Bütün sektörlerde olduğu gibi, sağlık sektöründe de doğru yer seçimi tartışılmaz derecede öneme sahiptir. Özellikle ilk yatırım maliyetinin yüksek olması nedeni ile sağlık kuruluşlarında yanlış yer seçimi yapılması, ağır maddi kayıpların yaşanmasına neden olabilmektedir. Zincir haline gelmiş olan sağlık kuruluşlarında yeni açılacak şubenin nerede olacağına dair doğru kararı verebilmek, büyümede devamlılığı sağlamak açısından dikkate alınması gereken bir husustur. En isabetli yer seçimini yapabilmek adına lokasyon analizi yöntemine başvurmak, atılabilecek en etkili adımlardan biridir. Son dönemlerde kurumsal firmalar tarafından sıklıkla başvurulan bu yöntem, sağlık sektörü için de büyük potansiyeller barındırmaktadır.

Doğru Lokasyon Seçimini Anlayın

Doğru lokasyon seçiminin ne anlama geldiğinin idrak edilebilmesi, sağlık sektöründe faaliyet gösteren firmaların lokasyon teknolojilerine yönelmelerini sağlamak adına bir ön koşuldur. Ancak öncelikli olarak lokasyon nedir sorusuna kısa bir cevap vermek gereklidir. İngilizce “location” kelimesinden Türkçeye geçmiş olan bu kavramın tam karşılığı, konum kelimesidir. Konum kelimesi ise dünya üzerinde var olan herhangi bir noktayı ya da alanı işaret etmektedir. Yapılacak yatırımdan zarar edilmemesi kadar, yatırımın kâra dönüşüm hızını artırmak da üzerinde durulması gereken bir noktadır. Bu yüzden de lokasyon seçimi denildiği zaman, rastgele yapılabilecek bir işlem olmadığı kabul edilmelidir. Geleneksel dönemde geçerliliği olan “önce yap, sonra müşteriyi bekle” anlayışı, günümüz dünyasında tamamen kusurlu bir yaklaşım olarak kabul edilmektedir. Modern çağın yeni yatırım pratiği ise “müşteriyi bul, ihtiyacını tespit et ve ihtiyacına göre yatırım yap” ilkesi olmuştur. Bu da ancak teknolojinin sunmuş olduğu olanaklardan maksimum düzeyde yararlanılarak yapılabilecek bir hamledir.

Dogru Lokasyon Secimini Anlayın

İlginizi çekebilir: Konum / Lokasyon Teknolojilerinin İşletmelere Faydaları

Coğrafi Bilgi Sistemleri Nedir?

Lokasyon teknolojilerini ya da lokasyon bazlı analizleri olanaklı kılan temel unsur, coğrafi bilgi sistemleri olarak adlandırılan yenilikçi sistemlerdir. Kısaca “coğrafi bilgi sistemleri nedir” sorusuna değinmek gerekirse, yeryüzüne ait şekillerin ve bilgilerin toplanarak çeşitli amaçlar doğrultusunda işlenerek kullanılması demek mümkündür. Farklı kaynaklarda bu kavramın yerine CBS ya da GIS gibi terimlerin kullanımı da görülebilmektedir. “Geographic Information Systems” kelimelerinin baş harfleri olduğu GIS nedir sorusunun yanıtıdır. Günümüzde çok sayıda sektörde pek çok işletme coğrafi bilgi sistemlerinin sağlamış olduğu olanaklar sayesinde, objektifliği yüksek analizler yapabilmektedir.

İlginizi çekebilir: GIS Nedir? Turizmde Lokasyon Ne Demek? Uzmanından Öneriler

Lokasyon Teknolojileri Nedir?

Geçmiş dönemlerde, yeni kurulacak olan işletmelerde doğru lokasyonu belirlemek amacı ile genellikle tahmine dayalı ya da yeterince objektif olmayan metotlardan yararlanılmaktaydı. Bu metotlardan yola çıkılarak yapılan yatırımlarda başarısızlık yüzdesi oldukça fazlaydı. Özellikle son 20 yılda bilgisayar ve internet teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ile birlikte hemen her alanda yaşanan dönüşümler, işletmelerin yer seçimi konusunda da yenilikçi yöntemlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu yeni yöntemler arasında lokasyon teknolojileri son yıllarda büyük ölçüde ön plana çıkmaktadır.  Bir yandan coğrafi bilgi sistemlerinin sunmuş olduğu veri tabanlarından diğer yandan bilgisayar teknolojilerinin zirve noktası olarak kabul edilen yapay zekâ teknolojilerinden yararlanan bu yöntem, işletmelere başta yer seçimi olmak üzere çok farklı konularda analiz olanakları tanımaktadır. Lokasyon teknolojileri doğru yer seçiminin yanı sıra müşteri segmentasyonu, rakip analizi, geleceğe dönük rasyonel tahminleme gibi işletmelerin başarısına olumlu yönde katkı sağlayacak pek çok avantajı da işletmelerin hizmetine sunmaktadır.

İlginizi çekebilir: Telekomünikasyon Sektöründe Lokasyon Ne Demek – Uzmanından Açıklamalar

Tecrübelerinize Göre Yeni Lokasyonlar Belirleyin

Zincir haline gelmiş sağlık kuruluşlarının yeni bir şube açacağı zaman başvurabileceği bir diğer kaynak da deneyimdir. Elbette deneyim tek başına yeterli bir husus değildir. Firmanın daha önce farklı lokasyonlarda faaliyete geçirdiği ve istenilen başarı düzeyine ulaşabilmiş şubelerinin hem konumunun hem de yapısal özelliklerinin incelemesi ve yeni açılacak şubelerde de benzer özelliklere sahip olan alanlara şans verilmesi, başarı ihtimali yüksek bir girişimdir. Zira aynı koşullar altında aynı işlemin yapılması, aynı sonucun alınması açısından kaçınılmazdır. Deneyimden yararlanmak olarak adlandırılabilecek bu yöntemde lokasyon teknolojilerinden de destek alınmalıdır. Deneyimin gücü ile akıllı teknolojilerden beslenen lokasyonun gücünü birleştirmek suretiyle atılacak olan adımlar, başarıya ulaşma potansiyeli açısından oldukça yüksek bir değere sahiptir. Deneyim olmadan bilginin, bilgi olmadan da deneyimin yeterince etkin sonuç vermeyeceği göz önünde bulundurulmalı ve başarıya giden yolda bu iki unsuru başarılı bir şekilde kombine etmenin gerekli olduğu unutulmamalıdır.

Tecrübelerinize Göre Yeni Lokasyonlar Belirleyin

Sağlık sektöründeyseniz ve avantaj sağlamak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.