Büyüme, işletmelerin faaliyetlerini sürdürebilmesi ve sektörde var olabilmesi adına mutlaka olması gereken bir kriterdir. Kültürel farklılıklara göre her şirketin belirli bir büyüme stratejisine sahip olması gerekmektedir. Ürün çeşitliliğinden müşteri kazanımına kadar her bir segment ayrı ayrı ele alınmalı ve bu doğrultuda yeni stratejiler geliştirilerek başarılı bir şekilde uygulanmalıdır. Bu aşamada ise, data yazılım ve danışmanlık gibi pek çok farklı desteğe ihtiyaç duyulacağından dolayı stratejik olarak farklı işletmeler ile iş birliğinin yapılması oldukça faydalı olmaktadır.

İşletmeler aslında fiziki bir yer olarak tanımlansa da canlı bir varlıktır. Ekonomik, sosyal, politik ve teknolojik değişimler, işletmeleri doğrudan etkiler. Tüm bunlarla birlikte işletmeler, sektördeki diğer rakipler ile mücadele etmek durumundadır. İşletmelerin bir insan yaşamı ile benzerlikleri vardır. İşletmeler doğar. Doğduktan sonra gelişme aşamaları yaşanır. Eğer bu evrelerde başarılı bir şekilde işletmeler için strateji ve planlama yapılmaz ise işletmenin ömrü çok kısa olacak ve kısa süre içerisinde sektördeki mevcut şartlara yenik düşecektir. Ürünlerin, müşteriler tarafından benimsenmesi, daha fazla müşteriye ulaşılması, işletmenin büyümesi için önemli etkenler arasındadır.

Büyüme Stratejisi Nedir?

İşletmelerin büyümesi; daha fazla ürüne sahip olması, müşterilerinin artırması ve satış yapması pek çok farklı amaç doğrultusunda mevcut verimliliğini arttırmasını ifade etmektedir. Büyüme çok yönlü bir alan olduğundan dolayı işletmelerin büyümesinde pek çok farklı strateji ve farklı büyüme çeşitlerinden söz edilebilir. İşletmelerde büyüme yaşandıkça, daha fazla rekabet edebilme ve sektöre yön verme gücü artmaktadır. Böylece başarılı büyüme stratejileri sürdürülmesi ile birlikte sektörün marka olarak bilinirliği artar ve müşteriler için güven veren bir işletme olarak daha fazla ön planda tutulur. İşletmelerin başlangıç anı itibarıyla temel hedefi kazanç sağlamaktır. Bu kazançların elde edilmesi ve arttırılması tamamen şirketin büyümesi ile orantılıdır. 

Büyüme Stratejisi Nedir?
Büyüme Stratejisi Nedir?

Büyüme stratejisi ile işletmenin mevcut anda sahip olduğu paydan, daha fazla pazar payı elde etmesi hedeflenmektedir. Belirlenen hedeflere ulaşmak adına yapılacak her bir çalışma büyüme stratejisi olarak tanımlanabilir. Bir eylem planı olarak büyüme stratejisi, dört ana konu üzerine yoğunlaşmalıdır. 

Büyüme Stratejisinde Ana Odak Noktalar Neler?

Öncelikli olarak bir büyüme stratejisinde hedef belirlenmelidir. Bu hedef, işletmelerin neyi istediğini belirlenmesini ve önceliklerinin tanımlanmasını sağlar. Hedef belirlendikten sonra müşteri kriteri ikinci sırada yer alır. Müşteriler, işletmeler için olmazsa olmaz hedef kitledir. Müşterileri mevcut işletmeye bakışı, ürünlere gösterdiği ilgi gibi pek çok farklı kriter yine bu aşamada değerlendirilmelidir. 

Bir sonraki kriter ise üründür. Ürün, satılan fiziki bir ürün ya da sunulan bir hizmet olabilir. Ürünlerde hedefe ulaşılabilmesi adına nasıl bir değişikliğin yapılması gerektiği kapsamlı bir şekilde analiz edilmelidir. 

Son aşamada ise tüm çıkarımlardan yapılacak çalışma ile taktik belirlenir. Böylece büyüme stratejisi ile birlikte işletmelerin nasıl bir yol izleyeceği son aşama itibariyle belirlenmiş olmaktadır. 

Büyüme Çeşitleri Nelerdir?

İşletmelerde büyüme olarak pek çok farklı seçenek bulunmaktadır. İşletmenin kendi yapacağı yeni yatırımlar ile faaliyetlerini arttırması, ekonomik kaynaklarını arttırarak yenilerini eklemesi ya da mevcut kaynaklarının daha verimli bir şekilde kullanılması iç büyüme olarak adlandırılmaktadır. İç büyüme de yine kendi içinde yatay büyüme gibi farklı alt alanlarda ele alınır.

Büyüme kapsamında iç büyüme ile birlikte dikey büyüme ve dış büyüme de diğer büyüme çeşitleri arasında yer almaktadır. Dış büyümede daha çok işletme dışındaki etkenler göz önünde bulundurulur. Üretim ve pazarlama sürecinde yapılacak çalışmalar ile birlikte işletmeleri dış büyümesi sağlanabilmektedir. 

Büyüme Stratejisi Nasıl Belirlenir?

Her sektörde rekabet vardır. Mevcut rekabet ile mücadele edilirken bir yandan da farklı stratejiler geliştirilmelidir. Büyüme ile faaliyet alanında gelişmeye çalışacak işletmeler için çalışmalardaki başarı ne kadar yüksek olursa, işletmenin sektördeki değeri o kadar yükselmektedir. Yapılacak çalışmalarda özellikle kapsamlı bir mevcut durum analizi gerçekleştirilmesi gerekir. 

Hangi aşamada hedeflere ne kadar ulaşıldığı, kazanç durumu, yapılan satışlar, müşteri ve rakiplerin mevcut durumuna göre kapsamlı analizlerden yola çıkılmalıdır. Analizlerin yapılması aşamasında, özel bir çalışma gerçekleştirilmelidir.  İşletmenin eksik ya da hatalı olduğu alanlarda iyileştirmeler yapılmalı, böylece müşterilerde ve pazarda fark yaratılmalıdır. Bu sayede işletmeler dikkat çekme şansına sahip olmaktadır. 

Büyüme stratejisinde en temel konulardan biri, eksik yanların iyileştirilmesi ve desteklenmesidir. Zira sorunsuz satış yapan bir işletme, daha fazla müşteriye ulaşmak adına çalışma yapması gerekirken satışlarında olumsuz dönüşler alan ve müşteri memnuniyeti yakalayamayan bir işletmenin önceliği ürünlerindeki eksik yönleri gidermek ve müşteri memnuniyetini yakalamak olacaktır. Görüldüğü üzere her işletmenin farklı bir potansiyeli ve pozisyonu bulunmaktadır. Yapılacak ilk analiz ile birlikte stratejinin ilk adımı atılmış olur.

Stratejinin belirlenmesinde şirketler çoğu zaman kendi işletmesi için doğru bir planlama ve analiz gerçekleştiremez. Bu tür durumlarda destek alınması önemlidir. Maptriks, işletmeler için rota optimizasyonundan yer seçimine kadar her bir aşamada profesyonel destek sunmaktadır. Özelleştirilmiş raporlar ile işletmeler için kapsamlı analizler gerçekleştiren Maptriks, profesyonel bir destek ile işletmelerin daha hızlı şekilde aksiyon almasını sağlamaktadır. Üstelik yapılacak olan analizler sonucunda işletmelerin nasıl bir büyüme yaşayabileceği, hangi yönlerinin güçlü ve hangi yönlerini zayıf olduğunu belirler. Zayıf yönlerini geliştirilmesi adına daha farklı çalışmaların gerçekleştirilmesi de mümkün olur. Özellikle hedef kitleye ulaşmak adına doğru hedef kitle analizi gerçekleştiremeyen işletmeler, mevcut Maptriks  hizmetlerinden yararlanarak hedef kitleye yönelik farklı çalışmalar gerçekleştirebilir. Böylece işletme daha fazla müşteri kazancı ile birlikte kazançlarını arttırma, satışlarını yükseltme şansına ulaşabilir.  Başarıya ulaşmış dünyaca ünlü şirketlerin özellikle yenilikçi büyüme ekiplerine sahip olduğu ve değişime açık olduğu unutulmamalıdır.