Dijital dünyada yaşanan akıl almaz gelişmeler, toplumsal yaşamın her alanını etkisi altına aldığı gibi, iş hayatını da derinden etkilemiştir. Bu etkilerin şirketlere sunmuş olduğu avantajlar, her geçen gün artmaktadır. Teknolojinin bu itici gücünü arkasına alanlar, rekabette ve kârlılıkta üstün hale gelmektedir. Özellikle yapay zekâ teknolojisinin sağladığı olanaklar sayesinde, insan gücüne olan ihtiyaç azalmış; makineler çok sayıda insanın yapacağı işi tek başlarına yapar hale gelmiştir. Bu durum, pek çok yeni kavramı da insanlığın hayatına sokmuştur. Bu kavramlardan birisi de iş zekâsı kavramıdır. İş zekâsı, işletmeler için gerekli olan bilgilerin sağlanması amacıyla yüksek miktardaki verinin değerlendirilmesi, sınıflandırılması ve raporlanması gibi birtakım süreçler içeren bir faaliyettir. IoT yani nesnelerin interneti, teknolojisinin de etkisiyle iş zekası kavramı, daha kolay yapılır hale geldi. Peki iş zekası nedir? IoT nedir?

İş Zekası Nedir?

Büyük veri / Big data zamanında doğru veriye ulaşabilmek için veriyi bazı filtrelerden geçirmek gerekiyor, işte tam da bu konuda iş zekası devreye giriyor.  Firmaların elindeki verileri işletmelerin yararı için anlamlı, yorumlanabilir hale getirmesi, alınacak önlem ve kararları hızlandırması ve şirketin sermayesinin verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan olaylara iş zekası diyebiliriz. Maddeler halinde özetleyecek olursak iş zekası ile;

  • Tümden gelim mantığı karmaşık verilerden anlamlı veri çıkarma
  • Yeni proje ve fikirler ortaya atma
  • Verileri ortak bir alanda tutabilme
  • Değişime uğrayan, güncellenen verileri görebilme
  • Hedef tayin etme ve iş sonucunu raporlama
  • Kar/zarar oranını görebilme

İlginizi Çekebilir; 3 Adımda Veri Analizi ile Rota Optimizasyonu

İş Zekası Temelinde Ne Barındırır?

İş zekası tarafından karmaşık verilerden anlamlı veriler çıkardığını bahsettik. Bunu yapmak için tabi ki; veri madenciliği, veri analizi ve veri analitiği kavramlarına başvurulması gerekiyor, daha doğrusu iş zekası, veri madenciliği, veri analizi kavramlarını barındırıyor diyebiliriz.  Örneğin; herhangi bir zincir market firmasının belirli yerlerde şubelerinin olduğunu düşünelim. Lokasyon tabanlı coğrafi bilgi sistemleri ve geofence gibi lokasyon teknolojileri sayesinde yapılan lokasyon analizi sonucu, mekânsal olarak müşteri segmentasyonu oluşturulup buna göre modelleme yapılarak fizibilete raporu oluşturulup iş zekası geliştirilebilir. Yeni şube açma veya zarar ediyorsa şube kapatma aksiyonu oluşturma kararları da alınabilir.Bir nevi iş zekası şirketlere danışmanlık yapıyor diyebiliriz.

Bunların yanında ayrıca iş zekası geliştirme ile ilgili Oracle ve SAP şirketlerinin yazılımları da bulunmaktadır fakat; yine de danışmanlık hizmeti almak gerekebilir.

iş zekası temelinde ne barındırır

İlginizi Çekebilir; Uzmanından Önerilerle Veri Analizi ile Müşteri Segmentasyonu

İş Zekâsı ile Rekabette Avantaj Kazanmak

Küresel ekonomi çağı olarak adlandırılan günümüz dünyasında bir işletmenin başarılı olabilmesi ve varlığını devam ettirebilmesi açısından rekabette avantajlı duruma geçmesi zorunluluk arz etmektedir. Bu avantaja kavuşabilmek için hedef pazarlarda daha doğru ürünler ve daha doğru stratejilerle var olmak gereklidir. Bu da ancak iş zekâsı ile olanaklıdır. Hedef kitleye dair verilerin toplanması ve işletme amaçlarına göre analiz edilmesi, hedef kitleye sunulacak ürünlerin daha kolay belirlenmesini sağlamaktadır. Bununla birlikte hedef kitlenin özelliklerine göre pazarlama araçlarının belirlenmesi gibi bir avantaj da ortaya çıkmaktadır. İş zekâsı geliştirmenin temelinde ise nesnelerin interneti teknolojisi yer almaktadır.

IoT – Nesnelerin İnterneti

Başlığı okuyunca pek çok kişinin aklına IoT nedir sorusu gelebilir. Türkçe “nesnelerin interneti” olarak çevrilmiş olan bu kavram, Internet of Things kelimelerini baş harflerinin kısaltmasından yani IoT oluşmuştur. Nesnelerin interneti nedir sorusuna; 20. Yüzyılın sonlarında ilk defa Kevin Ashton tarafından ortaya atılmıştır, fakat; benzer ilk çalışmalar Cambridge üniversitesinde 90’lı yıllarında başında denenmiştir. Cihazların genellikle internet aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurması, bilgi aktarması diyebiliriz. Yani iki insanın telefonda konuşurken hatta kalmasına benzetebiliriz. 5G teknolojisinin çıkmaya başladığı şu günlerde aslında aklımıza gelen her eşyanın bir IoT potansiyeli var diyebiliriz. Eşyaların kaybolmaması için eklenen modüller, dijital kapı kilitlerinin şirketler tarafından piyasaya sürülmeye başlandığını düşününce bu hiç te imkansız değil. Ip çakışmalarının da yavaş yavaş çözülmeye başlandığı, hemen hemen bütün eşyaların internetle bağlantısının sağlanmaya başladığı günümüzde artık nesnelerin interneti, sıradan bir kavram olmaya başladı. Nesnelerin interneti (IoT) teknolojisinin kullanıldığı bazı alanları maddeleyecek olursak;

  • Akıllı şehirler
  • Giyilebilir sensörler ile vücut bilgilerinin görüntülenmesi, yani sağlık sektörü
  • Geofence teknolojisi, coğrafi bilgi sistemleri gibi lokasyon teknolojileri
  • Dijital kilit
  • Akıllı asistan
  • Güvenlik
  • Klima kontrolü gibi uzaktan ev kontrolü yani akıllı evler
  • Endüstri
  • Savunma ve uzay sanayi

Gibi birçok alandan kullanılabilmektedir.

IoT - Nesnelerin interneti

İlginizi çekebilir; Geofence Teknolojisi ve Nesnelerin İnterneti

IoT (Nesnelerin İnterneti) ile İş Zekası Geliştirme

İş zekası, şirketlerin sermayelerini daha verimli kullanabilmeleri oluşturulan zekalar olduğundan bahsettik. IoT yani nesnelerin interneti ile nasıl iş zekası geliştirilebileceğini maddelere dökecek olursak;

  • Yukarıda bahsedildiği gibi özellikle geofence gibi lokasyon teknolojileri ve nesnelerin interneti teknolojisini birleştirerek potansiyel hedef kitle tespiti ve müşteri segmentasyonu yapabilmek daha sonraları belirlenene hedef kitleyi izleyip uygun reklam ve kampanyalar göndermek.
  • IoT teknolojisi ile birçok cihazdan veri toplayıp büyük veri oluşturarak bilgi bankası oluşturma ve veri analizi ile hedef belirleme
  • Giyilebilir sensörler ile kişilerin istekleri doğrultusunda vücut analiz bilgilerine ulaşıp, gıda takviye ürünlerini üretene veya pazarlayan şirketler için iş geliştime çalışması yapılabilir.
  • Akıllı evlerden gelen verilere göre, örneğin; kahve makinesinde (depo haznesi şeklinde düşünürsek) kahvenin az olduğu düşünülürse çevre marketler için stok konusu üzerine iş geliştirme yapılabilir.
ıot - nesnelerin interneti ile iş zekası geliştirme

Nesnelerin İnterneti ile Daha Düşük Maliyet

Nesnelerin interneti, iş zekâsı oluşturulmasının yanı sıra farklı olanaklar da sunmaktadır. Bunlardan biri de maliyetlerin düşmesine destek olmasıdır. Hedef kitle yeteri kadar tanınmadan yapılacak olan reklam ve pazarlama operasyonları, yüksek maliyetlerine karşın düşük gelir düzeylerine sahiptir. Nesnelerin interneti ile toplanan ve yine bu sayede işlenen veriler hedef kitlenin segmente edilmesini sağlamaktadır. Bu da hedef kitleye kendi özelliklerine göre özelleştirilmiş stratejiler geliştirme olanağı sunmaktadır. Bu durum pazarlama maliyetlerinin düşmesine ve yürütülen pazarlama kampanyalarının daha verimli hale gelmesine kapı aralamaktadır. Nesnelerin internetinin sunduğu bir diğer yarar da insanlar tarafından toplanması ve işlenmesi zor olan büyüklükteki verileri kolayca toplayıp işleyebilmesidir. Bu da iş gücüne duyulan gereksinimi azaltmakta ve dolayısıyla maliyet düşüklüğü sağlamaktadır.

Yukarıdakiler gibi siz de iş zekası geliştirmek istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.