Son yıllarda işletmelerin en çok kullandıkları analizlerden biri de segmentasyon analizidir. Bu analizin ne olduğundan önce, segmentasyon ne demek sorusunu açıklamak konunun anlaşılması bakımından önemli olacaktır. Segmentasyonun en yalın tanımı, hedef pazarın belirli özellikler doğrultusunda bölümlenmesi ve daha küçük parçalara ayrılmasıdır. Bu sayede daha etkin ve daha özelleştirilmiş pazarlama teknikleri ile müşterilerin satın alma davranışı göstermesi kolaylaşmaktadır. İnternet ve bilgisayar teknolojileri ve insan psikolojisi alanlarındaki gelişmeler, herkesin birbiri ile aynı olmadığının daha iyi anlaşılmasına yol açmıştır. Bu yüzden de kitlesel pazarlama teknikleri yavaş yavaş geçerliliğini kaybetmeye başlamıştır. Müşterilerin daha iyi analiz edilmesi ve daha iyi tanınması açısından akıllı teknolojiler ile entegre yeni yöntemler ortaya çıkmıştır. Bu yöntemler sayesinde işletmeler daha az reklam ve pazarlama maliyeti ile satış rakamlarını artırmayı başarmaktadır.

Segmentasyon Nedir?

Segmentasyon hedef pazarda bulunan insanlara daha etkili bir şekilde ulaşım sağlamak için başvurulan yöntemlerden biridir. Segmentasyonu mümkün kılan teknolojilerden biri de lokasyon teknolojileri adı verilen teknolojidir. Bu teknoloji sayesinde belirli bir alan içerisinde yer alan müşteriler, çeşitli özelliklere göre gruplandırılmaktadır. Müşteriler arasında gruplandırma işleminin yani segmentasyonun yapılması, işletmeler açısından birtakım avantajlar barındırmaktadır. Öncelikle kitlesel reklamlara ve pazarlama yöntemlerine ayrılan büyük bütçeler yerine, daha küçük bütçelerle hedefe ulaşmayı mümkün kılmaktadır. Yani verimlilik artmaktadır. Müşterilerin mikro gruplar halinde ele alınması, reklam ve pazarlama bütçelerinin de düşmesine neden olmaktadır. Ancak bütçedeki bu düşüşe karşın, satış rakamlarında artış yaşanmaktadır. Segmentasyon işleminin doğru bir şekilde yapılması durumunda sayıca daha az ancak müşteri olma potansiyeli açısından daha elverişli kişilere ulaşmak mümkündür.

Segmentasyon Nedir?

İlginizi çekebilir: Lokasyon Nedir? Akaryakıt Sektöründe Lokasyon Teknolojileri

Müşteri Segmentasyonu Nedir ve Nasıl Yapılır?

Belirli bir pazarda faaliyet sürdüren ya da yeni bir pazara giriş yapmak isteyen firmalar açısından müşteri segmentasyonu önemli bir kavramdır. Eski dönemlerde yeni bir işletme açılacağı zaman en çok dikkat edilen şeylerden biri, insan trafiğinin yoğun olduğu noktalarda açılmasıydı. Ancak zaman içerisinde, kalabalık bir yerde olmanın daha fazla satış rakamını garanti etmediği ortaya çıktı. Bu yüzden de lokasyon analizi denilen daha etkili bir yöntem kullanılmaya başlanmıştır. Bu yöntem sayesinde belirli bir bölgede yaşayan insanların, açılacak olan işletmenin hizmet ve ürünlerine duydukları talebin ölçülmesi mümkün hale gelmiştir.

Müşteri segmentasyonu da bu sürecin bir parçasıdır. Temelde müşteri segmentasyonu, dört başlık altında incelenmektedir. Bunlar demografik, coğrafik, psikografik ve davranışsal segmentasyon olarak sıralanmaktadır. Hedef kitlenin bu özelliklerine göre ayrılması ve mikro gruplar halinde ihtiyaçlarının talep edilmeye çalışılması hedeflenmektedir. Hedef grupların daha küçük parçalar halinde ele alınması, bu grupların kontrol edilmesi ve tanınması açısından büyük olanaklar sağlamaktadır. Homojen olan gruplar içerisinde pazarlama ve satış yapmak, işletmeler açısından her zaman daha zor ve daha yüksek maliyetler getiren bir durumdur.

Müşteri Segmentasyonu Nedir ve Nasıl Yapılır?

İlginizi çekebilir: GIS Nedir? Gayrimenkul Sektöründe Coğrafi Bilgi Sistemleri

Eğitim Sektöründe Segmentasyon

Günümüzde çok farklı sektörlerde müşteri segmentasyonu aktif bir şekilde kullanılmaktadır. İşletmelerin temel kuruluş amacı olan kârlılığın devamlı olarak sağlanması açısından bu yönteme duyulan ihtiyaç büyüktür. Günümüz pazarlama anlayışında ürünü ya da hizmeti ürettikten sonra satacak müşteri arama pratiği sona ermiştir. Bunun yerine önce potansiyel müşterilerin belirlenmesi ve ihtiyaçlarının tespit edilmesi; sonrasında da ihtiyacı karşılayacak nitelikte üretim ve pazarlamanın yapılması ön plana çıkmıştır. Segmentasyon yönteminden sıklıkla yararlanılan alanlardan biri de eğitim alanıdır. Bu alanda segmentasyonun katkılarını şu şekilde sıralamak mümkündür.

Eğitim Sektöründe Segmentasyon

İlginizi çekebilir: Segmentasyon Nedir? İşletmelerde Segmentasyon Analizinin Önemi

Yer seçimi

Hedef kitlenizi daha iyi tanıyarak yaşadıkları yerleri tespit edip uygun konumu bulabilirsiniz.

Etkin Reklam Stratejisi ve Geri dönüş verimi

Müşteri segmentasyonunun eğitim sektörüne yapmış olduğu en büyük katkı, başarı oranı yüksek reklam ve pazarlama stratejilerinin geliştirilebilmesidir. Bir eğitim kurumunun başarıya ulaşabilmesinin temel koşullarından biri, hedef kitleyi iyi tanıması ve onlarla etkili iletişim kurabilmesidir. Günümüzde lokasyon analitiği ve bir dizi akıllı teknoloji sayesinde bu olanaklı hale gelmiştir. Mobil cihazların kullanımının daha yaygın hale gelmesi ve buna paralel olarak bireylerin dijital dünyada bırakmış oldukları izlerin artması, kullanıcılara yönelik daha detaylı bilgi edinebilmeyi kolaylaştırmıştır. Bu yöntemle elde edilen veriler, hedef kitlenin segmente edilmesini ve herkese ihtiyacına göre reklam ile pazarlama yapılmasını sağlamaktadır.

Sonuç olarak; bir eğitim kurumunun herkesi kapsayacak genel geçer reklamlar yapması, hedefe ulaşmak açısından istenen bir durum değildir. Segmentasyon sayesinde bütçeleri de hesaba katarak hedef kitleyi ilkokul öğrencileri, lise öğrencileri, üniversite hazırlık öğrencileri gibi parçalara ayırarak her birine ihtiyaçları doğrultusunda reklam stratejisi üretilmektedir. Ayrıca nokta atışı reklam ile hem gereksiz masraftan kaçınılmış olacak hem de reklamlara geri dönüş daha olası olacaktır.

Müşteri Memnuniyeti

Müşteri ihtiyaçlarının ayrı ayrı belirlenmesi ve özel olarak ilgilenilmesi, müşterilere özel oldukları hissinin verilmesini sağlar. Segmentasyon analizi sayesinde müşteriyi tanıdıktan sonra kendileri ile doğrudan ilgilenildiğini gören müşteriler eğitim kurumuna karşı daha olumlu tutum geliştirmektedir.

Eğitim Yatırımlarının Doğru Yönlendirilmesi

Eğitim sektöründe müşteri segmentasyonuna, reklam ve pazarlama aşamasının yanı sıra yatırım kararının verilmesinden önce de gereksinim duyulmaktadır. Zira bir coğrafi alan içerisinde yaşayan bireyleri tanımak, doğru eğitim yatırımı yapabilmenin ön koşuludur. Lise çağındaki öğrenci sayısının ezici çoğunluğa sahip olduğu, buna karşın ilkokul düzeyinde yeteri kadar öğrencinin bulunmadığı bir bölgede ilköğretim yatırımı yapmak, kâr etme ihtimali oldukça düşük bir yatırımdır. En iyi ihtimalle bu yatırımın geri dönüş süresi, normal yatırımlara kıyasla 2 kat daha fazla olacaktır. Kârlı bir yatırım yapabilmek adına, müşteri segmentasyonu yatırım öncesinde hazırlanan raporlarda da yer almalıdır. Bu sayede yatırımların yönlendirilmesi daha kolaylaşmaktadır. Ayrıca bu amaçla kamu tarafından yapılacak eğitim kurumları için doğru yer belirleme olanağı da bulunmaktadır. Bölgesel eğitim ihtiyaçlarının tespit edilmesi ve bunları karşılayacak yatırımların yapılması adına segmentasyon önemlidir.

Siz de segmentasyon analizinin avantajlarını eğitim sektörüne entegre etmek istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.