Teknoloji ilerliyor ve hayatımıza getirilerinin kullanım oranları sürekli olarak artış gösteriyor. Teknolojinin gelişmesiyle de CBS gibi sistemler sayesinde büyük veri toplaması kolay bir şekilde yapılıyor, depolanıyor ve işlenerek analiz edilebiliyor. İşletmeler için yönetimden rekabet çalışmalarına kadar da birçok konuda faydalar sağlanabiliyor. Coğrafi bilgi sistemleri yani CBS / GIS ile de firmalar artık lokasyon bazlı  verileri de kolaylıkla elde edebiliyor. Konum verisi ile lokasyon analizi yapan işletmeler, büyük verileri yorumlayarak işletme açma / kapama gibi durumları sağlam adımlarla yapıyorlar.

Büyük Veri ve Önemi

Boyutu, önemi fark etmeksizin toplanan bütün verilerin, teknoloji ile birlikte çeşitli yazılımlar ve uygulamalarla anlam kazanması ve böylece büyük Veri ya da big Data kavramının oluşturulması amaçlanmaktadır. Büyük veri analiz ediliyor, karmaşıklık gideriliyor, doğru segmentasyon yapılıyor ve böylece rekabette avantaj sağlanabiliyor ve emin adımlar atılabiliyor. Bütün bunlar toparlandığında, yeni ürün ya da hizmetlerin geliştirilmesi, kalite ve verimliliğinin artması, müşteri ve pazarın daha iyi tanınması ve rakip firmalara oranla daha avantajlı olma durumları sağlanabilmektedir. Özellikle de toplanan verilerin miktarları ve çeşitlilikleri de artış gösterince, verilerin genel ve yaygın biçimlerde bazı amaçlara yönelik olarak kullanılmasının yanı sıra, gelişen teknoloji ve değişen ihtiyaçlar ile de çeşitli kullanımlar ortaya çıkmaya başlamaktadır. Bu durumlar, işletmeler tarafından verilerin kullanılması hususunda da farklı boyutlar oluşmasına sebep olmaktadır. Sağlık alanından ekonomi alanına, üretimden perakende satışlara kadar birçok farklı sektörde firmalar, big data yani büyük veri sayesinde yeni iş fırsatlarından haberdar oluyor ve kullanım alanlarını da görmüş olabiliyorlar.

     Bütün potansiyel amaçlar incelendiğinde, işletmelerin büyük verilerden beklediği faydaları elde edebilmeleri bazı zorlukları da beraberinde getirmektedir. Ülkemizde büyük veriye ulaşabilmeyi kendine hedef edinmiş olan birçok firma vardır. Veri toplamak bakıldığında kolay duran ama aslında yeterli altyapıya sahip olunmadığında istenen getiriyi vermeyen bir eylemdir. Büyük verinin oluşturulabilmesi için mutlaka sağlam bir altyapı gerekir. Gerekli alt yapı sağlandıktan sonra ve doğru araçlar kullanıldıktan sonra büyük veri süper güç haline gelebilmektedir. Firmalar, lokayon analizi yaparak ve bu bilgilerden faydalanarak insanların bütün gidişatlarını izleyerek bunlara anlamlar katarak işletmelerini kullanılabilecek konuma getirmeyi hedeflemekte ve buna yönelik çalışmalar yürütmektedir.

Maptriks’e göre; herhangi bir işletmenin başarılı olmasının altında yatan üç farklı etken vardır. Doğru ürün, doğru müşteriler ve doğru lokasyon. Yine Maptriks’e göre bu etkenlerin yanı sıra konumlar, sektöre dair rekabet durumları gibi birçok kritik başlık da değerlendirme konularındandır.

büyük veri ve önemi

İlginizi çekebilir; Yapay Zeka ve Veri Analitiği Nedir? 4 Adımda Açıklıyoruz!

Lokasyon Analizinin Faydaları

Perakende sektörü için mağazaların yer seçimlerinde, mağaza alanı, kira miktarları, cephelerinin büyüklüğü, dış görünüş gibi birçok faktör etkili olsa da konumlandırma ile doğru bir şekilde dengelenmediği takdirde başarısızlıkla sonuçlanması olasıdır. Yazılım ve danışmanlık şirketi Maptriks, şirketleri iflasa kadar sürükleyecek olan yanlış konum seçimine karşı lokasyon analizleri yaparak öneriler sunuyor.

1- Hedef Kitle Analizini Doğru Yorumlayın

“Hedef kitle bulucu tekniklerine yönelin, nüfus yoğunluğuna değil “diyen Maptriks nüfus yoğunluğunun işletmenizi açmanız için asla yeterli bir sebep olmadığını vurgulamakta. Örneğin; nüfus yoğunluğunu oluşturan kişiler sizin ürünlerinizi tüketebilme konusunda bir engele sahipse ( din, alışkanlık vb.) kuşkusuz ki o bölgede asla işletmenizi açmamalısınız. Bu nedenle, müşteri gruplama ve müşteri segmentasyonunu iyi belirlemeli ve lokasyon analinizi yenileyerek yer seçimi yapmalısınız.

lokasyon analizi yaparak hedef kitle analizi doğru yorumla

2- Civardaki İşletmelere, Önemli Noktalara Dikkat Edin!

Sizin işletmeniz için seçtiğiniz noktada yer alan diğer sektörden işletmeler ve önemli noktalar da sizler için çok önemli. Kolay ulaşım, üniversite kampüsleri, kamu kurumları gibi önemli noktaları ve kalemleri de hesap etmelisiniz. Bu nedenle, işletmeniz için lokasyon analizi yaparken bu konulara da mutlaka göz atın.

İlginizi çekebilir; Coğrafi Bilgi Sistemi Nedir ve Uygulama Alanları Nelerdir?

3- Bölgedeki Rakiplere Dikkat!

Rekabet etkisi, lokasyon seçimi yapılırken en çok dikkat edilmesi gereken konudur. Yeni açmayı düşündüğünüz mağazanın hedef kitlesini ve türünü rakiplerden önce belirlemeli, bu bölgelerdeki rakiplerinizle aranızdaki mesafeyi ölçmeli ve aranızdaki farkları belirlemelisiniz.

lokasyon analizi ile bölge rakiplerine dikkat edin

Yanlış lokasyon seçimi, herhangi bir firmayı iflasa kadar götürebilmektedir. Buna önlem olarak coğrafi bilgi sistemi yani CBS / GIS kullanabilir. Danışmanlık şirketi Maptriks tarafından hayata geçirilmiş olan KİVO yardımıyla da doğru lokasyon seçimi yapabilirsiniz. Lokasyon analizi ile veri analitiğine başvuran Maptriks, konumun gücünden faydalanarak çözümleri sunmaktadır. KIVO uygulaması ile işletmelere yol gösterebilmektedir. Siz de bu imkandan yararlanmak istiyorsanız iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilir; 3 Adımda Geofence ve Kullanım Alanları