Bir işletmenin hedeflerini yakalaması ve yüksek satışlara ulaşabilmesi adına en önemli etkenlerden birisi de lokasyondur. Lokasyon için farklı analizler yapılabileceği gibi lokasyon konusunda en çok dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de rekabet lokasyon analizidir. “rekabet lokasyon analizi nasıl yapılır?” “Rekabet lokasyon analizi yaparken nelere dikkat edilmelidir?” gibi konularda bilgi sahibi olunması, işletmelerin lokasyon konusunda minimum sorun, maksimum fayda elde etmesini sağlar.  Özellikle yeni bir yer arandığı durumlarda rekabet lokasyon analizi mutlaka yapılmalıdır.

Lokasyon Neden Önemlidir?

Yeni işletmelerin konumu, aslında başarıya ulaşıp ulaşmayacağının öncelikli olarak belirleyicisidir.  Her bir işletme, sunacağı hizmet ve ürünlerle müşterilere hitap edecektir.  Hedef kitlenin bulunmadığı bir yerde işletme açmak,  müşteri ile işletmenin buluşmasını zorlaştıracağı gibi düşük satışlar, tutturulmayan hedefler gibi pek çok olumsuzluğu beraberinde getirmektedir. Bu tür riskleri almamak ve lokasyonun getireceği tüm avantajlardan faydalanmak için coğrafi bölgedeki tüm veriler analiz edilmelidir. Lokasyon analizi olarak tanımlanan bu çalışmalarda, yeni nesil teknolojilerden yararlanılmalı ve farklı kriterler kapsam dahilinde tutularak doğru bir yorum getirilmelidir.

Rekabet Lokasyon Analizi Neden Yapılmalı?

Belirli bir lokasyon için yapılacak rekabet lokasyon analizi, işletmelerin belirlenen bölge için rekabetlerini tanımasını sağlar. Rekabet analizinde cevaplanması gereken pek çok soru vardır. Bu sorular şu şekilde sıralanabilir; 

Rekabet Lokasyon Analizi Neden Yapılmalı?
  • Mevcut konum ve civarında kaç rakip bulunuyor? 
  • Rekabetlerin bulunduğu lokasyon, bölge için kritik mi? 
  • Mevcut lokasyondaki demografik veriler nasıl?
  • Lokasyonun geçmişindeki girişimler var mı? Kapanan işletmelerin geçmiş öyküleri neler?
  • Lokasyonun potansiyel geleceğinde işletme için nasıl bir senaryo mevcut?
  • Müşterilerin ve işletme çalışanlarının lokasyona erişiminde herhangi bir engel bulunuyor mu?
  • İşletmeler müşterileri ile nasıl bir etkileşim içerisinde?
  • Bölgede kaç rakip var ve birbirine karşı nasıl bir strateji takip ediyor?
  • Rakipler hangi markalar ile birlikte hizmet sunuyor? 

Rekabet lokasyon analizi yaparken ne kadar çok soru bulunuyorsa, elde edilecek sonuçlar da o derece doğru ve güvenilir olacaktır. Bu şekilde yapılacak bir rekabet lokasyon analizi sayesinde işletmeler için mevcut lokasyonun uygun olup olmadığı daha kolay bir şekilde belirlenmektedir. Bu nedenle “veriler” üzerinden yapılacak doğru bir planlama için rakip lokasyonlara da mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Rekabet Lokasyon Analizi Nasıl Yapılır?

Rekabet lokasyon analizinin yapılabilmesi adına kişilerin veriye ihtiyacı vardır. Bu nedenle mutlaka yeni nesil teknolojilerden yararlanılarak özel araçlarla analiz yapılmalıdır. Bölgeye yönelik yapılacak kapsamlı araştırmalarda aşama aşama ilerlemelidir. Rekabet lokasyonda öncelikle bölgedeki tüm rekabetler tek tek listelenmelidir. Mevcut işletmelerin sunduğu hizmetler belirlenmeli, hedef kitleye nasıl eriştiği, fiyat ve benzer kriterler üzerinden incelenmelidir. Rakiplerin birbirine karşı uzaklık matrisleri de hesaplanarak rakipler üzerinden bölge için kapsamlı değerlendirmeler yapılmalıdır. Aynı zamanda bölgeye eklenecek yeni bir işletme ile birlikte tüm bu rakiplerde yaratılacak olumlu ve olumsuz tüm senaryolar, rekabet lokasyon analizinde değerlendirilmelidir. 

Her bir mağazanın avantaj ve dezavantaj yaratacağı durumları vardır. Bu yönlerin yüksek doğruluk ile belirlenmesi, açılacak yeni bir işletmenin pazardaki hedeflerinin de ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Bölgedeki sektörel eksikliklere cevap verebilecek,  diğer işletmelerin zayıf yanlarını ön plana çıkarırken işletmeyi bu konuda ön plana çıkaracak çalışmalar kısa süre içerisinde yeni işletmelerin bölgede fark yaratmasını sağlar.

Özellikle lokasyon, büyükşehir gibi yoğunluğun fazla olduğu yerlerde bulunuyorsa, veri elde etme konusunda pek çok fırsat elde edilecektir. Doğru sistemler üzerinden yapılacak analizler sayesinde bölgedeki hedef kitle analizi de kolay bir şekilde yapılacaktır. Hedef kitlenin rakiplere yönelimi ve tercihleri üzerinden yapılacak çalışmalar da yine rekabet lokasyon analizinin bir parçasıdır. 

Rekabet Lokasyon Analizi İşletmelere Neler Sunar?

Doğru bir analiz süreci, işletmelere pek çok konuda avantaj sunmaktadır. Bu avantajlar ise şöyledir;

  • Analiz ile birlikte yeni bir işletmenin potansiyel müşterilerden elde edebileceği pay belirlenebilmektedir. Böylece yeni işletme için hedefler önceden ortaya çıkmaktadır.
  • Hedef kitlenin yoğunlukta olduğu bölgelerin tespit edilmesi ile birlikte bölgedeki hizmetin karşılaştırılmasının yapılmasını sağlar. Böylece hizmetin eksik olduğu alanlarda açılacak yeni işletmeler ile birlikte yüksek satış rakamlarına ulaşılmasını sağlar.
  • Müşteri ve iş yerleri arasındaki sadakatin ortaya çıkarılmasının sağlar. Rakipler ile müşteriler arasındaki ilişkilere yeni bir işletmenin hangi özellikleriyle dahil olabileceği belirlenir.
  • Potansiyel müşterilerin belirlenmesini sağlar. Böylece müşteri segmentinin genişletilmesi ve buna bağlı olarak satışların artması da sağlanır.
  • Analiz ile birlikte işletmelerin stok, hizmet, paket servis gibi sunacağı hizmetlerdeki kapasitesinin belirlenmesine yardımcı olur. 
  • Veriler üzerinden yapılacak değerlendirmeler sayesinde ürün ve hizmetler için fiyat optimizasyonunun yapılmasına imkan tanır. Böylece rakip ve müşteriler arasında iyi bir denge kurulabilir.

Tüm bu rekabet ve lokasyon analizleri, mevcut ya da yeni açılacak işletmeler için sayısız bir fırsat sunmaktadır. Her bir aşamada planlamanın doğru yapılması, verilerin doğru okunması ve iyi sistemlerin kullanılması işletmeler için stratejik bir adımın atılmasını ve doğru planlamalar ile hedeflere ulaşılmasını sağlamaktadır.