Lokasyon, insanlar için çok eski çağlardan beri önemli görülen bir kavramdır. Teknik alanlarda yaşanan gelişmelere paralel olarak lokasyondan yararlanma biçimleri de büyük değişikliklere uğramıştır. Özellikle 2000’li yıllarından başından itibaren büyük bir ivme kazanmaya başlayan yapay zekâ teknolojileri ile birlikte, büyük potansiyeller ortaya çıkmıştır. Coğrafi bilgi sistemlerinden elde edilen anlık coğrafi verileri toplayan ve bunları lokasyon analitiği ile analiz ederek ihtiyaç doğrultusunda kullanan yeni bir analiz biçimi doğmuştur. Lokasyon analizi olarak adlandırılan bu yeni biçim, sahip olduğu avantajlar nedeni ile son yıllarda giderek yaygınlaşmaktadır. Hem özel işletmeler için hem de kamu kurumları için verilmesi alınması gereken stratejik kararları destekleyen lokasyon analizi, çok çeşitli biçimlerde kullanılmaktadır. Doğru analiz teknikleri ile istenilen amaca daha isabetli bir şekilde ulaşabilmek mümkündür. 

Herkese Açık Haritaların Kullanılması

Lokasyon analizi ile harita oluşturulurken dikkat edilmesi gereken hususların başında, herkese açık haritaların kullanımı gelmektedir. Lokasyon teknolojilerinden istenilen faydanın sağlanabilmesi için gerekli olan tek şey daha fazla veridir. Günümüz toplumunu belirleyen en önemli kavramlardan biri olan veri, yüksek doğruluğa sahip tahminleme yapabilmek ve başarı oranı yüksek stratejiler geliştirmek için vazgeçilmezdir. Kısıtlı bir grup tarafından kullanılan haritaları tercih etmek, veri akışının az olması anlamına gelmektedir. Daha küçük ölçekli veri ile analiz yapılması ise doğruluk oranının düşmesi anlamına gelmektedir. Bu yüzden de herkese açık ve çok sayıda kişi tarafından kullanılan haritalara yönelmek daha doğrudur. Google tarafından sunulan Haritalar platformu, bu doğrultuda kullanılabilecek en verimli harita platformlarından biridir. Dünyanın yaklaşık yüzde 99’luk kısmının kayıtlı olduğu ve milyarlarca insana ait verinin bölgesel olarak depolandığı bu platform, lokasyondan maksimum düzeyde yararlanabilmek için en ideal araçtır. 

İlginizi çekebilir: İşyeri Açmak İçin En Önemli Maddeleri İşin Uzmanından Öğrenin!

Rota Planlama

Rota planlama şehirlerarası, şehir içi ya da uluslararası düzeyde taşımacılık yapan firmalar açısından hayati derecede önemli bir kavramdır. Araçların kullanacakları rotanın doğru belirlenmesi hem zamandan hem de yakıttan tasarruf edilmesini sağlamaktadır. Lokasyon analizi bu doğrultuda en iyi çözümleri sunmaktadır. Bununla birlikte belirlenen rotada meydana gelen olumsuzluklardan etkilenmemek ve alternatif rotalar belirleyebilmek gibi ayrıcalıklara da sahiptir. Üstelik lokasyon teknolojileri ile rota belirme seçeneği yalnızca kara araçları ile sınırlı değildir. Hava ve deniz taşımacılığı için de bu teknolojilerden yararlanarak rota tahmini yapmak mümkündür. Taşımacılığın yanı sıra şehir içinde evlere paket servisi sunan firmalar ve rut planlama ile bir merkezden birden fazla noktaya dağıtım yapan toptancılar için de lokasyon analiziyle yapılan rota planlamaya büyük görev düşmektedir. 

İlginizi çekebilir: Yeni Başlayanlar için CBS (GIS) Haritalama

Toplanma ve Yığılma Bölgeleri

Özel işletmelerin yanı sıra kamu sektörü açısından da lokasyon analizi önemli potansiyeller barındırmaktadır. Kamu hizmetlerinin dağılımının ne şekilde planlanacağı bu teknolojiler sayesinde olanaklı hale gelmektedir. Toplu taşıma araçları için durak ekleneceği zaman, insanların en çok toplandıkları noktaların tespit edilmesi ve yeni güzergahlara ihtiyaç duyan bölgelerin belirlenmesi bu sayede sağlanabilmektedir. İtfaiye ve ambulans merkezlerinin inşa edileceği yerleri stratejik olarak belirleyebilmek amacına yönelik olarak da bu analiz yönteminden yararlanmak mümkündür. 

Toplanma ve Yıgılma Bölgeleri

İlginizi çekebilir: Firmalar Neden Reklam Veri Analitiğini Kullanmalı?

Yatırımları Teşvik Etmek 

Yeni bir işletme kuracak ya da var olan işletmesine yeni bir şube açacaklar için yer seçimi hayati derecede önemlidir. Teknolojinin henüz bugün olduğu kadar gelişmediği dönemlerde, insan hareketliliğinin yüksek olduğu alanları tercih etmek yeterli görülüyordu. Ancak coğrafi analiz imkanlarının doğmasıyla birlikte bunun yeterli olmadığı, belirli bir alanda bulunan kitlenin sayısından çok işletmenin profiline uygunluğunun daha önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Bu yüzden de kurumsal ve profesyonel olan tüm markalar fizibilite raporu hazırlarken lokasyon analizi verilerinin de yer almasına özen göstermektedir.

Devlet, yatırım yapılarak geliştirilmesini istediği bölgeler için yatırım teşvikleri sağlamaktadır. Bu teşvikler ile yatırımcıların belirli alanlara yönlendirilmesi hedeflenmektedir. Ancak teşvik edilen bölgede ne gibi potansiyellerin bulunduğuna dair yatırımcılara net bilgi verilmesi gereklidir. Zira çoğu yatırımcı, bildiği alanların dışında yatırım yaparken ince eleyip sık dokumaktadır. Lokasyon analizi yatırımcıların zihinlerinde oluşan tüm soruları cevaplayabilme potansiyeline sahiptir. Kamu kurumları, kendi ilgi alanlarında yatırımcıları teşvik etmek istedikleri zaman bu analiz yöntemleri ile toplanmış raporları sunarak teşviklerinin başarıya ulaşmasını sağlayabilmektedir. 

Lokasyon analizi hakkında daha fazlası için Maptriks ile iletişim kısmından iletişime geçebilirsiniz.