Dünyanın her geçen gün engel tanımaz bir biçimde küreselleşmesi, hem sektörler bazında hem de aynı sektörde faaliyet gösteren işletmeler düzeyinde rekabeti daha keskin bir hale getirmektedir. Rekabetteki avantajın neredeyse tek belirleyici olduğu pazarlarda üstünlük sağlayabilmek için başvurulan yollar arasında lokasyon analitiği önemli bir yer tutmaktadır. İşletmeler için büyük önem taşıyan “nerede” sorusuna en isabetli cevabı veren lokasyon analitiğinin sunduğu imkan sayesinde, doğru yer seçimi yapma ya da potansiyel barındıran hedef pazarları tespit edebilme gibi bir dizi kolaylığa ulaşmak mümkündür.

Lokasyon Analitiği Nedir?

En basit anlamı ile lokasyon analitiği coğrafi verilerin, işletmelerin hedefleri doğrultusunda değerlendirilmesidir. Lokasyon zekâsı olarak da adlandırılan bu yöntem, coğrafi bilgi sistemleri tarafından elde edilen bilgileri, yapay zekâ teknolojilerinden de aldığı destek ile analiz etmekte ve işletme çıkarlarına en uygun hale getirmektedir. Türkiye’de yeni yeni adını duyurmaya başlayan bu lokasyon analitiğinin yurtdışındaki kullanımı ise oldukça yaygındır. Özellikle küresel ölçekte başarı elde edebilmiş şirketler tarafından lokasyonun yaratmış olduğu potansiyelden aktif olarak yararlanılmaktadır.

Lokasyon teknolojileri tarafından sağlanan olanaklar, işletmeleri rekabette pek çok yönden öne geçirmektedir. Bunların başında etkin pazarlama stratejileri oluşturabilme olanağı yer almaktadır. Konumlarda bulunan potansiyelin bilinmesi ve hedef kitlenin segmentasyona tabi tutulması ile daha etkin pazarlama stratejileri oluşturulabilmektedir. Bununla birlikte işletme faaliyetlerinin maliyetlerinin düşürülmesi adına da lokasyon zekâsı önemli bir role sahiptir. Bir diğer avantaj olarak, yeni pazarların keşfedilmesine destek sağladığından söz etmek de mümkündür. Var olan pazarlarda sağladığı avantajlı konumun yanı sıra, daha önce girilmemiş pazarlara ait verilerin analiz edilmesi ile buralardaki iş hacminin ölçülmesi de lokasyon analitiği sayesinde olanaklı hale gelmektedir.

İlginizi çekebilir: Haritalama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri – CBS Nedir?

Lokasyon Analitiği Tarihi

Lokasyon bazlı teknolojiler günümüzde akıllı sistemler ile birleşmiş ve tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar faydalı bir hale gelmiştir. Ancak lokasyon analitiğinin tarihi, bu akıllı sistemlerin çok öncesine dayanmaktadır. Haritalardan etkin bir biçimde yararlanmanın ve dolayısıyla lokasyon analitiğinin ilk örneği, 1854 yılında John Snow tarafından kaydedilmiştir. Bu harita, Londra’yı etkisi altına alan bir Kolera salgını esnasında, hastalığın bulunduğu bölgede bulunan insanları gittikleri su kuyusunun yerini belirlemek ve salgının yayılma biçimini ortaya koymayı amaçlıyordu. İş zekâsı kavramı ise ilk kez 1865 yılında Levans tarafından yazılan bir kitapta yer almaktadır. Bu kavram, rekabette avantajlı hale gelebilmek için veri analizinden nasıl yararlanılabileceğini anlatıyordu. Bugünkü anlamı ile ilk coğrafi bilgi sistemi (GIS) 1960’lı yıllarda ortaya çıkmıştır. Konum zekâsı üzerine verilen ilk eğitim ise 2012 yılında Texas Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiştir.

Lokasyon Analitigi Tarihi

İlginizi çekebilir: Başarılı TensorFlow Örnekleri – TensorFlow Nedir?

Lokasyon Analitiği Nasıl Çalışır?

Lokasyon analitiğinin çalışma mantığı oldukça basittir. Lokasyon zekasının bir ucunda coğrafi bilgi sistemlerinden elde edilen veriler bulunmaktadır. Diğer ucunda ise işletmenin kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri bulunmaktadır. Bu hedeflere en isabetli şekilde ulaşabilmek ve bunu yaparken de riski azaltıp, maliyetleri düşürmek amacı güdülmektedir. Yapay zekâ teknolojilerinin sunmuş olduğu analiz olanakları sayesinde coğrafi verilerin analiz edilmesi sağlanmakta ve böylece işletmeler için yol haritası çizilmektedir.

Lokasyon Analitiğinin Dört Etkisi

Lokasyon analitiği işletmeler ve kamu kurumları açısından bir dizi olumlu etki yaratmaktadır. Bunları dört başlık altında sıralamak mümkündür:

Haritaların Ötesi

Lokasyon analitiğinde coğrafi bilgi sistemleri tarafından sunulan veriler kullanılsa da buradaki haritalar, bilindik haritaların oldukça ötesindedir. Öyle ki bu haritalar üzerinde milyonlarca kişinin verisini işleme ve eşleme olanağı söz konusudur.

İlginizi çekebilir: İşletmenizde Lokasyon Analitiği ile Devrim Yaratın

Görüş Açınızı Genişletin

Lokasyon analitiğinin işletmelere sağlamış olduğu etkilerden bir diğeri de görüş açısının genişletilmesidir. Tamamen dinamik ve güncel teknolojilere dayalı olarak hareket eden lokasyon analitiği işletmeye o güne kadar gözden kaçırdığı bazı hususları görebilme imkânı tanımaktadır. Ayrıca bu imkanların barındırdığı potansiyeli de analiz ederek yine işletmenin hizmetine sunmaktadır.

Haritaya Dayalı Analiz Olanağı

Lokasyon analitiğinin sunduğu bir diğer etki ise haritaya dayalı analiz yapılabilmesidir. Bu doğrultuda işletmeler merak ettikleri soruların yanıtlarını grafikler ve haritalar üzerinden daha rahat bir şekilde alabilmektedir. Ayrıca haritalarda ve grafiklerde meydana gelen değişimlerin anlık olarak takip edilebilmesi de olanaklıdır.

Haritalarla İşbirliği

Haritalar ile insanlar arasındaki ilişkinin kökeni oldukça eskidir. Bu ilişkiyi günümüz akıllı teknolojileri ile eşleyerek iş birliği içerisinde çalışmak mümkündür.

Lokasyon analitiği ile “nerede” sorusunun gücünü yaşamak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.