Sürdürülebilir başarı elde etmek isteyen markalar, sürdürülebilirliğin önemi hakkında rehberlik sağlarken, yönetimsel dönüşümleri desteklemek adına kararlı ve emin adımlar atmalıdır. Sosyal, ekonomik ve politik sürdürülebilir kalkınma yolunda, coğrafi bilgi sistemleri (CBS) ve geo–uzamsal teknolojilere hâkim olmalıdır. CBS, kişilerin ve şirketlerin ekosistemlere nasıl zarar verdiğini anlamak için insan ve doğa sistemleri incelemede kilit rol oynar. Çevresel zararın nasıl azaltılacağı ve hasarlı ekosistemleri nasıl tamir edileceği konusunda coğrafi bilgi analizleri ile bilinçli kararlar alınıyor.

Sürdürülebilirlik kavramı; “bugünün gereksinimlerini, gelecek kuşakların kendi gereksinimlerini karşılayabilme haklarından ödün vermeksizin karşılayabilmesi” olarak tanımlanmaktadır. Sürdürülebilir planlama ise gezegenimizi bu sürece yönelik tasarlamaktır. 1970’lerin başlarında “sürdürülebilirlik”, “temel ekolojik destek sistemleriyle dengede olan” ekonomiyi tanımlamak için kullanıldı. Ekolojistler büyümenin sınırlarına işaret ettiler ve çevresel kaygıları ele alan “istikrarlı bir ekonomi” alternatifini sundular. CBS (Coğrafi Bilgi Sistemi) ise, meydana gelen yüzey ve yer olaylarında bulunan coğrafi özelliklerin sayısal temsilini ve analizini kullanan, bilgisayara dayalı bir bilgi sistemidir. Analog olarak elde edilen dataları, dijital formda ileten CBS; yerelden küresele uzanan bir ölçekte sürdürülebilir süreçleri tasarlamak ve uygulamak için gerekli bir araçtır. Her büyüklükteki ve hemen hemen her endüstrideki kuruluşlara fayda sağlarken, devasa veri koleksiyonlarını görselleştirmeyi ve analiz etmeyi sağlar. Sebep ve sonucu belirlemek için bir temel oluşturan CBS; ekolojik değişimi izlerken, insan etkisini de inceler. İnsanların arazi kullanımını, kaynak çıkarma yöntemlerini ve yol ağlarını desteklemek gibi çevresel faaliyetleri izler. CBS büyük veri tabanlarını yönetir, sorunları betimler ve öncelik sırasına koyarken hem olumlu hem de olumsuz uygulamaların senaryolarını modeller çerçevesinde sonuca erdirir.

Çevre Herkesin Sorumluluğunda

Küresel ısınma tüm dünyayı etkileyen ciddi bir sorun. Ormanların ve denizlerin ülkeler arasında bir sınırı olmadığı gibi, sürdürülebilir politikaların uygulamaları, devletlerle sınırlı değildir. CBS araçlarıyla ifade edilen ortak coğrafya dili, insanları bir araya getirebilir ve daha sürdürülebilir bir gezegene uygun denge kurabilir. Çevresel, sosyal ve ekonomik sorunları çözmek için teknoloji tek başına bir çözüm değildir. Sürdürülebilir kalkınma ilkelerine ilişkin konularda, şeffaflık için teknoloji kullanımı raporlamanın doğruluğu açısından gereklidir. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları; Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından 2030 yılının sonuna kadar ulaşılması amaçlanan hedefleri içeren bir evrensel eylem çağrısıdır. Bu amaçlar tüm dünyada açlık ve yoksulluğa son vermek, iklim değişikliği ile mücadele etmek, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak, nitelikli eğitimi, sorumlu üretim ve tüketimi yaygınlaştırmak gibi 17 ana başlıktan oluşan sosyal, kültürel ve ekolojik meselelerin çözümüne odaklanıyor. CBS verileri de bu doğrultuda çözüme katkı sağlıyor. Doğanın birçok sorununun çözümüne direkt olarak katkıda bulunurken, sağladığı benzersiz haritalarla, insanların daha çok yararlı veriye erişmesini sağlıyor. Çevresel haritalama, insanların dünya hakkında daha bilinçli olmasına yardımcı oluyor ve çevre bilincini artırmak için harika bir yol sunuyor. 

Maptriks, kuruluşlara sunduğu web tabanlı coğrafi bilgi sistemleri ve araçları ile verinin gücünden faydalanmanızı sağlar. CBS çözümleri ile kararlarınızı vererek, süreçlerinizi daha verimli hale getirebilirsiniz.

Coğrafi bilgi sistemi çözümleri ile planlama ve yatırım kararlarınızı optimize ederken; veriyi en verimli şekilde değerlendirerek doğru kararlar alınmasına yardımcı olabilirsiniz. Maptriks ile ileri düzey analiz ve görselleştirme araçlarını, web tabanlı harita platformlarını kullanarak makro ve mikro ölçekli kararlarınıza destek sağlayın.