Yanlış yer seçimleri ya da işletme yönetiminde yapılan hatalar, dünya çapında her yıl binlerce perakende satış işletmesinin kapanmasına yol açmaktadır. Yeni bir şube açmanın son derece zor ve zahmetli olmasının yanında, zarara uğramak ve zarara uğrayan bir şubeyi kapatmak da aynı ölçüde maliyetli bir iştir. Ayrıca zarar nedeni ile kapatılan bir perakende mağazası, firmanın itibar kaybına uğraması gibi bir olumsuzluğu da beraberinde getirmektedir. Perakende sektörü de dahil olmak üzere pek çok sektörde rekabetin küresel hale gelmeye başlaması, geleneksel analiz ve işletme yönetimi uygulamalarının etkisizi kalmasına yol açmıştır. Bu noktada perakende sektöründe faaliyet gösteren markaları ayakta tutacak ve ilerlemelerini sağlayacak pek çok teknoloji ortaya çıkmıştır. Bu yeni yöntemlerden biri olan lokasyon analizi yöntemi de perakende sektörü için son derece önemli bir konuma sahiptir.

Lokasyon Analizi ile En İyi Mağaza Konumunu Belirleme

Hiç şüphesiz yeni mağaza açılışına karar verildiği zaman en önemli husus yer seçimidir. Mağazayı doğru lokasyon üzerinde açmak, çok eski dönemlerden beri ticaret ile uğraşanların üzerinde durduğu bir konudur. Burada kısaca “lokasyon ne demek” sorusunun üzerinde durmakta yarar vardır. Genel anlamı ile bu kavram, dünya üzerindeki herhangi bir bölge ya da alanı ifade etmektedir. Perakende sektöründeki terim anlamı ise yeni açılacak mağazanın ya da şubenin tam konumudur. Teknolojinin zirve noktalarından biri olarak kabul edilen yapay zekâ uygulamalarından beslenen lokasyon analizi yöntemi sayesinde, en iyi mağaza konumunu belirlemek olanaklı hale gelmiştir. Yüzde yüze varan oranlarda rasyonel sonuçlar sunan bu analiz yöntemi, firmanın ürün portföyü ve hizmet profiline en uygun alanın neresi olduğunun belirlenmesinde karar verici bir role sahiptir. Lokasyon analizinden yararlanan çok sayıda perakende markası, kısa süre içerisinde hem kârlılık hem de doğru genişleme noktasında büyük ivme kaydetmiştir.

Lokasyon Analizi ile En İyi Magaza Konumunu Belirleme

İlginizi çekebilir: Perakende ve Restoran Zincirlerinin Değişen Müşteri İhtiyaçlarına Karşı Atması Gereken 4 Adım

Hedef Kitle Davranışı Analizi

Perakende sektöründe faaliyet gösteren işletmeleri başarıya ulaştıracak olan hususlardan biri de hedef kitleyi doğru tanımak ve sürekli bir şekilde değişen davranışlarını analiz edebilmektir. Tüketim seçeneklerinin artması, tüketici davranışlarındaki değişim hızını da artırmıştır. Hedef kitlenin davranışlarını doğru bir şekilde analiz ederek daha etkin pazarlama yöntemleri geliştirmek ve ürün yelpazesinde bazı değişiklikler yapabilmek mümkündür. Bu noktada da lokasyon teknolojileri son derece etkin bir rol oynamaktadır. Segmentasyon da denilen hedef kitleyi tanıma ve davranışlarını analiz etme işlemi, lokasyon teknolojilerinin sunmuş olduğu analiz araçlarından beslenmektedir. Hedef kitleyi farklı özelliklerine göre sınıflandıran ve tüketim alışkanlıklarında yaşanan değişiklikleri belirli aralıklarla analiz ederek analiz raporlarını güncelleyen lokasyon bazlı teknolojiler, perakende işletmelerine her durumda etkin müşteri iletişimi sağlamaktadır.

İlginizi çekebilir: 3 Maddede Perakende Ağı Planlama Stratejisi – İşinizde Başarılı Olun!

Daha İyi Pazarlama İçin

Lokasyon analizinin perakende sektöründe faaliyet gösteren işletmelere sağlamış olduğu katkılardan biri de daha etkin ve başarılı pazarlama stratejileri yaratmalarına olanak tanımasıdır. Hedef kitle davranışlarının belirlenmesi sonrasında, hedef kitlenin ilgisini çekecek ürün ve kampanyalar hazırlayarak satış rakamlarını yükseltmek mümkündür. Geçmiş dönemlerde kullanılan ve temelinde tüm hedef kitleyi eşit olarak gören bir anlayışı barındıran kitlesel pazarlama, yapay zekâ çağında yerini birey odaklı pazarlama ya da grup odaklı pazarlama olarak adlandırılan yeni yöntemlere bırakmıştır. Bu dönemde tüketici kitlesini oldukça küçük parçalara ayırmak ve bu şekilde pazarlama yapmak, başarının yegâne kaynaklarından biri haline gelmiştir. Hedef kitleyi küçük parçalara ayırma işlemi, tam anlamıyla “segmentasyon ne demek” sorusunun karşılığıdır.

Daha İyi Pazarlama

İlginizi çekebilir: Franchise Sektörü İçin Müşteri Analitiği – Uygulamanız Gereken 4 Adım

Sonuç

Elbette lokasyon analizi yöntemi dışında doğru yer belirleme, müşteri segmentasyonu, rakip analizi gibi işlemleri yapmaya yarayan farklı sistemler de mevcuttur. Uydular, navigasyon,  konum teknoloji kullanılarak yapılan analizler bu durumun bir örneğidir. Ancak söz edilen yöntemler hem daha geniş bir zaman dilimi hem de oldukça yüksek maliyetler gerektirmektedir. Lokasyon analizini tercih sebebi haline getiren husus ise analiz maliyetlerini düşük seviyede tutmasına rağmen, son derece başarılı raporlar hazırlayabilmesidir. Ayrıca diğer yöntemler ile kıyaslandığında, zaman açısından da tasarruf sağlamaktadır. Big data olarak adlandırılan geniş veri tabanlarından ve her saniye binlerce yeni bilgi ile kendisini güncelleyen yapay zeka sistemlerinden yararlanan lokasyon teknolojileri, tüm bu nedenlerden dolayı perakende sektöründe başarının anahtarlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Perakende sektöründeyseniz ve lokasyon analizi ile markanıza değer katmak istiyorsanız, Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.