İnternetin yaygınlaşması ve küreselleşmenin etkilerini daha etkin bir şekilde göstermesi, müşteriler için seçeneklerin çoğalmasına; işletmeler için de rekabetin daha zorlu hale gelmesine yol açmıştır. Bu dönemde gerek fiziki bir mağaza açmak gerekse de online platformlar üzerinden iş yapmak isteyenler son kararı vermeden önce, oldukça dikkatli davranmalıdır. Aynı durum var olan işletmelerine yeni şube açma fikrinde olanlar için de geçerlidir. Veri, dijitalleşme çağı olarak da adlandırılan günümüz dünyasında, işletmeleri başarıya ulaştırma potansiyeli en yüksek olan faktördür. Hedef kitlesini daha iyi tanıyan ve onlarla daha etkin bir şekilde iletişime geçmeyi başaran işletmeler, rekabette üstünlüğü kazanabilmektedir. 

Arz ve Talep Nedir?

Arz ve talep kavramları, iktisat biliminin en temel kavramlarıdır. “Arz mı talebi doğurur, yoksa talep mi arzı doğurur” tartışması, bu alanda en çok tartışılan konulardan biridir. Arz; işletme tarafından piyasaya sürülen ürün miktarını ifade etmektedir. Bir ürünün üretimini ya da satışını yapmak, aynı zamanda onu arz etmek anlamına gelmektedir. Talep ise tüketicilerin belirli bir ürünü satın almak için, satın alma gücü ile desteklenmiş istekleridir. Tüketicilerin bir ürüne karşı duydukları istek, salt bir talep değildir. İstek duyan kişinin, onu satın alabilecek imkana da sahip olması gereklidir. 

Geleneksel ticaret döneminde işletmeler kitlesel olarak bir ürünü üretip arzını yapar ve daha sonra kitle iletişim araçlarından da yararlanarak halkta o ürünü almaları için talep yaratmaya çalışırlardı. Ancak kitlesel üretim, kitlesel depolama, kitlesel nakliyat ve kitle pazarlaması büyük maliyetlerin de oluşmasına neden oluyordu. Günümüzde ise lokasyon analizi başta olmak üzere kullanılan yöntemler sayesinde tüketici kitleyi tanımak ve onların gereksinimleri doğrultusunda üretim yapmak ön plandadır. Talebi tespit edip onu karşılama olanağı sunan bu akıllı teknolojiler, üretimde ve pazarlamada kitlesellik anlayışının da büyük ölçüde ortadan kalkmasına neden olmuştur. 

İlginizi çekebilir: E-Ticaret Planlarınızı Lokasyon Zekâsı ile Geliştirin!

Rakip Analizi ve Önemi

Yeni bir işyeri açma düşüncesinde olanların en çok dikkate almaları gereken noktalardan biri de rakip analizidir. Eski dönemlerde olduğu gibi bir alternatifsizlik, günümüzde neredeyse tamamen ortadan kalkmıştır. Özellikle internetin tüm dünyayı bir pazar yeri haline getirmesi ile tüketicilerin daha fazla seçeneğe ulaşması, rekabetin daha sert koşullar altında sürdürülmesini zorunlu kılmıştır. Rakiplerin iyi tanınması, onların stratejilerinin tespit edilmesi ve karşı strateji geliştirilmesi, atılması gereken en önemli adımlardan biridir. Lokasyon zekâsı rakip analizi yapabilmek için çok çeşitli olanaklar sunmaktadır. Özellikle işletmenin fiziki çevresinde yer alan rakiplerin tanınması ve farklı yönlerden analiz edilmeleri bakımından lokasyonun gücünden mutlaka yararlanılmalıdır. 

rakip analizi

Tüketicilere Büyük Pencereden Bakma

Her işletme, varlığını devam ettirebilmek için müşterilerine gereksinim duymaktadır. Milyarlarca dolarlık değere sahip olan ve küresel ölçekte yayılmayı başarmış markalar için bile bu durum geçerlidir. Bu yüzden de tüketicilerin ve potansiyel hedef kitlenin daha geniş çapta ele alınması gereklidir. Hedef kitlenin nelere ilgi duyduğunun ya da marka ile ne gibi ilişkiler kurduğunun bilinmesi, daha başarılı satış ve pazarlama stratejilerinin oluşturulabilmesi açısından vazgeçilmezdir. Bilgi çağı olarak adlandırılan günümüz dünyasında bir işletmenin başarısı, hedef kitlesini ne kadar yakından tanıdığı ile bağlantılıdır. Lokasyon analitiği bu tanıma işlemi için en uygun yöntemlerden biridir. 

lokasyon analizi ile büyük pencere

İlginizi çekebilir: Maptriks Farkı İle Perakende Caddeleri Değişim Raporu

Lokasyon Analitiği ve Lokasyon Analizinin Pazarlamada Önemi

Lokasyon, işletmeler açısından tarihin her döneminde önemli kabul edilmiş bir olgudur. Ancak günümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, bu kavramın daha zengin anlamlar kazanmasına yol açmıştır. Belirli bir coğrafi alan içerisinde yaşayan hedef kitleye dair verileri toplamayı ve bu verileri işletmelerin hedefleri doğrultusunda işlemeyi ifade eden lokasyon analizi nokta atışı pazarlama trendinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Hedef kitlenin tam anlamıyla tanındığı, hatta duygu ve düşüncelerinin bile yüksek isabetle tahmin edilebildiği durumlarda, başarı ihtimali yüksek pazarlama stratejileri geliştirebilmek olanaklı hale gelmektedir. Bu teknolojilerin en büyük faydalarından biri de bugünkü durumun yanı sıra; geleceğe dair tahminleme yapabilmesidir. Tüketiciler açısından seçeneklerin sürekli artması, tercihlerin de daha hızlı değişim göstermesine yol açmaktadır. Lokasyon teknolojileri ile bu değişimleri önceden tahmin edebilme ve takip edebilme kolaylığı da işletmelerin hizmetine sunulmaktadır.