Teknolojik tahmin ya da uluslararası yaygın adı ile teknolojik öngörü yeni eğilimlerin, teknolojilerin, kamu ve özel sektörde yaşanacak değişimlerin araştırılmasını ve bu doğrultuda çeşitli tahminler yapılmasını kapsamaktadır. Stratejik olarak yapılacak planlama çalışmalarına katkı sağlaması ve veri sunması adına teknolojik tahmin, şirketlerin büyümek ve hedeflerine ulaşmak için önemsenmesi gereken konuların başında gelmektedir. Teknolojik tahmin geleceğin ön görülmesini kapsamaktadır. Bu nedenle de günümüz şartlarındaki mevcut verilerden yola çıkacak uzmanlar ve işletmeler, geleceği ve daha doğrusu bilinmeyeni bilmeye ve öngörülerde bulunmaya çalışmaktadır.

Teknolojik Tahmin Aşamaları Nelerdir?

Gerçek anlamda teknolojik tahminin yapılabilmesi adına farklı aşamalarda doğru bir planlama ve iş yönetiminin yapılması gerekmektedir. Teknolojik tahmin için öncelikle nedenlerinin belirlenmesi ve hangi kaynakların kullanılabileceği gibi farklı kriterlerin değerlendirilmesi gerekir. Aynı zamanda ilk aşamada mevcut planlamaların ne kadar süreceği ve hangi tekniklerin nasıl kullanılacağı da düşünülmelidir.

Teknolojik tahminin ikinci aşamasında ise ihtiyaçların belirlenmesi yer alır. Şirket tarafından kullanılan teknolojilerin ne kadar kritik olduğu, mevcut teknolojilerin olgunluğu ve değişim hızı, marka stratejileri ve pazarlama gibi tüm detaylar iki aşamada ele alınmaktadır.

Kaynakların koordine edilmesi ise mevcut aşamaların 3. kısmını oluşturmaktadır. Tahmin süreci ve mevcut tüm çalışmaların hangi birim ya da kişiler tarafından takip edileceği belirlenmektedir. Son aşama ise süreci oluşturmak ve tahminler sunmaktır. Bu tip çalışmalarda iki ana etken ve faaliyet bulunmaktadır. Bunlardan ilki, bilgi toplamak ikincisi ise analizdir.

Teknolojik Tahmin Aşamaları Nelerdir?

Veri olmadan herhangi bir şekilde öngörüde bulunmak, tahminler yapmak ya da şirketlerde doğru bir planlama gerçekleştirebilmek mümkün olmayacaktır. Bu nedenle de teknolojik tahmin başta olmak üzere işletme ve kişiler için öncelikli amaçlardan bir tanesi doğru bilgiye ulaşmaktır. Doğru bilgi olmadan hiçbir planlama, analiz ya da tahmin yapılamaz. İşletmelerin teknolojik tahmin başta olmak üzere yapacağı çalışmalarda en çok sorun yaşadığı bölümlerden bir tanesi veri olmaktadır. Veri olmadan kapsamlı bir pazar analizi yapılamayacağından dolayı işletmeler doğru verilere ulaşabilmek adına bu alanda faaliyet gösteren işletmelerden destek almak durumunda kalmaktadır. “Teknoloji” tek bir değişmez donanım veya kimya parçası değildir. Teknoloji bilgidir. Bu nedenle de teknolojik tahmin ve öngörü için bilgi olmazsa olmaz kriterlerden birisidir. 

Teknolojik Tahminin Avantajları Nelerdir?

Teknoloji; çevresel, sosyal, ekonomik ve politik faktörleri içerisinde bulunduran bir durumdur. Tüm bu faktörler ile birlikte şirketlerin performansı ve başarısı doğrudan etkilenmektedir. Teknolojik tahmin çalışmaları ile birlikte işletmeler kısa ve uzun vadede piyasa verilerine hakim olarak daha fazla gelişme ve sunduğu hizmetlerde iyileştirme yapma şansına sahip olur. Öğrenilen bilgiler sayesinde deneyim kazanacak ve kendini sürekli geliştirebilecek olan işletmeler, pazardaki hakimiyetini günden güne arttırarak hedef kitlesini de genişletmiş olacaktır.

Teknolojik tahmin ile birlikte işletmeler yeni beceriler kazanmaya başlar. Öğrenme ve iyileştirme konusunda daha yetenekli hale gelen işletmeler kendini geliştirerek dinamik bir yapıya sahip olur. 

Teknolojik tahminler başta olmak üzere şirketler için yapılacak öngörü çalışmaları, pek çok farklı fırsatın ortaya çıkmasını sağlar. Bu sayede işletmeler sektörde en uygun zamanda, en uygun hamleyi yaparak daha karlı çalışmalar gerçekleştirebilmektedir.

Tahminler, yöneticilerin şirketlerinin gelecekteki konumunu iyileştirmesi için fırsatları ve tehditleri belirlemesine, değerlendirmesine yardımcı olmaktadır.

Teknolojik Tahmin Türleri Nelerdir?

Teknolojik tahmin, sadece teknolojinin geleceğine yönelik öngörüleri kapsamamaktadır. Mevcut tahmin, pek çok farklı alt kategoride ele alınabilecek kapsamlı ve çok derin bir sektördür. Teknolojik tahminlerini yapılabilmesi adına çok farklı teknikler geliştirilmiştir. Kendi alanında başarılı olan bir işletmenin tüm bu tekniklere hakim olması ve başarılı bir şekilde uygulaması beklenmez. İşletmeler teknolojik tahmin ile şirketinin geleceğine yönelik planlamalar yapmak istediği durumlarda bu alanda hizmet veren işletmelerden destek almaktadır. Böylece daha doğru öngörüler ve daha doğru veriler ile çalışmalar daha başarılı bir şekilde yapılabilmektedir.

Talep Değerlendirilmesi

Teknoloji alanında yaşanan yeniliklerde her zaman için talepler tetikleyici olmuştur. Kullanıcıların ihtiyacını karşılayamayacak, hayatı kolaylaştırmayacak bir teknoloji, pratik olarak sektörde tutunamayacaktır. Teknoloji öngörülerinin önemli bölümlerden bir tanesi de taleplerdir. Teknoloji için hedef kitlenin beklentilerinin anlaşılması, teknolojinin geleceğine yönelik daha doğru çıkarımların yapılmasını sağlar.

Demografik ve Sosyolojik Analizler

Araştırmalarda kapsam dahilinde tutulması gereken bir diğer kriter İSE demografik ve sosyolojik analizdir. Zira teknoloji başta olmak üzere her şeyin odak noktası insandır. Bu nedenle yapılacak çalışmalarda ve tahminlerde insan üzerinden doğru bir şekilde çıkarımların yapılması gerekmektedir. Bu da ancak demokrafik ve sosyolojik analizlerin yapılması ile birlikte mümkün olmaktadır.

Bir ürünün ya da hizmetin benzersiz özelliklerinin analizi, parametrelerin analizi, teknik ekonomik performans eğilimlerinin doğru yorumlanması ile birlikte pek çok farklı alanda çalışma yapılarak en doğru teknolojik tahminler yürütülebilir.

Maptriks Teknolojik Tahmin Hizmetleri

Türkiye’de veriden yola çıkarak işletmelere farklı iş çözümleri sunan Maptriks ile teknolojik tahmin başta olmak üzere farklı alanlarda profesyonel bir destek alabilirsiniz. Yıllardan beri Türkiye ve Avrupa’nın önde gelen şehirlerinde faaliyet göstererek başarılı iş ortaklıkları bulunan Maptriks, verinin gücünü işletmeler için anlaşılabilir hale getirmekte ve böylece büyümeyi ve daha fazla hedef kitleye ulaşmayı kolaylaştırmaktadır.