Çoğu endüstride üretilen veriler coğrafi bileşen içerir. Lokasyon analizi, coğrafi konum bilgisi katmanı ile analizlerde iş verilerinden ek öngörüler çıkarmayı mümkün kılar. Bir ürünün sevkiyat rotası, üretildiği yer ve satış noktası bilgileri, verileri kategorize etmek ve segmentlere ayırmak için kullanılır. Kuruluşlar, mevcut iş zekasına konum analitiği ekleyerek yeni içgörüler oluşturmak ve iki farklı konum verisi arasında karşılaştırma yapmak için bu coğrafi verilerden yararlanır. 

Dünya genelinde birden fazla lokasyona veya operasyona sahip olan kuruluşlar için coğrafi konum verisi oldukça yönünü kritik önemdedir. Lokasyon analitiği, bu noktada işletmeler için ek ve gerekli bir coğrafi veri katmanı sunar. Bu veri katmanı kuruluşlarda stratejik karar vericilerin, verileri konuma özgü bir bakış açısıyla anlaması, öngörülerde bulunması ve iş uygulamalarını buna göre optimize etmesi için mekânsal ve analitik verileri sağlar. İş stratejilerini değerlendirmek için konum analitiğini kullanan şirketler, maliyetleri azaltabilir, yeni satış fırsatları bulabilir ve operasyonel verimlilik için doğru değişimleri gerçekleştirebilirler. Konum verileri, mevcut tüketici bilgileriyle birleştirildiğinde, müşterilerin davranışları hakkında da çok değerli bilgiler sunar. Kuruluşlar; bu sayede, bilginin katma değerini önemli ölçüde artırabilir. Haritalar ve uzamsal diyagramlar ile sunulan konum verileri, kamu ve özel kuruluşlar nezdinde lokasyona bağlı birçok sorunu çözümler.

Lokasyon Analitiği çalışma dünyasını şekillendiriyor

Lokasyon analitiği, kuruluşların çalışma şeklini değiştirme potansiyeline sahiptir. Jeo-uzamsal verilerden sağlanan sonuçlar, daha önce erişilemeyen detaylı veriler sağlıyor. Konum verileri size kentsel yoğunluğun ısı haritalarını, hedef kitleniz tarafından tercih edilen rotaları veya popüler mahalleleri verebilir. Diğer verilerle birleştirilmiş konum bilgileri, işletmeniz için yeni ve etkili eğilimleri ortaya çıkarır. Lokasyon kararlarını vermek uzun bir süreçtir. Bu süreç, kurumsal gereksinimleri belirlemeyi, paydaşlarla istişareyi, potansiyel lokasyonları değerlendirmeyi, saha ziyaretlerini gerçekleştirmeyi ve en iyi anlaşmayı müzakere etmeyi kapsar. 

Perakende, telekomünikasyon, sağlık, bankacılık ve FMCG lokasyon analitiğini kullanan başlıca endüstriler arasında yer alır. Perakende sektöründe, satış verileri konuma göre değişkenlik gösterir ve şirketlere daha fazla kaynağı nereye tahsis edecekleri konusunda stratejik kararlar verirken daha fazla bağlam sağlayabilir. Şirketler, satış ve konum verilerini birleştirerek, en kârlı alanları ve iyileştirmelerin yapılabileceği yerleri gösteren ısı haritaları oluşturabilir. Satışların yanı sıra şirketler, konum verilerini müşteri memnuniyeti metrikleriyle karşılaştırarak kullanabilirler. Bu, şirketlerin küresel çabalarını daha iyi planlamak için bölgesel tercihleri, etkili satış stratejilerini ve en yoğun satın alma dönemlerini belirlemesine olanak tanır. 

Dijital dünyada lokasyonun önemi

Dijital pazarlamanın ortaya çıkışı bazı işletmelerin sinyalleri yanlış okumasına neden oldu. Markaların online planlarını tüketicilerin fiziksel eylemlerine dönüştürmesi oldukça zorlu bir süreçtir. Çevrimiçi veya bir mobil uygulama ile işletmelerle etkileşime geçen müşterilerin çoğunluğu, sonunda mağaza içi alışverişi tercih ediyor. Tüm ticaretin %80’i çevrimdışı gerçekleştiğinden, pazarlama çabalarının hangilerinin yaya trafiği sağladığını bilmek, pazarlama harcamalarınızı planlamanın anahtarıdır. Lokasyon verileriyle şirketler, müşteri yolculuğunda uzun süredir devam eden boşluğu kapatabilir ve kullanıcıyı uygulamadaki bir tıklamadan, mağaza ziyaretine kadar takip edebilir. Bir müşterinin akıllı telefonundan bir teklife ne zaman yanıt verdiğini bilmekle kalmayıp, o akıllı telefonun mağazaya ne zaman yaklaştığını da görebilirsiniz. Kargo firmaları veya kuruluşları, paketleri ve teslimat rotalarını izlemek için konum analizi kullanabilir. Tedarik zinciri ve lojistik şirketleri de mevcut zincirlerin verimliliğini belirleyerek boşa harcanan zamanı azaltabilir ve tedarikleri için en uygun seyahat rotalarını bulabilir. Şirketler, konum verilerini kullanarak rotaları görselleştirebilirken, optimum performans için operasyonlarını yapılandırmanın en iyi yolunu keşfedebilirler. 

2009 yılında iş dünyasında lokasyon ile veri analitiğini bir araya getirebilme hedefiyle kurulan Maptriks, on yılı aşkın süredir 12’den fazla sektörde konumun gücünü kullanarak müşterilerine iş analitiği çözümleri sunuyor. Lokasyon Analitiğinde öncü olan Maptriks, kamu ve özel kuruluşlara aksiyona yönelik, hızlı ve güvenilir lokasyon bazlı iç görüler sunarak, işe dair kararlarda ellerini güçlendiren iş ortağı olmaya devam ediyor.