Küresel piyasalarda rekabetin her geçen gün daha belirleyici olmaya başlaması ile birlikte üretim, dağıtım ve pazarlama yöntemlerinde yenilikçi yaklaşımlar ön plana çıkmaya başlamıştır. Önceleri kitlesel olarak yapılan bu hizmetler, dijital çağ ile birlikte daha profesyonel hale getirilmiş ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelere paralel olarak büyük bir dönüşüm geçirmiştir. Tedarik zinciri planlaması de bu dönüşümden büyük ölçüde payını almıştır. Lokasyon zekâsı kullanımı ile birlikte tedarik planlamada farklı bir boyuta geçilmiş ve hem müşteri memnuniyetini hem de firma verimliliğini maksimize etmeye çalışan bir yaklaşım benimsenmiştir.

Lokasyon Zekâsı Nedir?

Lokasyon kavramı işletmeler açısından tarihin her döneminde büyük bir öneme sahipti. Ancak dijital çağ ile birlikte bu kavram tamamen farklı bir anlam kazandı ve yapay zekâ uygulamalarının bir uzantısı olarak varlık göstermeye başladı. Lokasyon zekâsı olarak adlandırılan bu yeni biçimde, coğrafi bilgi sistemleri tarafından sağlanan yeryüzüne ait verilerin, farklı iş alanlarında kullanılabilecek düzeyde öngörülere dönüştürülmesi söz konusudur.

Tedarik Zinciri Ne Demek?

Ticaretin var olduğu ilk çağlardan itibaren varlık gösteren bir kavram olduğunu söylemek mümkündür. Tedarik zinciri nedir diye merak edenler açısından belirtmek gerekirse, bir ürünün tedarikçi, üretici, toptancı, dağıtıcı ve nihai olarak müşteri arasındaki dolaşımı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Geleneksel dönemlerde tedarik zinciri daha basit mantıklarla oluşturulurken, lokasyonun getirdiği olanaklarla birlikte tedarik zinciri yönetimi denilen yenilikçi bir biçim ortaya çıkmıştır. Tedarik zinciri yönetiminin sipariş alma, satın alma, planlama, üretim, stok yönetimi, depolama ve nakliye gibi bir dizi evresi bulunmaktadır. Tedarik zincirinin yönetilmesi, tüm bu süreçlerin birbiri ile optimize edilmesi ve arada meydana gelmesi muhtemel kopuklukların giderilmesi anlamını taşımaktadır. Tedarik zinciri yönetimi bir yandan müşteri memnuniyetini maksimum düzeye taşırken, diğer yandan da işletme performansını ve kârlılığını desteklemektedir. Ayrıca zincirin halkaları arasında iletişimsizliği engelleyerek, tedarik sürecinde meydana gelmesi muhtemel sorunların ortadan kaldırılmasını da içermektedir.

Tedarik Zinciri Ne Demek

İlginizi çekebilir: Google Maps – Geocode API Kullanım Senaryoları, Hangi Sektörler Kullanabilir? Nasıl Kullanılır?

Müşteri İhtiyaçlarını Anlama

Tedarik zincirinin doğru biçimde planlanabilmesi adına müşteri ihtiyaçlarının tam olarak anlaşılması gereklidir. Bu durum müşteri verilerinin elde edilmesi ile doğrudan alakalıdır. Müşterilerin hangi zamanda, nerelerde, hangi satın alma davranışlarını gösterdiklerinin tespiti ve bunun çeşitli sosyo demografik kıstaslara göre sınıflandırılması, tedarik zincirinin etkin bir biçimde yönetilebilmesi açısından önem arz etmektedir. Bu hususta aynı zamanda rakiplerin sundukları olanakların da belirlenmesine gereksinim duyulmaktadır. Tüm bu bilgilere ulaşmak için lokasyon zekâsı en etkili yöntemdir. Müşterileri daha iyi anlama ve onları sınıflandırma açısından geniş olanaklar sunan bu yöntem, işletmelerin başarılarına doğrudan katkı sağlamaktadır.

İlginizi çekebilir: Maptriks Farkı ile AVM Açma Kısıtı Olan İlleri Öğrenin!

Arz ve Talebin Nerede Olduğunu Belirleyin

Envanter yönetimi ve müşteri memnuniyeti, tedarik zinciri planlamanın en önemli iki faktörüdür. Özellikle müşteri memnuniyetinin tam olarak sağlanabilmesi ve ürün sağlama konusunda problemlerin ortaya çıkmaması için arza dair talebin nerede olduğunun belirlenmesi gereklidir. Bu tedarik zinciri ile aktarılması planlanan ürünlere yönelik en çok hangi lokasyonlarda talep bulunduğunun ölçülmesini ifade etmektedir. Bu noktada da lokasyon zekası büyük olanaklar sunmaktadır. Üstelik sunulan bu olanaklar yalnızca bugüne dair değildir. Mevcut veriler ışığında geleceğe dair tahminleme yapmak ve gelecek zaman dilimlerinde de talebin yönünü tespit etmek mümkündür. Talebin hangi lokasyonda ne düzeyde gerçekleştiğini tespit ettikten sonra, kısa ve uzun vadeli tedarik zinciri yönetimi planı belirlenmelidir. Ayrıca işletmenin envanter devir hızı da dikkate alınmalı ve yapılan plan doğrultusunda tedarik işlemi kesintiye uğramadan devam ettirilmelidir.

tedarik zinciri Arz ve Talebin Nerede Oldugunu Belirleyin

İlginizi çekebilir: Navigasyon Nedir? Google Haritalar ile Benzersiz Navigasyon Deneyimini Yaşayın!

Tedarik Zinciri Analizlerinizi Geliştirin

Lokasyon zekâsı bunlara ek olarak tedarik zinciri analizlerinin daha zengin hale getirilmesi amacıyla da kullanılabilmektedir. Yapılacak olan planlamaların isabet oranını arttırmak, işletmenin yatırım gelirlerini maksimum düzeye taşımak ve israfı azaltmak gibi amaçlar için de lokasyonun gücünden yararlanmak mümkündür. Ayrıca lokasyon teknolojileri sayesinde tedarik zinciri haritalama işlemini gerçekleştirme olanağı da bulunmaktadır. Tedarik zinciri analizlerini geliştirebilmek adına sorulabilecek sorulardan bazıları şunlardır:

  • İşletme tüm yönlerden gelecek talepleri karşılama potansiyeline sahip mi?
  • İşletmenin sunmuş olduğu ürünlere hangi alanlarda talep var?
  • Talebin daha düşük düzeyde olduğu alanlar hangileri?
  • Teslimat esnasında yaşanan sorunların temel nedeni nedir?
  • Hangi güzergahlarda teslimat araçlarının arttırılmasına gereksinim var?

Tedarik zinciri planlama ve daha fazlası için Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.