Mobil bilgi işlem ve iletişim teknolojisinin hızla yaygınlaşması, veri toplama alanındaki seçenekleri arttırıyor. Böylece tüm sektörleri ilgilendiren lokasyon analitiği, çok daha etkili sonuçlar sunuyor. 

Veri analitiğinde dijitalleşme, lokasyon analitiğinin verimini artırmanın yanı sıra iş akışlarını büyük oranda hızlandırıyor.

Mobil veri toplama nedir?

Mobil veri toplama, nitel ve nicel veri toplama için telefon ve tablet gibi donanım ve bu cihazlarda bulunan yazılım ürünlerinin kullanımını ifade ediyor. Günümüzde, mobil veri toplama uygulamaları, SMS ve benzeri hizmetler ve ses tabanlı sistemler veri toplamak için yaygın olarak kullanılıyor. 

Toplanan veriler, eskiden olduğu gibi kağıt üzerine kaydedilmek yerine, doğrudan merkezi veri tabanına aktarılabilen bir cihaza giriliyor. Böylece veri, hızla lokasyon analitiği için hazır hale geliyor.

NOT: Bu yöntemler, Bilgisayar Destekli Kişisel Görüşme anlamına gelen Computer Assisted Personal Interviewing (CAPI) olarak karşınıza çıkabilir. 

Bu yazı da ilginizi çekebilir: Lokasyon Analizi İle Perakende Sektöründe Satışları Artırmanın 4 Yolu

Veri dijital ortamda toplandığında süreç çok daha hızlı ve hatasız tamamlanıyor. Toplanan verinin kalitesi artarken yapılan analizler çok daha detaylı ve verimli hale geliyor.

mobil veri toplama ve analizi

Mobil veri toplama ve analizinin lokasyon analitiğine katkıları

Mobil veri, lokasyon analitiği alanındaki analizlere önemli bir kaynak oluşturuyor. Mobil veri toplama yöntemleri, geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında şirketlere birçok avantaj sunuyor.

Hız ve verimlilik

Mobil veri toplama yöntemleriyle veri, çok kısa sürede analize hazır hale geliyor. Veriler dijital olarak aktarıldığı için şebeke kapsama alanına sahip bir alanda veri toplandığında verinin veritabanına aktarılması saniyeler içinde gerçekleşiyor. Aynı hızda personele bildirim gönderilerek manuel hiçbir işlem gerekmeksizin analiz süreci başlıyor.

Sahada ortaya çıkan sorunlara daha iyi yanıt verilmesini sağladığı için hızlı geri dönüş süresi büyük önem taşıyor. Bu, özellikle veri toplamanın sürekli olduğu ve geniş bir coğrafi alanı kapsadığı durumlarda ya da farklı coğrafi alanların karşılaştırılması gerektiğinde verimliliği büyük oranda arttırıyor.

Düşük maliyet

Mobil veri toplama, özellikle veri toplama araçları, veri toplama süreci ve analizi için üçüncü partilerden destek alındığında şirketlere büyük tasarruf sağlıyor. Halihazırda bu teknolojilere sahip ve mobil veri toplama teknolojilerinin kullanımına hakim uzmanların desteği, pek çok farklı açıdan ekonomik çözümler sunuyor.

Veri girişi maliyeti: Veri girişi manuel yapıldığında uzun zaman alır. Geleneksel yöntemlerle yapılan veri girişi sırasında ortaya çıkacak hataların ikinci kez kontrol edilmesi gerekir. Bu da veri girişi için iki kez iş gücü anlamına gelir. Bu nedenle mobil veri girişi ile hata oranını azaltarak iki farklı çalışanın yapması gereken iş gücünü ortadan kaldırabilir ve lokasyon analizi için ayırmanız gereken bütçeyi en aza indirebilirsiniz.

Ek maliyetler: Çalışmanın boyutuna bağlı olarak ciddi masraflara yol açabilen baskı maliyetlerinde ek tasarruflar yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra dijital veritabanlarının ölçeklenebilirliği ve özelleştirilebilirliği sayesinde de veri toplama sürecindeki değişiklikleri materyal ve çalışan masrafı olmaksızın kolayca uygulayabilirsiniz.

Yüksek veri kalitesi

Mobil veri toplama araçları, iki farklı açıdan veri kalitesini artırıyor. Bunlardan ilki verinin toplanma sürecini diğeri ise veritabanına aktarımını kapsıyor. 

Veri toplamak için oluşturduğunuz soru ve başlıkları, kullandığınız yazılımın özelliklerine ve kalite kontrol araçlarının entegrasyonuna bağlı olarak büyük ölçüde özelleştirebilirsiniz. Böylece çok daha nokta atışı veriye ulaşma şansınızı artırmış olursunuz. 

Üstelik, mobil veri toplama araçları ile girilen veriler otomatik olarak doğrulanabilir ve anında uyarı yapılarak hatalı adımların düzeltilmesi sağlanabilir. Bu sayede veri toplama sırasında belirli kalite kontrolleri yapılarak geçersiz verilerin sisteme girilmesinin önüne geçiliyor.

Toplanan verilerin veritabanına aktarımı sırasında ise işlem manuel olarak değil, bilgisayar tabanlı sistemler aracılığıyla gerçekleşeceği için yanlış veri girişi olasılığı ortadan kalkıyor. Veri analize hazır hale geldiğinde en doğru şekilde sisteme girilmiş oluyor. 

Özelleştirilebilirlik ve entegre araçlar

Mobil veri toplama araçlarının lokasyon analitiği alanına sunduğu en önemli katkılardan biri de özelleştirme olanakları. Böylece daha doğru analiz için grafik, ses ve video gibi farklı formatlarda veri toplanabiliyor. GPS ile detaylı haritalar oluşturulabiliyor.

Geniş coğfrafi alanlara dair gerçek veri çok kısa süre içinde derlenebiliyor. Gerektiğinde mikro bölgelere ayrılarak bölgesel karşılaştırma ve daha yerel analiz süreçleri çok daha pratik hale geliyor.

Çalışan ve iş akışı verimliliği

Verilere daha hızlı erişim, çalışanların beklenmedik değişikliklere anında tepki vermesini ve uygun aksiyonu almasını sağlıyor. Hızla güncellenebilir veritabanları, gerekli değişikliklerin zaman ve efor harcamadan gerçekleştirilmesine olanak tanıyor.

Böylece çalışanlar insan zekası gerektiren görevlere daha fazla zaman ayırarak lokasyon analitiğinden en etkili sonuçları elde edilmesini sağlıyor.

Kolay ölçeklenebilirlik

Basit bir analiz ile başlayıp zaman içinde detaylandırmak istediğiniz lokasyon analitikleri, mobil veri toplama sayesinde kolayca genişletilebilir. Bunun için soru eklenebilir ve yeni veri hızla işleme sokularak yeni sonuçlar görülebilir.

Bu işlemler manuel olarak yapıldığında veri kapsamı arttıkça süreç hantallaşıyor. Üstelik eski sürümlerin gerektiğinde incelenmesi çok daha zorlaşıyor. Veri güncelleme ve kapsam genişletme işlemi doğru partnerle yapıldığında veri otomatik olarak senkronize edilebiliyor ve farklı sürümler daha sonra incelenmek üzere sisteme kaydedilebiliyor.

Mobil veri toplama ve analizi, lokasyon analitiğini dijital dönüşüm kapsamına dahil ederek tüm süreçleri hızlı, hatasız ve verimli hale getiriyor. Veri toplama analizi alanında uzman ekibimizden destek almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.