Bütçeleme ya da bütçe yönetimi, çoğu zaman ekonomik çıkmaza girildiği zaman başvurulan bir yöntem olarak algılanmaktadır. Ancak bütçeleme, hem bireyler hem de perakende sektöründe faaliyet gösteren işletmeler açısından mali başarıya ulaşmanın öncelikli koşullarından biridir. İşletmeler, gelecek yıl için belirledikleri hedeflere ulaşabilmek adına geçmiş yılların ve dönemlerin verilerinden yararlanmaktadır. Bu veriler sayesinde sistematik bir öngörül oluşturulmakta ve işletmenin sahip olduğu mali imkanlar daha etkin bir şekilde kullanılabilmektedir. Lokasyon analitiği perakende sektöründe bütçeleme yapabilmek adına önemli araçlar barındırmaktadır.

Perakende sektöründe faaliyet gösteren firmaları geleneksel perakende işletmeleri ve yenilikçi perakende işletmeleri olarak ikili bir ayırma tabi tutmak mümkündür. Geleneksel firmalar bütçelemeye yeteri kadar önem vermeyen ve bütçeleme yapmak istediğinde de klasik yöntemlerden yararlanan işletme türleridir. Bu tür işletmelerde ya büyüme hızı çok düşüktür ya da tamamıyla durağandır. Yenilikçi perakende işletmeleri ise lokasyon analizi gibi akıllı yöntemlerden yararlanarak bütçeleme faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. Lokasyon teknolojilerinin bütçeleme konusunda sunmuş olduğu 3 temel avantaj mevcuttur.

1-Kim Ne Zaman Alışveriş Yapar Bilin

Perakende sektöründe faaliyet gösteren işletmeler açısından müşteri verileri büyük önem taşımaktadır. Hedef kitlenin alışkanlıklarının bilinmesi ve tüketmek için en uygun durumda oldukları anlarda reklam mesajlarının gönderilmesi, reklam ve pazarlama için ayrılan bütçenin daha isabetli kullanımına yol açmaktadır. Günümüzde lokasyon teknolojileri sayesinde bireylerin internet ortamında atmış olduğu verileri toplamak ve bunları farklı yönlerden analiz ederek pazarlama stratejilerinde kullanmak olanaklı hale gelmiştir.

Lokasyon teknolojilerinden yararlanılarak yapılacak olan analizlerde daha geniş hareket alanı bulunmaktadır. 2020 yılında ortaya çıkan Covid-19 salgını, yalnızca geçmiş yılların verilerinden yararlanarak hareket etmenin bazı dönemlerde işe yaramadığını göstermiştir. Özellikle herkesin evine çekildiği ve tüketim pratiklerinin değiştiği bu gibi dönemlerde, perakende sektörünün varlığını devam ettirebilmesi adına lokasyonun gücünden ve güncellenebilir veri analitiğinden yararlanmak gereklidir. Perakende sektöründe başarılı olanın temel ayaklarından biri, müşteriler hakkında daha fazla bilgiye sahip olmaktır. Lokasyon analitiği bu doğrultuda gereksinim duyulan bilgilerin toplanmasını ve işletme çıkarları çerçevesinde analiz edilerek kullanılmasını olanaklı hale getirmektedir.

Kim Ne Zaman Alısveris Yapar Bilin

İlginizi çekebilir: Lokasyon Tabanlı Teknolojiler ile Akıllı Şehir

2-Arz Talep Dengesini Kurun

Perakende sektörü açısından lokasyon analitiğinin sağlamış olduğu kolaylıklardan biri de arz ve talep dengesinin yönetilmesidir. Envanter yönetimi olarak da adlandırılan bu eylem, sürekli olarak değişen müşteri ihtiyaçlarının ve taleplerinin takip edilmesini ve bu doğrultuda işletme envanterinin sürekli olarak güncellenmesini ifade etmektedir. Arz ve talep arasındaki dengenin iyi kurulamaması, maliyetlerin artmasına ya da müşterilerin rakip firmaları tercih etmesine neden olmaktadır.  Geleneksel dönemde tercih edilen bir önceki yılın verilerine bakarak hareket etmek, dünya nüfusunun hızla arttığı günümüz dünyasında büyük ölçüde geçerliliğini yitirmiştir. Özellikle kalabalık lokasyonlarda tüketici sayısının her geçen yıl arttığı gibi, ürün taleplerinde de çeşitlenme söz konusu olmaktadır. Değişken talebin karşılanabilmesi adına esneklik büyük önem arz etmektedir. Lokasyon analitiği sürekli olarak değişen müşteri taleplerinin takip edilmesi ve bu doğrultuda arzı sağlayacak envanter yönetiminin yapılabilmesi adına perakende sektörüne büyük avantajlar sağlamaktadır. Arz ve talebin dengede olması, işletmenin depolama ve nakliye gibi maliyetler açısından da tasarruf etmesine olanak tanımaktadır.

Arz Talep Dengesini Kurun

İlginizi çekebilir: Lokasyon Analitiği ile “Nerede” Sorusunun Gücü

3-Kaynaklarınızı Gözden Geçirin

Perakende sektörü açısından kaynak yönetimi de en önemli faaliyet alanlarından biridir. İşletmenin hangi faaliyetlere ne kadar kaynak ayıracağının bilinmesi ve bunların sürekli olarak güncel tutulması, kesintisiz hizmet verebilmek adına üzerinde durulması gereken hususlardan biridir. Örneğin işletmenin reklam için ayırmış olduğu yıllık bütçenin ilk aylarda tüketilmesi, sonraki aylarda reklam olanağından mahrum kalmak ya da reklam maliyetlerini artırmak gibi bir sonuca götürecektir. Kaynak yönetimi, daha etkin bütçelemenin yapılabilmesi adına yardımcı bir faaliyettir.

Lokasyon teknolojileri perakende sektöründe kaynakların verimli kullanılması ve işletme maliyetlerinin daha makul seviyelerde tutulabilmesi adına gereksinim duyulan çok sayıda araca sahiptir. Bu teknolojiler yalnızca bütçeleme yaparak bütçenin daha etkin bir şekilde kullanımının yanı sıra daha etkin reklam ve pazarlama stratejilerinin geliştirilmesinde de önemli bir rol oynamaktadır. Lokasyon analizinden yararlanılarak oluşturulan pazarlama stratejileri, daha düşük bütçe ile daha yüksek performans gösterme özelliğine sahiptir. Ayrıca sunmuş olduğu tahminleme olanağı sayesinde, yarına dair bir dizi çıkarımların yapılabilmesine de aracılık etmektedir.

İlginizi çekebilir: İşletmenizde Lokasyon Analitiği ile Devrim Yaratın

Perakende sektöründeyseniz ve bütçeniz optimize etmek istiyorsanız Maptriks ile iletişim sekmesine tıklayarak Lokasyon analitiği yöntemlerinden yararlanabilirsiniz.