İşletmeler için konum/lokasyon her zaman önem arz etmiştir. Özellikle bilgisayar ve internet teknolojilerinde meydana gelen gelişmelerin ardından lokasyonun önemi daha da artmış ve lokasyonun gücünden daha etkin olarak yararlanılmaya başlanmıştır. Lokasyon teknolojileri ile işletmeler daha aktif stratejiler yürütebilir hale gelmiştir. Bu teknolojiler çok farklı alanlarda kullanılmaktadır. Günümüzde vizyon sahibi olan ve ilerleme kaydetmek isteyen firmaların, lokasyonun gücünü arkasına almadan bu hedefe ulaşmaları neredeyse imkansızdır. Özellikle işletmelerin ilk kurulum aşamalarında gerekli olan lokasyon analizi işlemlerini yapmaları ve bu analizlerin sonuçlarına göre kendilerine yol haritası çizmeleri, daha olumlu sonuçlara ulaşılmasına olanak sağlamaktadır.

Lokasyon Teknolojileri Nelerdir?

İşletmelerin hedeflerin doğrultusunda lokasyonun sunduğu olanakları kullanma amacı ile var olan lokasyon teknolojileri oldukça çeşitlidir. Tüm lokasyon teknolojilerinin bir arada kullanılması, işletmenin verimliliğinin sağlanması açısından önemlidir ancak yine de bu konuda ihtiyaç doğrultusunda hareket edilmelidir. Lokasyon teknolojileri denildiği zaman akla ilk gelen Coğrafi Bilgi Sistemleri denilen teknolojidir. Yeryüzündeki coğrafi verileri toplayan ve işletmelerin ihtiyaçları doğrultusunda analiz ederek yeniden kullanılmasını sağlayan bu yöntem, lokasyonun en etkin kullanım biçimlerinden birini oluşturmaktadır. Özellikle yeni kurulacak işletmeler açısından bu yöntem, bölgenin tanınmasında ve taleplerin belirlenmesinde büyük öneme sahiptir. Bir diğer lokasyon teknolojisi ise Geofence teknolojisidir. Coğrafi çit ya da dijital çit olarak da adlandırılan bu teknoloji, işletmelerin belirledikleri bir alana esasında var olmayan dijital bir çit çekmektedir. İşletmenin hedef kitlesinde olan kişiler bu çitin içine girdiği anda etkileşim kurulmaya çalışılmaktadır.

İlginizi çekebilir: Perakende ve Toptan Ticarette Segmentasyon – Uzmanından Örnekler

Lokasyon Teknolojileri Kullanım Alanları

Lokasyonun sektörlere ve işletmelere sunduğu avantajlar göz önüne alındığı zaman, bu teknolojilerin kullanım alanlarının çok geniş olduğunu söylemek de olanaklı hale gelmektedir. Hedef pazarda var olan müşteri potansiyelinin belirlenmesi ve müşterilerin işletme tarafından sunulacak olan ürün ve hizmetlere yönelik talebinin ölçülmesi konusunda lokasyon analizi büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Geçmişte işletmelerin açılma kararlarında etkili olan insan kalabalığı, günümüzde yerini niteliğe bırakmıştır. Yani artık işletmenin kurulmak istenildiği bölgede çok insanın olması değil, çok müşterinin olması hedeflenmektedir. Bu da o lokasyonda var olan insanları tanımak ve analiz etmekle mümkündür. Ayrıca lokasyon teknolojileri rekabetin daha aktif yapılabilmesine dair de birtakım olanaklar sunmaktadır. Hedef pazarda aynı iş kolunda faaliyet gösteren firmaların tanınması ve stratejilerinin anlaşılması için lokasyon teknolojileri kullanılmaktadır. Özellikle rekabetin daha keskin ve acımasız hale geldiği günümüz dünyasında bu, işletmeler açısından büyük bir olanaktır.

Lokasyon Teknolojileri Kullanım Alanları

İlginizi çekebilir: CBS Nedir? Sigorta Sektöründe Coğrafi Bilgi Sistemleri

Eğitim Sektöründe Lokasyon Teknolojileri

Lokasyon teknolojilerinin aktif olarak kullanıldığı sektörlerden biri de eğitim sektörüdür. Son yıllarda eğitimde profesyonelliğin yakalanması adına çok sayıda özel okul ve eğitim merkezinin açılması, bu alanda da gözle görülür bir rekabetin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Eğitim kurumları, öğrencilere daha iyi bir şekilde ulaşabilmek ve onları kendilerine çekebilmek için değişik yöntemlere başvurmaktadır. Lokasyonun eğitim sektörüne katkılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

Doğru Yer Seçimi

Lokasyon analizi, belirli bir coğrafi bölge içerisinde yaşayan insanların analiz edilmesi ve müşteri olma potansiyellerinin belirlenmesi konusunda eğitim işletmelerine katkı sağlamaktadır. İşletme için doğru yer seçmek, devamlılığın ve kârlılığın sağlanabilmesi açısından büyük öneme sahiptir. Üniversite olmayan ya da üniversite öğrencisinin çok az olduğu bir yerde KPSS kursu açmak, zararla sonuçlanma ihtimali yüksek olan bir girişimdir. İlgili lokasyonun doğru bir şekilde analiz edilmesi ise bu riskin ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır.

Doğru Yer Seçimi

Müşteri Segmentasyonunun Sağlanması

Hedef pazarda bulunan kitlenin belirli özelliklere göre gruplandırılması ve mikro gruplar halinde ihtiyaçlarının ele alınması anlamına gelen segmentasyon yöntemi sayesinde hedef kitle ile daha aktif iletişim kurabilme olanağı ortaya çıkmaktadır. Lokasyon teknolojileri, segmentasyonu mümkün kılan unsurlardan biridir. Eğitim kurumları açısından pazarın ilkokullar, liseler ve üniversite hazırlık öğrencileri gibi küçük gruplara ayrılarak her birine ayrı stratejiler kullanılması, ulaşılan kişilerin müşteriye dönüşme hızını artırmaktadır.

Müşteri Segmentasyonunun Sağlanması

İlginizi çekebilir: Lokasyon Nedir? Otomotiv Sektöründe Nasıl Kullanılabilir?

Geleceğe Dönük Tahminleme Olanağı

Lokasyonun temel hazırladığı yöntemlerden biri de tahminleme yöntemidir. O anda var olan verilerin bilimsel olarak analiz edilmesi ve geleceğe yönelik ortaya çıkabilecek olan senaryoların belirlenmesi anlamına gelen bu yöntem sayesinde, eğitim kurumları geleceğe dönük stratejilerini de tasarlayabilmektedir. Örneğin bugün bir lokasyonda 0-6 yaş arasında çok fazla çocuğun olduğunun tespit edilmesi, 6 yıl sonra bu lokasyonda ilkokul açısından bir potansiyelin ortaya çıkacağını tahmin etmeye yarar. Bu sayede de eğitim kurumları uzun vadeli planlar yapabilmektedir.

Geleceğe Dönük Tahminleme Olanağı

Rota optimizasyonu

Farklı lokasyonlarda bulunan öğrencileri rota optimizasyonu ile en kısa sürede, en kısa yoldan evlerine ulaştırabilirsiniz. Böylelikle eğitim kurumunuza ait servislerinizin verimliliğini arttırmış olursunuz.

Rota optimizasyonu

Eğitim sektöründeyseniz ve lokasyon teknolojilerinden yararlanmak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.