Bir ürünü üretmekten ziyade o ürünü satabilmek, müşteriye ulaştırabilmek daha önemlidir. Daha doğrusu bir ürünü yeterli sayıda müşteriye ulaştırmadığınız sürece o ürünün sizin bilmeniz haricinde hiçbir değeri yoktur ve aynı zamanda katma değer de üretemezsiniz. Bu konuda devreye giren satış ve pazarlama bir ürünün üretiminden son kullanıcıya ulaştırılmasına kadar geçen süreçte en önemli departmandır. Bu yazımızda lokasyon bazlı pazarlama kavramından bahsetmeden önce, coğrafi bilgi sistemi, lokasyon ve geofence (fencing) kavramlarından bahsedeceğiz.

Lokasyon Nedir?

İşletmeler açısından lokasyon, her dönemde önem arz eden bir kavram olmuştur. Yapılacak olan yatırımın istenilen hedeflere ulaşabilmesi için doğru lokasyonu seçmek gereklidir. Lokasyon nedir? Sorusunun cevabı, bu kavramın dünya üzerinde bulunan ve coğrafi bir koordinata sahip olan herhangi bir nokta olduğudur. Lokasyon teknolojileri olarak adlandırılan teknolojilerden yararlanılarak yapılacak analizler sayesinde işletmeler, hem doğru yer seçimi yapabilme, hem de seçtikleri yerde verimli bir şekilde faaliyet yürütebilmek için gerekli olan süreçleri yürütebilme yeteneği kazanabilmektedir. Bu teknolojilerden yararlanılarak lokasyon analizinin yapılması sayesinde firmalar, hedef pazarı daha iyi tanıyabilme, hedef pazarda faaliyet gösteren diğer işletmeleri daha iyi tanıyabilme, hedef pazarda bulunan müşterilerin ve potansiyel müşterilerin profillerini belirleyebilme gibi olanaklara kavuşmaktadır.

lokasyon nedir, lokasyon teknolojileri

Coğrafi Bilgi Sistemi Nedir?

Dünya Gezeni üzerindeki siyasi, sosyal ve ekonomik sorunları çözmek amacıyla; çevredeki coğrafi verileri toplayan ve dijital ortamda yorumlanmasına imkan veren Türkçe kısaltması CBS ve İngilizce kısaltması GIS olan lokasyon ve konum analizi tabanlı sistemlerdir. Coğrafi bilgi sistemlerini olanaklı kılan şey coğrafya, haritacılık ve bilgisayar teknolojilerinin başarılı bir şekilde bir araya getirilmesidir. Bu sistemler; eğitim, lojistik, inşaat, sağlık, pazarlama, gayrimenkul, perakende, sigorta, afet yönetimi, yangın, Telekom şebeke yönetimi, doğalgaz ve elektrik şebeke dağıtım yönetimi, trafik yönetimi, şehir ve ulaşım planlama, kargo, bankalar, güvenlik gibi başta özel sektör olmak üzere çoğu kamu ve belediyelerde de kullanılmaktadır. Bu sistemler sayesinde şirketler sağlam adımlarla rahat bir şekilde yatırım stratejileri geliştirebilmektedir.

İlginizi çekebilir;Kamu Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Yatırım Stratejileri Geliştirme

Geofence Teknolojisi Nedir?

Coğrafyadan yararlanma konusunda daha ileri bir boyut da geofence teknolojisidir. Temelde coğrafi bilgi sistemleri veri tabanlarından yararlanarak mümkün hale gelen bu yöntemde işletmeler için bir egemenlik alanı belirlenmektedir. Coğrafi çit olarak Türkçeye çevrilen geofence teknolojisi ile işletmenin istediği belirli bir alan etrafına dijital çit çekilmesini sağlamaktadır. Bu alan genellikle işletmenin yakın çevresidir. Sözü edilen çit, fiziki değildir ve gözle görülmesi de mümkün olmayan bir şeydir. Yani Geofence teknolojisi, mağaza sahibi ve teknoloji hizmeti veren şirket tarafından sektöre göre belirlenen alan içerisine potansiyel müşterilerin girdiği anda telefonlarına lokasyon bazlı sms gelmesini sağlayan teknolojilerdir. Bu teknolojiler; GPS, RFID, WİFİ benzeri teknolojilerden yararlanmaktadır.

Bu teknoloji sayesinde potansiyel müşterilerin değişen konumuna göre müşterilere tekrar güncel sms gönderebilirsiniz. Bu teknoloji; alışveriş merkezi benzeri yerlerdeki mağazalarda, çapraz ilişkili işlerde (araba galerisindeyken kredi mesajı gelmesi), kamu ve belediyelerde, hayvan veya insan takibinde, kargoculukta, askeriyede ve etkinliklerde bolca kullanılmaktadır. Örneğin; farklı analizler neticesinde fast food yeme alışkanlığının olduğu tespit edilen bir kişi, fast food yiyecek sunan bir firmanın geofence alanına girdikleri zaman mobil cihazları aracılığı ile fast food reklamları ile ya da bilgilendirme mesajları ile yönlendirilmektedir.

İlginizi çekebilir; Yapay Zeka ve Veri Analitiği Nedir? 4 Adımda Açıklıyoruz!

Lokasyonun Pazarlamaya Kattığı Değer?

Yeni bir işyeri açarken veya mevcut markanıza yeni bir mağaza açmadan önce o bölgenin sosyoekonomik, siyasi, yaş, cinsiyet oranı gibi müşteri segmentasyonuna dikkat etmeniz gerekir. Bu yüzden lokasyon nedir ve lokasyonun önemi nedir, hedef kitle nedir ve nasıl belirlenir benzeri sorulara cevap vermeniz gerekir. Mağazayı doğru yere açtıktan sonraki en önemli kavram da pazarlamadır. Potansiyel müşterilerinize ürünlerinizden veya kampanyalarınızdan bahsetmek için pazarlama ve reklam kanalını çok iyi kullanmalısınız.

Bu konuda en faydalı teknolojilerden biri geofence teknolojisidir. Örnekle; Önceden herhangi bir mağaza tarafından; İstanbul haritası, İstanbul Anadolu yakası haritası, İstanbul Avrupa yakası haritası veya daha ayrıntılı bir sektör ise Türkiye ilçeler haritası üzerinde harita işaretleme yöntemi ile oluşturulan dijital haritaların sektöre göre belirlenmiş alan içerisine potansiyel müşteriler ayak bastığı anda mağaza tarafından kampanyaların lokasyona sms mantığıyla müşterilere gelmesi en garanti pazarlama yollarından biridir. Böylelikle lokasyonun gücünden yararlanarak müşterilerinize nokta atışı reklam yapmış olursunuz.

Pazarlamacıların %81’inin lokasyon verisinin pazarlamada önemli unsurlardan biri olduğunu söylemesi, Toyota gibi birçok markanın lokasyonun gücünü kullanmaya başlaması ve Amerika’da taksilerin üzerindeki reklam panolarının konuma göre değişmesi de lokasyonun ve lokasyon teknolojilerinin pazarlamadaki önemini kanıtlıyor. Lokasyonun ve lokasyon teknolojilerinin şirketinize kattığı ve katabileceği değerleri maddeler halinde özetleyecek olursak;

İlginizi çekebilir; Coğrafi İş Zekası ile İşinize Değer Katın

Özetlersek

Lokasyonun ve lokasyon teknolojilerinin şirketinize kattığı ve katabileceği değerleri maddeler halinde özetleyecek olursak;

  • Pazarlama alanlarınızı ve hedef kitlenizi net bir şekilde görebilirsiniz ve bu hedef kitlesine kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.
  • Nerede mağaza açmanın sizin için daha iyi olacağını belirleyebilirsiniz
  • Rakip analizini net bir şekilde yapabilirsiniz
  • Bölge bölge kampanya stratejileri geliştirebilirsiniz
  • Müşterilerinizin değişen ihtiyaçlarını görebilecek ve bu duruma göre kendinizi güncelleyebileceksiniz
  • Reklamlar tam hedefine ulaşabilecek (Üniversite öğrencisine ev kredi mesajı gelmemesi)
  • Reklam ve pazarlama için yaptığınız masrafların geri dönüşünü yani verim oranını net bir şekilde görebilirsiniz

Yukarıdaki maddelerden anlaşıldığı üzere şirketlerin rakipleriyle rekabet içinde olması için lokasyonun gücünden yararlanmak kaçınılmaz. Maptriks firması 2009 yılında kurulmuş, yerli ve milli teknolojisi ile birçok sektörde lokasyon alanında hizmet vermektedir. Sizler de lokasyonun gücünden yaralanmak istiyorsanız iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.