Günümüzde var olan dijitalleşme süreci ile birlikte satın alma ve müşteri deneyimi konularında da çeşitli değişimler yaşanmaktadır. Bu değişimin başında ise müşteriler ile firmalar arasındaki ilişki gelmektedir. Tüketicilerin herhangi bir firmayı tercih etmeleri için belirli sebebe ihtiyaçları olmaktadır. Bu nedenle başarılı bir müşteri deneyimi için firmaların, detaylı bir analiz yapmaları gerekmektedir. Bu analizler için ise coğrafi bilgi sistemleri ve lokasyon teknolojileri kullanılmaktadır.

Coğrafi Bilgi Sistemi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Coğrafi bilgi sistemi nedir diye sorarsanız; kısaltma olarak GIS / CBS olarak geçen bu sistemler, karmaşık sosyal, ekonomik, çevresel sorunların çözümüne yönelik mekana dayalı karar verme süreçlerinde kullanıcılara yardımcı olmak üzere, büyük hacimli coğrafi verilerin; toplanması, depolanması, işlenmesi, yönetilmesi, mekansal analizi, sorgulaması ve sunulması fonksiyonlarını yerine getiren donanım, yazılım, personel, coğrafi veri ve yöntem bütünüdür. Mekansal veri adı verilen bu koordinatlı verilerin asıl amacı, çözüm yaratmaktır. Coğrafi bilgi sistemi, analizler yapmaya yarayan ve bu analizler doğrultusunda doğru kararlar vermeyi kolaylaştıran bir sistemdir. Bu sistem sayesinde şirketler ayakları yere basan yatırımlar yapabilmektedirler. Coğrafi bilgi sistemi veri giriş ve çıkışını tamamlamak adına 4 adımı izlemektedir. Bunlar; giriş, veri yönetimi, işleme ve analiz ile çıktıdır. Coğrafi bilgi sisteminin birçok işlevi bunlar. Bu işlevler aşağıdaki gibidir.

  • Mekansal bilgileri toplamak ve saklamak
  • Hedeflenen çevrede bulunan yerleri tespit etmek,
  • Bu ortamda toplanan veriler arasındaki ilişkileri araştırmak,
  • Bu ortam hakkında karar vermek için mekansal veriyi analiz etmek,
  • Alternatiflerin çevreye etkisini değerlendirmek için uygulamaya özel analitik modeller için veri seçilmesini ve elde etmeyi kolaylaştırmak,
  • Seçilen ortamı hem grafik hem de sayısal olarak göstermek.

Cbs nedir? Cevabından sonra lokasyon teknolojileri ve lokasyon analizi nedir inceleyelim.

coğrafi bilgi sistemleri nedir, cbs nedir, gis nedir, ne işe yarar

İlginizi çekebilir: Franchising Sektöründe Rota Optimizasyonu – Uzmanından Öneriler

Lokasyon Teknolojileri ve Lokasyon Analizi Nedir?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatımıza giren kavramlardan biri de lokasyon teknolojisi ve bunu akabinde lokasyon analizi olmuştur. Konum bazlı olarak veri toplamak ve bu verilerden anlamlı bir bütün oluşturarak müşteri deneyimi ivmesini artırmaya bunun sonucunda da müşteri segmentasyonu yapılmasına lokasyon analizi ve bunları yapmamızı sağlayan teknolojilere lokasyon teknolojisi denebilir. Lokasyon analizi ile birlikte firmalar içgörü alabilir ve bu şekilde süreç boyunca mantıklı kararlar verebilirler. Lokasyon analiz; müşteri içgörüleri, risk yönetimi, segmentasyon, tedarik zinciri, pazarlama ve reklam, mobil varlık takibi gibi konularda fayda sağlamaktadır. İç avantajların yanı sıra lokasyon analizinin en büyük avantajı dış faktörleri de değerlendirmesidir. Hedef kitle, hedef kitlenin alışkanlıkları ve alışveriş yönelimleri yanı sıra çevrede bulunan rakiplerde önemli bir unsurdur. Hedef kitle, müşteri segmentasyonu ile birlikte rakiplerin belirlenmesi ve buna uygun olarak bir strateji oluşturulması oldukça mantıklıdır.

lokasyon teknolojileri ve lokasyon analizi nedir segmentasyon ile tükeci analizi katkısı nedir

İlginizi çekebilir: Gis Nedir? Sağlık Sektöründe Lokasyon Ne Demek? Uzmanından Öneriler

Segmentasyon Nedir? Lokasyon Teknolojileri ile Segmentasyon Arasındaki İlişki Nedir?

Segmentasyon, segmentasyon nedir? Sorusuna; belirlenen pazarı benzer davranış, ihtiyaç ve beklentilere sahip müşterilerden oluşan alt pazarlara ayırarak, strateji ve faaliyetlerini bu alt segmentlerde değişik biçimlerde sunmayı hedefleyen bir modeldir diyebiliriz. Müşteri Segmentasyonu sayesinde toplanan veriler ile firmalar, müşteriyi daha iyi tanımaya ve anlamaya başlarlar. Peki segmentasyon analizi nedir ve nasıl yapılır?

Segmentasyon analizi bireylerin dijital dünyada gezinirken bıraktıkları dijital ayak izlerinden yola çıkarak yapılan bir analizdir. Verinin en büyük ekonomik değer haline geldiği günümüz dünyasında, bireylere ait verilerin toplanması, depolanması ve işletmelerin gereksinimleri doğrultusunda analiz edilerek kullanıma sunulması hem ticarette hem de pazarlamada yeni bir döneme girilmesini sağlamıştır. Pazardaki paylarını korumak ve uzun vadede daha büyük hale gelmek isteyen işletmeler için bu teknolojilere sırt dönmek mümkün değildir. Lokasyonun sağladığı olanaklar sayesinde işletmelerin uzun vadeli planlarının gerçekleşme süresi kısalmakta ve markalaşma süreci hızlanmaktadır.

Segmentasyon ile de firmalar, doğru hedef kitlelere doğru ürün ve hizmetleri sunmuş olurlar. Bu bilgiler, demografik, coğrafik, psikolojik veya davranışsal olabilmektedir. Segmentasyon temelde müşteriler hakkında derin bir veri analizi yapmak demektir. Bu verileri toplamak, saklamak, ayrıştırmak, incelemek, analiz etmek ve tüm bu süreç sonunda bir sonuç elde etmek gerekir. Günümüz lokasyon teknolojileri ile müşteri segmentasyonu kavramlarının ortak noktası budur. Firmalar lokasyon teknolojileri kullanarak yaptıkları analizlerde hedef kitlelerin konum tabanlı ilgi ve tüketim davranışlarına ulaşmakta ve kitle odaklı kampanyalar geliştirmektedirler. Müşteriyi odağına alan bu yöntemler, pazarlama ve reklam, satış veya bütçelendirme gibi alanlarda firmanın avantaj kazanmasını sağlamaktadırlar. Segmentasyon ne demek sorusuna cevap verebildikten sonra müşteri segmentasyonu analizi nasıl yapılır inceleyelim.

segmentasyon ile tüketici analizi

İlginizi çekebilir: Geleneksel Pazarlama ile Lokasyon Bazlı Pazarlama Arasındaki 3 Fark

Segmentasyon ile Tüketici Analizi

Akıllı teknolojiler ile yapılan tüketici analizi işletmeler için iki yönlü kazanç sağlamaktadır. Bunlardan ilki, hedef kitleyi daha iyi ve yakından tanıyarak onların ihtiyaçlarına yönelik ürün ve hizmetler sunabilmektir. Bu sayede nokta atışı pazarlama yapabilmek ve satış verimliliğini arttırmak mümkündür. Diğer bir kazanç ise pazarlama maliyetlerinin minimum düzeye indirilmesidir. Geleneksel pazarlama döneminde kullanılan kitle iletişim araçları, işletmenin ürün ve hizmetlerine ilgisi olmayan bireylere de ulaşım sağlamaktaydı. Bu durum reklam ve pazarlama maliyetlerinin yüksek olmasına, buna karşın geri düşüklerin yetersiz kalmasına neden olmaktaydı. Lokasyon analizi yöntemi ile hedef kitlenin tanınmaya başlanması ve kitle iletişim araçları yerine bireysel iletişim araçlarından yararlanılması, pazarlama için ayrılması gereken bütçenin azalmasına; buna karşın geri dönüş oranlarının yükselmesine kapı aralamıştır. Lokasyon analizinin sağlamış olduğu avantajlar, bu teknolojilerin her geçen gün daha fazla kişi tarafından kullanılmasını sağlamaktadır.

Çeşitli yöntemlerin de dahil edildiği segmentasyon süreci, müşterileri odağına alan ve firmanın rakiplerinden bir adım öne çıkmasına yol açan bir modeldir. Yani hedef kitleye yakın olabilen, müşteriyi daha çok tanıyan kazanır diyebiliriz. Segmentasyon; coğrafi, psikografik, demografik ve davranışsal olarak gruplanabilir. Segmentasyon ile tüketici analizi sürecinin adımları aşağıdaki gibidir.

  • Çeşitli yöntemler ile birlikte müşteriler, yaş, cinsiyet, ilgi, konum veya alışkanlıklarına göre ayırt edilirler.
  • Toplanan veriler gruplar halinde ayrıştırılır ve yapılan analizler doğrultusunda kitleler gruplaştırılırlar.
  • Hedef grupların segmentasyonlarını tamamlamak amacıyla gruplar özel olarak incelenirler.
  • Her bir grup detaylı incelendikten sonra müşteri beklentileri iyice anlaşılmış olur. Bu şekilde birebir pazarlamaya geçiş yapılır.
  • Segmentasyon sürecinin sonucunda segmentlere özel reklam kampanyaları, fiyat seçenekleri veya farklı promosyonlar sunulabilir.

Yukarıdaki maddeleri uygularken (veri, toplama, veri analizi yapma) geofence gibi lokasyon teknolojilerinden bolca faydalanılmaktadır. Sonuç olarak, müşteri segmentasyonu ile firmalar müşteri ihtiyaçlarını görebilecek; böylece hem nokta atışı reklam ve kampanya yapmış olacak hem de rekabeti sağlamış olacak.

segmentastyon nedir? tüketici analizi

Siz de müşteri segmentasyonu teknolojilerinden yararlanmak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.