Teknolojinin katlanarak gelişmesiyle birlikte iş dünyasındaki rekabet de katlanarak büyümeye başladı. 20. Yüzyıla göre aynı sektörde aynı işi yapan rakip sayısı oldukça artmaya başladığından şirketler rakipleriyle yarışabilmek için teknolojiye para harcamaktan çekinmemeye başladı. Bunlardan biri ve en önemlisi de lokasyon teknolojilerine yapılan yatırımlardır.

Lokasyonun Önemi Nedir?

Yeni mağazalarınızın doğru yerde konumlanabilmesi, mevcutların ise yerlerinin doğruluğunun kontrol edilmesi ya da ciro tahmininin yapılabilmesi gibi mağaza bazlı analizler ile müşterilerinizin ihtiyaç ve tutkularını öğrenerek onlara uygun yeni ürünler oluşturabilmek, yerel kampanya ve reklamları doğru konumlandırmak gibi müşteri bazlı analizleri yapmanız gerekir. Bu nedenle o bölgedeki coğrafi verilerden ve sosyal verilerden yararlanarak lokasyon analizi yapmak finansal geleceğiniz açısından çok önemlidir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte konum analizi, artık Türkiye ilçeler haritası veya İstanbul haritası gibi kağıt haritalar yerine dijital ve yeni nesil teknolojiler kullanılarak yapılmaktadır.

lokasyonun önemi

İlginizi çekebilir; Lokasyon Teknolojileri, Lokasyon Bazlı Pazarlama ve Önemi

Yeni Nesil Lokasyon Analizi

Ticari işletmeler açısından her dönemde önem arz eden kavramlardan biri olan lokasyon, içerisinde bulunduğumuz yapay zekâ çağında farklı bir anlam kazanmıştır. Makine öğrenmesi ya da derin öğrenme gibi yöntemlerle sürekli olarak kendini geliştiren bu akıllı sistemler, lokasyon analizini de daha akıllı bir boyuta taşımıştır. Bu sayede lokasyon analizi yalnızca yer seçimi olarak görülmekten çıkmış ve daha detaylı bir analizin adı haline gelmiştir. Yeni nesil lokasyon analizinde, lokasyonun yanı sıra o lokasyonda bulunan hedef kitlenin de çeşitli yönlerden analiz edilmesi söz konusudur. Bu yönüyle yeni nesil lokasyon teknolojileri, müşteri segmentasyonunun da tamamlayıcı bir parçası olmuştur. Bu analizleri yapılabilmesi için de büyük veri tabanlarından yararlanılmaktadır. Büyük veri tabanlarında yer alan verileri toplayan ve işletmelerin ihtiyaçları doğrultusunda akıllı bir şekilde analiz eden yeni lokasyon teknolojileri, gelişim açısından büyük bir potansiyel barındırmaktadır. Yeni nesil lokasyon analizi, işletmelerin yalnızca ilk açılış esnasında başvurdukları bir yöntem değildir. Aksine işletmenin faaliyetlerini sürdürdüğü süre boyunca, verimliliğinin sağlanabilmesi ve gerekli olan iyileştirmelerin sürekli olarak yapılabilmesi adına bu analiz yönteminden yararlanılmaktadır. Bu doğrultuda yeni nesil lokasyon analizi ile yapılabilecek işlemleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • İşletmelerin anlık operasyon faaliyetlerinin daha kısa süre içerisinde ve daha verimli olacak şekilde planlanabilmesi.
  • Dağıtım yapan işletmelerde anlık olarak dağıtım araçlarının ya da rotalarının izlenebilmesi ve bu rotalarda düzeltmeler yapılabilmesi. Ayrıca bu rotalarda yapılan düzeltmelerin, sahada bulunan araçlar ile kolay bir şekilde entegre edilmesi.
  • Firma müşterilerinin ve potansiyel müşterilerin alternatif olarak tercih ettikleri mekanların belirlenmesi ve müşterileri oraya yönlendiren nedenlerin tespit edilerek karşı strateji geliştirilmesi.
  • Zincir işletmelerde müşterilerin en çok tercih ettikleri şubenin hangisi olduğunun tespit edilmesi ve şube performanslarının ölçülmesi. Ayrıca diğer şubelerde de yapılan iyileştirmelerin neticelerinin takip edilmesi.
  • Müşterilerin farklı harcama eğilimlerinin gözlenmesi ve bunun neticesinde işletme konseptine uygun olan ürün çeşitlendirmelerinin yapılabilmesi.
  • Belirlenen lokasyonlarda insan hareketliliğinin en çok hangi saatlerde yaşandığının tespit edilmesi ve anlık bildirim yöntemleri ile müşterilerin o saatlerde işletmeye çekilmesi.

Ayrıca; IOT, drone, sesli asistan, blockchain teknolojilerinin ortaya çıkmasıyla; mobil telefon, tablet, şebeke sistemleri (4G, 5G), bilgisayar teknolojilerinin gelişmesiyle ve Android, IOS gibi işletim sistemlerinin daha da kullanışlı hale gelmesiyle birlikte lokasyon analizinin yapılması hem kolay bir hale geldi hem de ayrıntılı ve doğru çözümler sunmaya başladı. Özellikle 21. Yüzyıldan sonra yapay zeka algoritmalarının faal bir şekilde kullanılmaya başlanmasıyla birlikte bu analizler çok rahat yapılır hale geldi.

yeni nesil lokasyon teknolojilerileri

İlginizi çekebilir; 3 Adımda Geofence ve Kullanım Alanları

Nasıl Kullanılır?

Doğru konum: Yeni bir iş yeri veya şube açıyorsanız bu analizlerden yararlanmanız iş yerinizin akıbeti için kaçınılmazdır. Gelişen teknolojiler sayesinde o bölgedeki sektörünüze uygun müşteri potansiyelini; yaş, cinsiyet, sosyoekonomik, siyasi, ulaşım olarak görsel bir şekilde dijital ortamda görebilir aynı zamanda da rakip analizinizi kolay bir şekilde yaparak potansiyel müşteri / gider oranına göre yatırım kararınızı verebilirsiniz. Örneğin; İstanbul Avrupa yakasının yaklaşık 10 milyon, Anadolu yakasının yaklaşık 6 milyon nüfusa sahip olduğunu düşünürsek; İstanbul Avrupa yakası haritası ve İstanbul Anadolu yakası haritası şeklinde 2 ayrı harita sayfası açmak hatta ayrıca bu iki yaka için ilçeler haritası açmak derin ve kesin bir karar olacaktır. Tüm bu analizler, marka stratejinizle birlikte kurgulanarak; alışveriş merkezi veya cadde üzerinde konumlanma kararınıza göre de ölçümlenebilir.

Kişiye göre içerik: Müşterilerin mobil verilerinden yararlanarak, müşterilerinizin nelerden hoşlandığını bilebilir ve her müşteriye özel içerikler hazırlayıp göndererek hem reklamınızı yapmış hem demüşterinizi tekrar kazanmış olursunuz. Bu hizmeti bayramlarda trafik kazalarını hatırlatmak amacıyla İç İşleri Bakanlığı güzel bir şekilde kullanmaktadır. Ayrıca görüntü işleme verilerinden de yararlanılarak müşterilerinizin mağaza içi mutlu olma oranına göre de ayrı bir plan yapabilirsiniz ve arttırılmış gerçeklik teknolojilerinden faydalanabilirsiniz.

İlginizi çekebilir; Kamu CBS İle Yatırım Stratejileri Geliştirme Yolları

Özetle

Drone, uydu, mobil uygulama benzeri teknolojik aletlerden veya diğer kaynaklardan gelen veriler sayesinde

  • Yeni açılacak veya hali hazırdaki mağazanın potansiyel müşteri optimizasyonu
  • Hizmetin yavaş olduğu veya müşterinin az olduğu mağaza tespiti ve çözüm önerisi
  • Müşteri – en yakın mağaza eşleşmesi ile müşteriyi en yakın şubeye yönlendirme
  • Müşteri – iş yeri sadakat oranını çıkartma
  • Henüz müşteriniz olmayan potansiyel müşteriler (segmentasyon) hakkında satış ve pazarlama personellerine plan uygulama
  • İstenilen ülke için istenilen segmentasyonda harita üzerinde görsel bir şekilde müşteri ayrımı
  • Paket servis veren işletmeler için gelen siparişi doğru şubeye yönlendirme
  • Kargo benzeri firmalarda ürünleri dağıtmak için en uygun ve kısa rota ayarlama
  • Müşteri – satın alma oranına göre olası talep yoğunluğu belirlenip stok kontrolü sağlama
  • Uydu ve drone görüntülerinden tarım ve denizcilikte büyük verim sağlanabilir.

İlginizi çekebilir; Yapay Zeka ve Veri Analitiği Nedir? 4 Adımda Açıklıyoruz!

Yukarıda sayılan bütün kalemler yeni nesil teknolojiler sayesinde bilgisayar ortamında güçlü görsellere dökülebilmektedir. Maptriks firması da 2009 yılında kurulmuştur ve lokasyonun gücünü kullanarak bir çok sektörde bir çok firmaya hizmet vermektedir. Siz de yeni nesil lokasyon teknolojilerinin gücünden yararlanmak istiyorsanız iletişim sekmesinden ulaşabilirsiniz.