Sürdürülebilirlik teması, farklı sektörlerden şirketleri içine alacak şekilde geniş bir alana yayılıyor. Kaynakların kullanımı, yatırımlar, dijital dönüşüm ve teknoloji kullanımından çalışanların ve hedef kitlenin ihtiyaçlarını karşılamaya kadar pek çok konu şirketlerin sürdürülebilirliğini sağlıyor.

Lokasyon analitiği ise doğa ile insanlığın birlikte yaşaması için gerekli koşulların sağlanmasına yardımcı oluyor. Analitik çalışmaları ile şirketler, gelecekteki gereksinimleri tahmin ederek gelişen pazar koşullarına uyum sağlayabiliyorlar. Böylece sürdürülebilirlik stratejileri kapsamında, iş akışlarının maliyetini, etkisini ve performansını anlamak kolaylaşıyor. 

Sürdürülebilirlik şirketler için neden önemli?

Sürdürülebilirliğin yalnızca şirketler değil, dünyadaki tüm canlılar için önemli ve kritik olduğu artık tartışmaya açık değil. Sektörü fark etmeksizin tüm şirketler, farklı nedenlerle sürdürülebilir olmak için çaba gösteriyor. 

Sürdürülebilir uygulamalar, iş dünyasında gündem olmuş durumda. En önemli sebebi, şüphesiz global çapta iklim krizine dair farkındalığın artması. Önceden satır arasında verilen gezegeni koruma çağrıları artık manşet haline geldi. Şirketler, karbon ayak izini minimuma indirerek adeta bir mücadele alanına dönüşmüş olan gezegeni koruma hareketine katkıda bulunmayı önemsiyor. 

Diğer yandan, müşteri kitleleri artık şirketleri ürünlerine ve fiyatlarına göre olduğu kadar etik ve sosyal yaklaşımlarına göre de seçiyor. Yapılan araştırma, 2013’ten 2018’e kadar paketlenmiş tüketim ürünü şirketlerinin büyümesinin %50’sinin doğrudan sürdürülebilirlik ile pazarlanan ürünlerden geldiğini gösteriyor. Sürdürülebilirlik ile pazarlanan ürünler, pazarın %16’sı olmasına rağmen, pazar büyümesinin yarısından fazlasını sağladılar.

Bir diğer örnek ise konaklama endüstrisi. Otel müşterilerinin %83’ü, sürdürülebilirlik konusunu önemseyen otelleri tercih ediyor. Bu nedenle otellerin daha fazla doluluk oranı hedefine ulaşmak için havalimanı hizmetlerinde rota optimizasyonu, restoranlarında kaynak yönetimi için yerel üreticileri tercih etmesi gerekiyor.

Sürdürülebilirlik için lokasyon analitiği kullanım alanları

Farklı alanlarda faaliyet gösteren şirketler, sürdürülebilirlik için veri analitiğini kullanabilirler. Sürdürülebilirlik alanında lokasyon analitiğinin en yaygın kullanıldığı alanlara birlikte göz atalım.

Tarım alanında sürdürülebilirlik

Tarım, doğanın içinden geçtiği bu zorlu döneme en çok etki eden ve ondan en çok etkilenen alanlar arasında yer alıyor. İklim değişikliğine, su kıtlığına, ormansızlaşmaya neden olan çok sayıda tarım uygulaması, arkasında görmezden gelemeyeceğimiz bir çevresel ayak izi bırakıyor.

Sürdürülebilir tarım ise, tarımın ihtiyacı karşılayacak üretimin doğa dostu yöntemlerle uygulanması anlamına geliyor. Bu süreçte, analitik teknolojiler tarım sisteminin yapılandırılmasını destekleyerek özellikle tedarik zincirine katkıda bulunabilir. Mekansal veriyle güçlendirilen karar süreçleri sayesinde çok daha sürdürülebilir uygulamalar belirlenebilir. 

Sürdürülebilir şehirler için uygulamalar

Sürdürülebilirlik uygulamaları, şehirlerin yapılandırılmasında sıklıkla karşımıza çıkıyor. Otobüs ve diğer toplu taşıma araçları için veriye dayalı rota belirleme, iklime uyumlu altyapı sistemleri oluşturma bu uygulamalar arasında başı çekiyor. 

Toplu ulaşımdan altyapı uygulamalarına, sürdürülebilir yapılara ve iş yapma biçimlerine kadar farklı pek çok alanda sürdürülebilirlik için lokasyon analitiği kullanılıyor. Lokasyon analitiği ile özel şirketler ve kamu kuruluşları, kullanıcı dostu haritalarda farklı veri kümelerini toplayarak, analiz ederek ve görselleştirerek tekrarlanabilir süreç oluşturabiliyor.

Sürdürülebilir kaynak yönetimi

Tedarik zincirinde lokasyon analitiği ile sürdürülebilirlik hedefleri ulaşılabilir hale geliyor. Şirketler, kaynaklarını doğru lokasyondan temin ettiğinde ve doğru rota üzerinden teslim aldığında global sürdürülebilirlik çabalarına önemli bir katkıda bulunur. 

Bunun için kaynak sürecine ve kaynak kullanım seçeneklerine dair veri toplayarak ve analiz ederek, sürdürülebilirlikle ilgili girişimlerine ışık tutan derin bilgileri üretebilirler. 

Bu konuda atılacak öncelikli adımlar, özellikle lokal ya da mümkün olan en yakın kaynak sağlayıcıyı tespit etmek ve teslimat için rotayı optimize etmektir. Lokasyon analizi ile şirketler sürdürülebilir kaynak yönetimi sağlayabilir.

Hedef kitleyi tanımanın sürdürülebilirliğe katkısı

Özellikle farklı ürün kategorilerine sahip şirketler, hedef kitlelerini ve onların ihtiyaçlarını tanıdıklarında nokta atışı ürün dağıtımı yapabiliyor. Optimize edilmiş ürün dağıtımı ile şirketler, hangi bölgeye ne kadar ürün tedarik etmesi gerektiğini ve hangi ürünleri göndereceklerini veriye dayalı tahminlerle öngörebiliyor.

Satışa dönüşmeyen ürünlerin teslimatı ve paketlemesi ortadan kalktığında şirketlerin çevresel ayak izi önemli ölçüde azalıyor. Üstelik, bu çalışmalar sonucunda farklı bölgeler için farklı paketlemeler tasarlanarak hedef kitlenin beklentisi karşılanabilir. Örneğin, sürdürülebilirliğin maliyetten daha önemli olduğu bölgeler için daha doğal malzemelerden oluşan paketler kullanmak gibi. 

Sürdürülebilirliğe katkıda bulunan şirketler, tüm sektörlerde hedef kitleler tarafından çok daha fazla tercih ediliyor. Bu nedenle de şirketlerin, gezegenin geleceğine katkıda bulunmaları uzun vadede pazar paylarını artırmalarının anahtarı olarak öne çıkıyor.

Şirketinizin sürdürülebilirliğini artırmak için bizimle iletişime geçin, birlikte karar verelim.