Lokasyon analizi işletmeler açısından doğru lokasyonda faaliyete başlamak, hedeflenen başarıya ulaşmak açısından en önemli hususlardan biridir. Ancak bir lokasyonun doğruluğuna karar verme konusunda günümüze kadar pek çok yöntem ortaya atılmıştır. Günümüzde ise tüm geleneksel yöntemleri büyük ölçüde devre dışı bırakan ve tamamıyla yapay zekâ tabanlı olan lokasyon analizi yöntemi ortaya çıkmıştır. Lokasyon analizinin işletmelere sağlamış olduğu başlıca yararları şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

  • Hedef Kitle Uygunluğunun Tespiti: Geçmişte işletmelerin kurulum aşamasında, tercih edilecek olan lokasyonda insan yoğunluğunun fazla olması dikkat edilen bir husustu. Ancak modern dönemde insan trafiğinden ziyade, işletmenin üretmiş olduğu ürün ve hizmetlere talebi olan insan kitlesinin varlığına odaklanılmıştır. Lokasyon analizi sayesinde, büyük veri olarak adlandırılan veri tabanlarının da desteği ile ilgili lokasyon içerisinde yer alan hedef kitlenin, işletme profiline uygunluğu tespit edilebilmektedir.
  • Rakiplerin Analizi: Yeni işletme için seçilecek olan lokasyonda dikkate alınması gereken konulardan biri de rakiplerdir. İşletmenin hinterlant alanı içerisinde kaç tane rakip firmanın bulunduğunun belirlenmesi ve bu rakiplerin hangi stratejilere başvurdukları ile pazar paylarının ne olduğuna dair çıkarsamalar da lokasyon analizinden yararlanılarak yapılabilmektedir.
  • Doğru Konum Seçimi: Esasında doğru konum seçimi, lokasyon analizi yönteminin öncelikli amaçlarından biridir. Coğrafi bilgi sistemlerinden de yararlanılarak yapılan analizler sayesinde, işletme için en uygun yerin belirlenmesi sağlanmaktadır.

İlginizi Çekebilir: KOBİ’ler Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Nasıl Gelişir?

lokasyonanalizinedir

Lokasyon Analizi Nedir?

Lokasyon analizinin işletmelere olan katkılarının arından lokasyon analizi nedir sorusuna da kısa bir cevap vermek yerinde olacaktır. Lokasyon analizinin en basit tanımı; belirli bir coğrafi alanın ve o alan içerisinde yaşayan insanların, genellikle ticari amaçlı olmak üzere çeşitli yönlerden analiz edilmesi ve analiz sonuçlarının da işlenebilir şekilde rapor edilmesidir. Günümüzdeki anlamıyla lokasyon analizini mümkün kılan olgu, yapay zekadır. Özellikle son 20 yılda büyük bir gelişim kaydeden ve insan hacminin çok üzerinde veri toplama ile işleme kabiliyetine sahip olan akıllı sistemler sayesinde, ihtiyaç duyulan lokasyonlarda detaylı analizler yapılabilmektedir. Profesyonel olarak kurulacak işletmelerin, yapılacak işi tüm yönleriyle ele aldıkları ve değerlendirdikleri fizibilite raporları içerisinde lokasyon analizine dair raporlar önemli bir yere sahiptir.

Lokasyon Analizinden En Çok Yararlanan Sektörler

Lokasyon analizinin işe yaradığı, bu yeni yöntemin daha yaygın bir şekilde kullanılmasına neden olmaktadır. Profesyonel sektör lokasyon teknolojilerinin ve özelde lokasyon analizinin en çok sektörler arasında bankacılık sektörü ön plana çıkmaktadır. Yeni şube açma veya ATM boşaltma isabetli kararların ve genel işletme maliyetinin yükselmesinin önüne geçilebilmesi adına bu sektörde lokasyon analizinden etkin bir şekilde yararlanılmaktadır.

Bankacılık sektörünün yanı sıra farklı üretim ve sanayi tesislerinin kurulumu için de lokasyon analizine başvurulmaktadır. Üretimde kullanılacak hammaddeye olan yakınlık, satış hedef pazara ulaştırılabilecek kolaylık, lokasyon analizi sayesinde tüm bu gereklilikler en ince detaylarına kadar varıncaya kadar analiz edilebilmektedir. Zincir marketler ve alışveriş parçaları, fast food restoran zincirleri, insan ve yük taşımacılığı ile uğraşan firmalar da lokasyon analizinden yoğun bir şekilde yararlanmaktadır.

Lokasyon Analizi ile Müşteri Segmentasyonu

Lokasyon analizinin işletmelere sağlamış olduğu en büyük faydalardan biri de müşteri segmentasyonudur. Her işletme açısından müşterisini ya da hedef kitlesini tanımak ve hedef kitlenin ihtiyaçlarına yönelik olarak strateji belirlemek önem arz etmektedir. Bu noktada segmentasyon yöntemi devreye girmektedir. Segmentasyon ne demek sorusuna basitçe müşterilerin farklı özelliklere göre sınıflandırılması cevabını vermek mümkündür.

Hedef kitlenin tamamıyla birbirine benzer kişilerden oluşmasının imkânsız olmasından dolayı, yapılacak olan reklam ve pazarlama faaliyetlerinin daha isabetli olması amacı ile segmentasyon yöntemine başvurulmaktadır. Bu sayede farklı şekillerde sınıflandırılan müşterilerin, kendi ilgi alanlarına uygun olan ürün ve hizmetler ile karşılaşmaları sağlanmaktadır. Bununla birlikte segmentasyon işlemi işletmeleri kitlesel reklam ve pazarlama tekniklerinin yüksek maliyetlerinden kurtardığı gibi, hedef kitleye de ilgi alanları dışında kalan ürünler ile muhatap olmama gibi bir ayrıcalık getirmektedir. Müşteri segmentasyonu yapılırken genellikle yaş, cinsiyet, ekonomik gelir düzeyi, tüketim alışkanlıkları, meslek, sosyo kültürel özellikler gibi hususlar göz önünde bulundurulmaktadır.