yeni nesil lokasyon teknolojilerinin işletmelere sağlamış olduğu yararlara değinmeden önce lokasyon nedir? sorusuna yanıt vermek gereklidir. Lokasyon, yer küre üzerinde bulunan herhangi bir noktaya verilen isimdir. Konum olarak da adlandırılan lokasyon kavramının özel anlamı ise yeni kurulacak ya da şubesi açılacak bir işletmenin gereksinimleri doğrultusunda analizlerin yapılmasıdır. Lokasyon ne demek? sorusuna verilen bu yanıt, lokasyon analizi şeklinde de tanımlanabilmektedir. Lokasyonun işletmelere sunmuş olduğu yararları şu şekilde sıralamak mümkündür:

İsabetli Yer Seçimi: İşletmeler açısından doğru yer seçimi her zaman önem arz eden bir durum olmuştur. Zira işletmenin ürün ve hizmetlerine yeteri kadar talebin olmadığı bir konumda yapılacak yatırımın zarar ile sonuçlanma ihtimali yüksektir. Lokasyon teknolojileri sayesinde muhtemel lokasyonlar arasından işletme kurmak için hangisinin en uygun olduğuna dair birtakım analizler yapılabilmektedir.

Rakip Belirleme ve Analiz Etme: Küreselleşmenin bir getirisi olarak her alanda rekabet büyük ölçüde artmış ve iyi olanın varlığını sürdürebildiği bir seleksiyon sistemine geçilmiştir. Bu düzende ilgili lokasyonda ve işletmenin hakimiyet alanlarında faaliyet gösteren rakip firmaların belirlenmesi ile bu firmaların çeşitli yönlerden değerlendirilmesi de önem arz eden bir husustur. Rakip analizi açısından da lokasyon teknolojileri büyük bir katkı sağlamaktadır.

İlginizi çekebilir: Lokasyon Analizi Perakende Sektöründe Neden Kilit Rol Oynar?

Hedef Kitle Tespiti: İşletmenin kurulmak istenildiği lokasyonda hedef kitlenin tespit edilebilmesi için de lokasyon teknolojilerine başvurulmaktadır. Zaman içinde yaşanan gelişmeler göstermektedir ki, bir lokasyonda insan trafiğinin yüksek olması her zaman işletmelere katkı sağlayan bir durum değildir. Bu yüzden de insan trafiğinin yoğunluğundan ziyade, işletmenin ürün ve hizmetlerine uygun niteliklere sahip bir kitlenin var olmasına dikkat edilmelidir. Farklı veri tabanları ile birlikte lokasyon teknolojilerinin kullanılması neticesinde, potansiyel hedef kitlenin en yüksek olduğu alanlar belirlenebilmektedir.

Geleceğe Dönük Tahminleme: Lokasyon analizinin işletmelere katkısı oldukça fazladır. Ancak bir lokasyonun sadece mevcut durumunu incelemek ve buna göre karar almak doğru değildir. Gelecekte lokasyonun durumunun ne olacağına dair de bazı tahminler yapılmalıdır. Elbette yapılacak olan bu tahminlerin bilimsel bir temeli olmasına da özen gösterilmelidir. Lokasyon teknolojileri sayesinde modern yöntemler kullanılarak bir lokasyonun geleceğine dair isabetli tahminlerde bulunmak da mümkündür.

Lokasyon Teknolojileri Nedir?

Lokasyon nedir? sorusuna net bir cevap vermeden, lokasyonun sağlamış olduğu yararları tam olarak idrak edebilme olanağı yoktur. Lokasyon teknolojilerini kullanılabilir hale getiren esas teknoloji coğrafi bilgi sistemleridir. Coğrafi bilgi sistemleri sayesinde yeryüzünde bulunan küçük noktaların bile kopyası çıkarılmaktadır. Elde edilen bu coğrafi veriler daha sonra farklı amaçlar doğrultusunda işlenerek kullanılmaktadır. Lokasyon teknolojileri de coğrafi bilgi sistemleri tarafından ortaya çıkarılan verileri, işleyerek işletmelere sunmaktadır. Lokasyon ne demek sorusuna konuma dayalı analiz sistemleri olarak cevap vermek de mümkündür. Lokasyon teknolojileri denildiği zaman akla gelen en önemli kavramlardan biri de geofence teknolojisidir. Son yıllarda adından giderek daha fazla bahsedilmeye başlanılan bu teknoloji, coğrafi çit anlamını taşımaktadır. İşletmenin etrafındaki belirli bir çevreyi gözle görünmeyen dijital bir çit ile çeviren bu teknoloji, işletmenin hedef kitlesine dahil olan bireylerin bu bölgeye girmesi durumunda anlık pazarlama yapmayı hedeflemektedir.

İlginizi çekebilir: Franchise Sektörü İçin Müşteri Analitiği – Uygulamanız Gereken 4 Adım

Başarının Üç Anahtarı: Lokasyon, Müşteri ve Ürün

Yeni bir işletme kurulmak ya da var olan bir işletmeye yeni şube açılmak istenildiği zaman başarıyı getirecek olan üç faktörü lokasyon, müşteri ve ürün olarak sırlamak mümkündür. Bu üç faktörü başarılı bir şekilde bir araya getirmeyi becerebilen işletmeler hem kısa vadede hem de uzun vadede işletme hedeflerine ulaşabilmektedir. Lokasyon teknolojileri bu üç öğeyi etkin bir şekilde bir araya getirebilmek için son derece isabetli araçlar sunmaktadır. İşletme için doğru lokasyonun seçilmesi, seçilen lokasyonda hedef kitlenin doğru şekilde tanımlanması ve ihtiyaçlarının tespit edilmesi, bu ihtiyaçların karşılanması adına sunulması gereken ürün ve hizmetlerin belirlenmesi gibi tüm işlemler lokasyon teknolojilerinden yararlanılarak yapılabilmektedir. Bu teknolojiler ile hedef kitleye sunulacak olan ürün ya da hizmetin belirlenmesi esnasında rakiplerin de dikkate alınması gereklidir. Sunulacak olan ürün ve hizmetlerin, aynı alanda faaliyet gösteren diğer işletmelerden belirli yönleri ile ön plana çıkmasına dikkat edilmelidir. Aksi halde doğru lokasyon seçimi yapılsa bile rekabetin doğru yürütülememesi nedeni ile başarısızlığa uğrama ihtimali doğmaktadır.  

Basarının Üc Anahtarı Lokasyon, Müsteri ve Ürün

İlginizi çekebilir: 3 Maddede Perakende Ağı Planlama Stratejisi – İşinizde Başarılı Olun!

Lokasyon, müşteri, ürün üçgenin doğru bir şekilde kurmak için Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.